Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, 2021

Απολογισμός 2018: 195 πυρκαγιές στην Αιτωλοακαρνανία , στάχτη 624 στρέμματα

Απολογισμός 2018: 195 πυρκαγιές στην Αιτωλοακαρνανία , στάχτη 624 στρέμματα

Αποκαλυπτικά, είναι τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το tempo24.news,  για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν κατά την φετινή αντιπυρική περιόδο σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοκαρνανία.

Συγκεκριμένα για τη χρονική περιόδο από 1-5-2018 μέχρι και 31-10-2018, στη Δυτική Ελλάδα, κατεγράφησαν 844 πυρκαγίες που κατέκαψαν 4.052,06 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.

Σχηματίσθηκαν 840 δικογραφίες και οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο 14 άτομα με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση σε δασική έκταση.

Βάσει των καταγεγγραμένων γεγονότων, η Ηλεία και φέτος κατέχει τα “πρωτιά”.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Αχαΐα: 166 πυρκαγιές. Αποτεφρώθηκαν 338,3 στρέμματα

Ηλεία: 483 πυρκαγιές. Αποτεφρώθηκαν 3.089.5 στρέμματα.

Αιτωλοακαρνανία: 195 πυρκαγίες. Αποτεφρώθηκαν 624,2 στρέμματα.

Το 2017 την αντίστοιχη χρονική περιόδο, στη Δυτική Ελλάδα, κατεγράφησαν 1.217 περιστατικά, καίγοντας 22.790 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων.

Σύμφωνα με τα συγκριτικά στοιχεία της περυσινής και φετινής αντιπυρικής περιόδου, διαπιστώνεται μείωση της τάξεως του 35 – 40% στην εκδήλωση πυρκαγιών και 80% στα ποσοστά της καμμένης γης.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, οι Πυροσβεστικές δυνάμεις της Δυτικής Ελλάδας είχαν τη συνδρομή, όταν αυτό κρινόταν απαραίτητο και άμεσα αναγκαίο επιπλέον ενάεριων μέσων που “εδρέουν” στην Ανδραβίδα. Συγκεκριμένα, όταν ο κίνδυνος επικινδυνότητας χτυπούσε “κόκκινο”, σε επιφυλακή εκτός από τις υπάρχουσες εναέριες δυνάμεις, ετίθεντο Super Puma της Πυροσβεστικής και δυο αεροπλάνα τύπου καναντέρ.

Στα “θετικά” της φετινής περιόδου συνυπολογίζονται και οι “καλές” καιρικές συνθήκες, καθώς δεν υπήρξε παρατεταμένη ανομβρία και ξηρασία, όπως το 2017.

qfshnmmmfl5891de6a007fb.jpg

Ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής Δυτικής Ελλάδας Γιάννης Πετρούτσος, μιλώντας στο tempo24.news, μεταξύ άλλων ευχαρίστησε όλους του φορείς και τους εθελοντές για τη συμμετοχή τους, τόσο στην πρόληψη, όσο και στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών, ενώ δεν παρέλειψε και τους ιδιώτες για την προσφορά τους στο Πυροσβετικό Σώμα της περιοχής, ενισχύοντας το μέσω χορηγιών, με ελαστικά για τα Πυροσβεστικά οχήματα, για σωλήνες κατάσβεσης και μέσα ατομικής προστασίας, όπως μάσκες, μπότες κ.α

Επιπλέον ο κ. Πετρούτσος, ενόψει της χειμερινής περιόδου, συνέστησε στους πολίτες να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, να ενημερώνονται για τα δελτία έκτακτων και ακραίων καιρικών φαινομένων που εκδίδονται και να συμμορφώνονται με τις οδηγίες και υποδείξεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΕΛ.ΑΣ.

 

 Μαρία Παπαγιαννακοπούλου

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.