Παρασκευή, Ιούλιος 19, 2019

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Δεν αρνήθηκα ποτέ το διάλογο, αλλά δεν αγαπώ τα αίματα

Για τον Νίκο Φίλη: «Είναι προβληματικός άνθρωπος, ασυνεπής στις πράξεις του και στα λόγια του» – Επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Άμυνας του είχε δηλώσει έτοιμος «να ρίξει την κυβέρνηση» – «Σέβομαι το έργο του Χριστόδουλου, αλλά η Ιστορία θα πει ποιος είχε δίκιο», είπε.
imagehandler Λάβρος κατά του υπουργού Παιδείας τον οποίο χαρακτήρισε «προβληματικό και ασυνεπή», αλλά και καταγορηματικός εναντίον του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας εμφανίσθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στη συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι και τον Αλέξη Παπαχελά.
Ο Αρχιεπίσκοπος με σαφήνεια και χωρίς περιστροφές υπερασπίσθηκε τις θέσεις της Εκκλησίας τόσο στα ζητήματα που αφορούν την πρόσφατη κρίση με την κυβέρνηση, όσο και στα θέματα της εκκλησιαστικής περιουσίας και συνολικά των σχέσεων με την Πολιτεία. «Δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός», είπε ευθέως. «Για το κράτος είναι πολίτες, για μας είναι οι πιστοί».
Ο κ.Ιερώνυμος επιβεβαίωσε ότι στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για την «κατάσβεση» της φωτιάς που είχαν προκαλέσει οι αλλαγές Φίλη στα θρησκευτικά,  παρουσία του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου και του υπουργού Παιδείας, ο κ.Καμμένος του είχε δηλώσει πρόθυμος «να ρίξει την κυβέρνηση» εφόσον δεν βρισκόταν λύση.

Ο κ.Ιερώνυμος αναφέρθηκε και στον προκάτοχό του, τον μακαριστό Χριστόδουλο, σημειώνοντας ότι είχαν διαφορές και ο ίδιος νιώθει πικραμμένος σε ορισμένα ζητήματα, ωστόσο, όπως πρόσθεσε θα κριθούν και οι δύο από την Ιστορία. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σχέση του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τις συζητήσεις τους, λέγοντας ότι γνωρίζονταν πριν ο κ.Τσίπρας ανέλθει στο σημερινό του αξίωμα και πρόσθεσε ότι οι μεταξύ τους συζητήσεις αφορούν και ευρύτερα ζητήματα πέρα από τις σχέσεις του κράτους με την εκκλησία.

Για τον μακαριστό Χριστόδουλο είπε:

«Ο κάθε άνθρωπος έχει τα δικά του χαρίσματα. Και ο Χριστόδουλος είχε τα δικά του χαρίσματα και τάλαντα. Και γω το ίδιο. Δεν πιστεύω στις συγκρούσεις, πιστεύω στη συνεργασία, αλλά δεν κάνω πίσω στις Αρχές μου. Θα βρω τρόπο και θα τις υπερασπιστώ μέχρι τέλους. Οι Αρχές μου είναι μεγάλα θέματα: Η Πίστη μας, η Ορθοδοξία μας, ο κίνδυνος του αφελληνισμού που είναι ορατός πια, για να πάμε και στις οικογένειές, μας στην Ιστορία μας. Η Ιστορία αν τη μελετήσουμε θα βρούμε ανθρώπους που έχουν προσόντα, ταλέντα. Εκτιμώ το έργο του Χριστοδούλου, παρόλο που είμαι πικραμμένος. Σέβομαι το έργο του, είχαμε διαφορετική άποψη σε μερικά πράγματα. Η Ιστορία θα πει ποιός είχε δίκιο».

-Δεν είναι του χαρακτήρα μου να καλέσω τον κόσμο στο δρόμο. Δεν αγαπώ τα αίματα, τις συγκρούσεις. Δεν αρνήθηκα το διάλογο με κανέναν πρωθυπουργό. Εκτιμώ τις προσπάθειές τους, προσπαθώ να επισημάνω τα λάθη, μέσα από τη συζήτηση και περιμένω. Δεν θα μείνω με κλειστά τα μάτια αν δω ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Για τον Αλέξη Τσίπρα: Είμασταν γνωστοί πριν γίνει πρωθυπουργός. Συνεχίζουμε να έχουμε κατά καιρούς ορισμένες συναντήσεις. Μέσα μου υπερισχύει το δημιουργικό πνεύμα. Οι συζητήσεις μας είναι δημιουργικές και πηγαίνουμε πέρα από τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας. Το έχουμε ανάγκη και οι δύο. Προσδιορίζουμε τί θέλουμε για να κάνουμε καλή συζήτηση.

