Δευτέρα, 19 Απριλίου, 2021

Απονομή βραβείων ποίησης στο Σπάρτο Αμφιλοχίας

Απονομή βραβείων ποίησης στο Σπάρτο Αμφιλοχίας

Κείμενο και φωτογραφίες του Αποστόλου Κων. Καρακώστα

Στο Σπάρτο Αμφιλοχίας,στα πλαίσια των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Αμφιλοχίας,την Κυριακή 11η Αυγούστου το βράδυ, έγινε η τελετή απονομής βραβείων & επαίνων των διακριθέντων ποιητών, που έλαβαν μέρος στον 4ο Πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης, που η βιβλιοθήκη Σπάρτου τα τέσσερα τελευταία χρόνια διοργανώνει με επιτυχία και στον οποίο φέτος οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις διακόσιες, με τρία ποιήματα από κάθε ποιητή.

Οι εθελοντές μέλη της βιβλιοθήκης καταβάλουν προσπάθειες με όλες τους τις δυνάμεις, για την επίτευξη της ενημέρωσης και συμμετοχής των ποιητών, την συγκέντρωση των ποιητικών των έργων, την αξιολόγηση τους από κριτική επιτροπή, την βράβευση των ποιητών που θα κερδίσουν, την εκτύπωση τόμου που θα περιέχει όλες τις συμμετοχές/ποιήματα και ακόμη την απονομή των επάθλων σε ειδική τελετή στην Αθήνα αμέσως μετά την εκτύπωση της νέας συλλογής.

Έτσι λοιπόν στην πλατεία μπροστά στην εκκλησία του Σπάρτου, την Κυριακή το βράδυ συγκεντρώθηκαν φίλοι της ποίησης και της μουσικής και παρακολούθησαν την απονομή των βραβείων, και την μουσική βραδιά που επακολούθησε.

Η κυρία Νικολέττα Τζουμερκιώτηφιλόλογος, εκπρόσωπος της βιβλιοθήκης, καλωσόρισε το κοινό στην εκδήλωση.

Η πρόεδρος της κοινότητας κυρία Ελένη Χαρδαλιά δεν μπόρεσε να παρευρεθεί και έστειλε τον χαιρετισμό της.

Ο γνωστός σκηνοθέτης Νώντας Σαρλής, παρουσιαστής και συντονιστής,παρουσίασε στο κοινό τους μουσικούς καλλιτέχνες : κυρία Ευγενία Γρέντζελου, κιθάρα & τραγούδι, κυρία Μικαέλλα Παπαχρυσάνθου,πιάνο & τραγούδι, και κύριο Κώστα Μανώλη στα κρουστά, καθώς και τους:κύριο Κώστα Γεννάτο υπεύθυνο του Θεατρικού τμήματος του Δήμου Αμφιλοχίας, και κυρία Δήμητρα Γκέκα ερασιτέχνη ηθοποιό, οι οποίοι απάγγειλαν με τις εξαιρετικές τους φωνές τα βραβευθέντα ποιήματα.

Κάλεσε στο βήμα την κυρία Μαρία Σταμάτη, εκπρόσωπο της κριτικής επιτροπής, η οποία μίλησε για το δύσκολο έργο της αξιολόγησης και κατάταξης των εκατοντάδων ποιημάτων που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό.

Ο συντονιστής Νώντας συνδύασε τις αναγγελίες και απαγγελίες των βραβευθέντων ποιημάτων, με μουσικές παρεμβάσεις από την ορχήστρα των εκλεκτών καλλιτεχνών που είναι και καθηγητές στο μουσικό σχολείο Αγρινίου.

Η μουσική/ποιητική βραδιά ξεκίνησε με το τραγούδι «άρνηση» του Μίκη Θεοδωράκη από ποίημα του Γιώργου Σεφέρη.
Ακολούθησε αναγγελία του 5ου επαίνου και απαγγελία του ποιήματος από την Δήμητρα Γκέκα, μετά ο 4ος έπαινος και απαγγελία από τον Κώστα Γεννάτο, 2ο τραγούδι το παράπονο του Δημήτρη Παπαδημητρίου από στίχους του Οδυσσέα Ελύτη.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τον ίδιο τρόπο, αναγγελία-απαγγελία και μουσική παρέμβαση, για τους πέντε επαίνους και τα τρία βραβεία του 4ου διαγωνισμού ποίησης.
(πλήρης σειρά και τίτλοι ποιημάτων ακολουθεί στο τέλος.)
Ακούστηκαν πολλά μελοποιημένα τραγούδια όπως: «Σπασμένο καράβι», Γιάννη Σπανού-Γιάννη Σκαρίμπα, «δρόμοι παλιοί», Μίκης Θεοδωράκης-Μανώλης Αναγνωστάκης, «Δίχως Εσέ» του Πάνου Μαμασούλα από στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου, «Φάτα Μοργκάνα» της Μαρίζας Κώχ από στίχους του Νίκου Καββαδία, «το Σαββατόβραδο» του Μίκη από στίχους του Τάσσου Λειβαδίτη και πολλά άλλα.
Παρακολούθησαν όλη την εκδήλωση εκατοντάδες φίλοι της βιβλιοθήκης, της ποίησης και της μουσικής, και μεταξύ αυτών ο αιδεσιμότατος Οδυσσέας Κυρόσημος, εφημέριος του Μητροπολιτικού ναού Αγίου Αθανασίου Αμφιλοχίας, η κυρία Σοφία Ανδρίκουλα, γιατρός και υποψήφια στις πρόσφατες εκλογές για τον δήμο Αμφιλοχίας, η κυρία Δήμητρα Γκεσούλη τέως Γυμνασιάρχης Αμφιλοχίας, η κυρία Ελένη Νικολάου-Ανδρίκουλα φιλόλογος, η κυρία Ρούλα Καραδήμα γιατρός και διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Αμφιλοχίας, πολύς ο κόσμος συγνώμη από όσους παρέλειψα.

