Τρίτη, 2 Ιουνίου, 2020

Η αρχαία πύλη απέχει μόλις 10χμ από Αγρίνιο και αποκαλύφθηκε πρόσφατα. Μπορεί να αναδειχθεί ως είσοδος-σύμβολο της πόλης μας;

Του Λίνου Υφαντή,

Ο καθαρισμός της Εθνικής οδού έφερε στο φως τμήμα του τείχους της αρχαίας πόλης Στράτου. Βρίσκεται ακριβώς στο τέλος της γέφυρας Αχελώου δεξιά και εντυπωσιάζει η πύλη του που σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση. Το τμήμα του τείχους και η πύλη καλύπτονταν μέχρι τώρα με πυκνή βλάστηση και αποκαλύφθηκαν κατά τις πρόσφατες εργασίες.

Αν προσέξει κανείς από τις εικόνες του χώρου, το τείχος φαίνεται να αποτελεί νότια συνέχεια προς το τμήμα που διακρίνεται άνω και δεξιά της εθνικής οδού. Ίσως κάποτε το τείχος να συνέχιζε και πάνω στη σημερινή εθνική οδό.

Όπως και να χει, πρέπει να ανασκαφούν και οι γύρω προσχώσεις του τείχους και να αναδειχθεί ως πύλη της πόλης του Αγρινίου πριν τη γέφυρα του Αχελώου. Με έναν κατάλληλο φωτισμό ίσως δώσει το κάτι παραπάνω 10 χιλιόμετρα μόλις από την είσοδο στον αστικό ιστό του Αγρινίου. Το τείχος, η πύλη σε συνδυασμό με τη γέφυρα του Αχελώου και το υδάτινο στοιχείο θα έδιναν ένα άλλο μοτίβο στην πρώτη εντύπωση του διερχόμενου ταξιδιώτη.

Προς το παρόν ας αρκεστούμε στον παράγοντα τύχη και στο ενδεχόμενο μήπως αναδείξει και άλλα μνημεία του τόπου μας. Άλλωστε ο καθαρισμός από βλάστηση  είναι μια φτηνή σχετικά εργασία. Δείτε λοιπόν και άλλες οπτικές του τείχους:

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

 1. Απόστολος Κ

  Υποχρέωση όλων να αναδειχθεί το μοναδικό αυτό εύρημα!!!

 2. Ανώνυμος

  πιο μοναδικό? Δεν ξέρεις ορι υπάρχουν και άλλα στην γύρω περιοχή? αλλά που να τα ξέρετε, άγνωστοι οι χώροι για εσάς….Μήπως πρέπει να κοιτάξουμε ολοι μαζί την Πόλη να δείτε, ποσα δεν γνωρίζουν πολλοί….

 3. Ανώνυμος

  Γιατί δεν ανασκαπτετε ο πολιτισμός της Αιτωλίας; γιατί δεν ξετηληγογουν το κουβάρι του πολιτισμού τής Αιτωλίας, και το αποφευγουν; αντί να το ξετηληγογουν το μπερδεύουν περισσότερο;

 4. LEPENIOTIS

  ο ναός του ΘΕΟΎ ΔΙΑ που είναι λίγο πιο πάνω πρέπει να αναδειχθεί, ο οποίος είναι μέσα στα βάτα και γραμμένος με αλβανικά συνθήματα και για να έχεις πρόσβαση πρέπει να πηδήξεις ένα φράχτη από ένα λιοστάσι . Γιαυτό δεν θα γίνουμε ποτέ Τρίκαλα…. Πριν κάποια χρόνια μια παρέα μουσικών από το Αγρίνιο επισκέφτηκε το ναό ένα απόγευμα μαζί τους είχαν και τα όργανα και έπαιξαν μουσική, στο γυρισμό τους σταματάνε οι χωροφύλακες στην γέφυρα για έλεγχο είδαν και τα μουσικά όργανα, που Ήσασταν ρε παιδιά τους ρωτάνε ;; και απαντάνε τα παιδιά στο ναό του δια… τους κοιτάει απορημένος ο χωροφύλακας .. ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΑΥΤΌ ΡΕ ΠΑΙΔΙΆ ΚΑΝΈΝΑ ΚΟΥΤΟΎΚΙ χαχαχαχα
  πραγματικό γεγονός.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.