Για τα Θρησκευτικά: Ο πρωθυπουργός μου είπε δεν θα κάνουμε τίποτα. Δυστυχώς ο κ.Φίλης είναι ένας προβληματικός άνθρωπος. Είναι ασυνεπής στις σχέσεις του και στα λόγια του. Άλλα λέει το βράδυ, άλλα λέει το πρωί. Από τέτοιους ανθρώπους δεν περιμένεις.

Υπάρχει σύγχιση αποστολής και ρόλου: Τί δουλειά έχει η Πολιτεία στο παγκάρι της Εκκλησίας; Η Εκκλησία δεν έχει δικαίωμα να πει τί θέλει, να πει πώς θέλει τα θρησκευτικά;

-Ξέροντας το χαρακτήρα του υπουργού, στη συνάντησή μας στο μέγαρο Μαξίμου ρώτησα τον κ.Φίλη μπροστά στον πρωθυπουργό, αν συμφωνεί με όσα είχαμε πει. Μου είπε ότι εφόσον ήταν παρών ο πρωθυπουργός, ο υπουργός κάνει ό,τι λέει εκείνος. Στην πορεία τα άλλαξε όλα.

Σε ερώτηση για τη δημιουργία επιτροπής που θα χειρίζεται τα ζητήματα της Εκκλησίας, ως τρόπο για να παραμείνει στη θέση του ο υπουργός Παιδείας, ο Αρχιεπίσκοπος είπε: Είναι τρόπος πλαϊνός αλλά δεν λύνει το θέμα. Το Μάθημα των θρησκευτικών θα είναι στα χέρια του υπουργού Παιδείας. Αν ο κ.Φίλης πειθαρχήσει σ΄αυτό που είναι και απόφαση του πρωθυπουργού, εγώ δεν έχω θέμα. Εγώ πρέπει να προασπίσω τις θέσεις της Εκκλησίας και τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της Εκκλησίας.

Για τις άλλες θρησκείες: Αν δείτε τα βιβλία θα δείτε ότι υπάρχουν ήδη μαθήματα, να τα εμπλουτίσουμε, αλλά να μην τα χαλάσουμε όλα.

Δεν έχουμε ακραίους ή ταλιμπάν στην Εκκλησία, είπε ο Αρχιεπίσκοπος που χαρακτήρισε, μάλιστα, την Εκκλησία ως τον πιο δημοκρατικό θεσμό, όπου ακούγονται όλες οι απόψεις.Εχουμε ανθρώπους που θέλουν μια άλλη αντιμετώπιση.  Ερωτηθείς ειδικά για τον Μητροπολίτη Αιγιαλείας Αμβρόσιο, απάντησε ότι δεν κάνει λάθος, το πρόβλημα είναι ο τρόπος που τα λέει.

Για τη ρήση Καμμένου «θα ρίξω την κυβέρνηση», στη συνάντηση που είχε γίνει στο Μαξίμου, επιβεβαίωσε ότι πράγματι ο υπουργός Αμυνας το είπε και τον παρακάλεσε να μη φύγουν από τη συνάντηση στο Μαξίμου αν δεν βρισκόταν λύση.