Οι μουσικοί καλλιτέχνες κάλεσαν στην ορχήστρα τον γνωστό μουσικοσυνθέτη κύριο Παναγιώτη Μαμασούλα που παραβρισκόταν στον χώρο και εκείνος τους έκανε το «χατίρι» και συμμετείχε, ενθουσιάζοντας το φιλότεχνο κοινό και απέσπασε παρατεταμένα χειροκροτήματα.

Ομοίως κάλεσαν και τον πολυτάλαντο σκηνοθέτη-παρουσιαστή Νώντα Σαρλή και εκείνος με την καταπληκτική του φωνή τραγούδησε μαζί τους το «κλείσε τα παράθυρα μην βλέπουν οι γειτόνοι, και την πόρτα σφάλισε και σβήσε το κερί…», από ποίημα του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη και μελοποίηση του Χρήστου Θεοδώρου, και φυσικά ενθουσίασε το ακροατήριο.
Ο ακούραστος εθελοντής και μέλος της βιβλιοθήκης Σπάρτου Γεράσιμος Νικολέτος-Μάκης για όλους- έκανε την κλήρωση των λαχνών που διακριτικά ήταν στην διάθεση του κοινού στην είσοδο της πλατείας, αναδεικνύοντας τους τυχερούς της βραδιάς που έφυγαν για τα σπίτια τους παρέα με 9 θαυμάσιους ζωγραφικούς πίνακες καλλιτεχνών της ευρύτερης περιοχής, όπως για παράδειγμα ο τυχερός με τον λαχνό 191 που κέρδισε έναν πίνακα του γνωστού Αγρινιώτη ζωγράφου Λάμπρου Κατσαντώνη.

Τους εννιά λαχνούς «τράβηξαν» μέσα από την τσάντα παιδάκια που βρίσκονταν στον χώρο όπως και οι μουσικοί καλλιτέχνες.

Η εκδήλωση παρατάθηκε και μετά τα μεσάνυχτα με την ορχήστρα να αποδίδει θαυμάσια μουσικά κομμάτια και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παραβρισκόμενων στο φιλόξενο χωριό του Σπάρτου.
Συγχαρητήρια στην ομάδα των φίλων-μελών της Βιβλιοθήκης, στους συντονιστές, τους Δήμητρα & Κώστα που απάγγειλαν τα ποιήματα, και τους εξαιρετικούς καλλιτέχνες που χάρισαν μια αξέχαστη βραδιά στους ντόπιους αλλά και σε παραθεριστές που περνούν τις διακοπές τους στην περιοχή αυτή του Αμβρακικού κόλπου.

Ακολουθεί κατάλογος των βραβευθέντων ποιημάτων:

1ο βραβείο, «Απροσδόκητο», Έφη Φλότσιου, Ραφήνα Αττικής
2ο βραβείο, «Οι εποχές της ψυχής», Άννα Πατρινού, Ζάκυνθος
3ο Βραβείο, «Προθανάτια απόδραση», Ελένη Μαρθάρη, Καλαμαριά-Θεσσαλονίκης
1ος έπαινος, «Πολυξένη», Χριστίνα-Παναγιώτα Μανωλέα, Πεντέλη Αττικής
2ος έπαινος, «Μνήμες», Νίκος Οχανές Μικιρδιτσιάν, Ζωγράφου Αττικής
3ος έπαινος, «Ιερός λόχος», Δημήτρης-Λέων Παπαδόπουλος, Πετρούπολη Αττικής
4ος έπαινος, «Δεν κοινωνούμε σήμερα», Μαρία Μίτλετον, Πάφος Κύπρος
5ος έπαινος, «Ήταν εδώ», Κορίνα Κουκουράκη, Κορυδαλλός Πειραιάς

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.