 Για το χωρισμό κράτους – εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος είπε: Πώς να γίνει διαχωρισμός; Υπάρχει μητρική σχέση με το λαό. Ως προς τη διοίκηση είναι άλλο πράγμα. Αυτό που είναι πολίτες για το κράτος, είναι πιστοί για μας. Αν έφευγε από το Σύνταγμα ότι η ορθοδοξία είναι η επικρατούσα θρησκεία θα είχα αντίρρηση. Είμαστε το 98%. Αυτό γιατί ξέρω τί κρύβεται πίσω. Για μένα δεν υπάρχει χωρισμός.
Ερωτηθείς για την εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία του κλήρου από το Δημόσιο, απάντησε:
Αυτά που ζούμε εμείς σήμερα τα έζησαν νωρίτερα άλλα κράτη της Ευρώπης. Εάν μας δώσει το κράτος όλη την περιουσία που μας έχει πάρει, όλη την περιουσία, και ιδιαίτερα τις καταχρηστικές απαλλοτριώσεις, τότε μπορούσαμε να κάνουμε ό,τι έκαναν και οι Γερμανοί. Είπαν, δεν μπορούμε να σας πούμε τί κάνει η περιουσία σας, αλλά ούτε και να σας πληρώνουμε. Παίρνουν εφάπαξ κεφάλαιο κάθε χρόνο 1 δισ. ευρώ για να αντιμετωπίσουν τα έξοδά τους. Αν τεθεί το θέμα αυτό, ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο να καταγραφεί και να καταλογιστεί.

Ο κ.Ιερώνυμος έκανε εκτενείς αναφορές στις απαλλοτριώσεις εκκλησιαστικής περιουσίας και τις δωρεές προς το Δημόσιο και αναρωτήθηκε: «Πού θα πάμε εμείς και πώς θα διεκδικήσουμε αυτή την περιουσία;»

Μάλιστα για την εκκλησιαστική περιουσία, ο Αρχιεπίσκοπος υποστήριξε ότι «έγινε καταλήστευση. Να τα μαζέψουμε όλα αυτά και να δώσει το κράτος επιχορήγηση έναντι αυτών για να πληρώνουμε εμείς τους ιερείς. Η εκκλησιαστική περιουσία είναι μια περιουσία 1.000 νομικών προσώπων. Δεν είναι εύκολα πράγματα να διατεθούν. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Βάσει του νόμου που υπογράψαμε με την κυβέρνηση Σαμαρά να έρθουμε να συνεργαστούμε για την αξιοποίηση αυτής της περιουσίας και για την Εκκλησία και για το κράτος. Έχει τη δυνατότητα όμως το κράτος να μας πει πώς;»

Στην ερώτηση τι ζητάει από ένα χρεοκοπημένο κράτος η Εκκλησία, απάντησε ότι «έχουμε υποχρεώσεις. Επιτρέπει ο καυγάς αυτός να αφήσει 10.000 οικογένειες ιερέων να υποφέρουν;»
«Για μας δεν υπάρχει χωρισμός. Δεν διώχνουμε τους ανθρώπους. Υπάρχουν προβλήματα τεράστια, αλλά δεν θα κοιτάξουμε τα δικαιώματά μας, να τα υπερασπιστούμε; Τα Ιδρύματα για παράδειγμα. Εχουμε 700 ιδρύματα, θα τα συντηρήσει το κράτος;»

Για το Οικουμενικό Πατριαρχείο
Ο κ.Ιερώνυμος αναφέρθηκε και στις σχέσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας με το Πατριαρχείο, σημειώνοντας ότι πλέον έχουε εξομαλυνθεί. Μάλιστα, σχολιάζοντας την σχετική αναφορά του υπουργού Παιδείας ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι οι σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο κ.Ιερώνυμος σχολίασε ότι «αυτό είναι ενδεικτικό του χαρακτήρα του κ.Φίλη».

Για την επέμβαση του κράτους στην εκπαίδευση του κλήρου: «Έρχεται ο κ.Φίλης και ο κάθε κ.Φίλης να μιλάει για την εκπαίδευση των κληρικών. Μπορούμε να πούμε εμείς θα σας κάνουμε εμείς τους αστυνομικούς;» αναρωτήθηκε.

Για το τζαμί

Ερωτηθείς για την επικείμενο ανέγερση του μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, ο κ.Ιερώνυμος σημείωσε ότι αυτό ήταν κάτι που είχε δεχθεί ο μακαριστός Χριστόδουλος και ο ίδιος όταν είχε αναλάβει είχε πει ναι. Ωστόσο, τώρα πια έχει ενδοιασμούς, αφού τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Για την προσφορά της Εκκλησίας

Ο κ.Ιερώνυμος έκανε αναφορά στη στήριξη που προσφέρει η Εκκλησία σε φτωχές οικογένειες και ευχαρίστησε όλους όσοι τη συνδράμουν σ’ αυτή την προσπάθεια.

protothema.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.