Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, 2021

Αρχιτεκτονική & Πολιτιστική Κληρονομιά: Ισχυρές Δυνάμεις Οικονομικής Ανάπτυξης

Αρχιτεκτονική & Πολιτιστική Κληρονομιά: Ισχυρές Δυνάμεις Οικονομικής Ανάπτυξης

Του Άγγελου Σταυρόπουλου – Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας με το Νεκτάριο Φαρμάκη.  

Οι εξελίξεις στη χώρα µας τη τελευταία δεκαετία άλλαξαν άρδην το οικονομικό  περιβάλλον και δημιούργησαν ένα κλίμα ασφυκτικό για κάθεκλάδο της οικονομικής δραστηριότητας. Η κρίση όμως έχει τη δύναμη να προάγει τομείς που δεν είχαν μέχρι προσφάτως αναδειχθεί καταλλήλως. Αυτοί με συντονισμένες ενέργειες και προγραμματισμόμπορούν να αποτελέσουν σημαντική πηγή εισοδήματος για τη τοπική οικονομία.

Μια καλή πρακτική πολλών Ευρωπαϊκών Περιφερειών, είναι η ανάδειξη της ταυτότητας τους μέσα από την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής και πολιτιστικήςτους κληρονομιάς. Σε επίπεδο Νομού Αιτωλοακαρνανίας, η ανάδειξη αυτήείναι σχεδόν ανύπαρκτη παρά τη σημαντική προσπάθεια εντοπισμού και μερικής αξιοποίησης των αρχαιολογικών χώρων.

Είναι επιτακτική ανάγκη να καταγραφούν διατηρητέα κτήρια και κτίρια με ιστορική αξία,βιομηχανικά κτίρια, υπαίθριοι χώροι, οικισμοί, φυσικά τοπία και άλλα, τα οποία θα αποτελούν σημείο αναφοράς σε ένα συνολικό πλάνο της περιοχής, που με οργανωμένο τρόπο θα αποτελεί εν δυνάμει τουριστικό προορισμό. Χώροι Δημόσιοι και ιδιωτικοί, όπου με κατάλληλες και ήπιες παρεμβάσεις μπορούν να αποκτήσουν «χρώμα» και αισθητική και σημείο επίσκεψης και αναφοράς.

Αυτό απαιτεί τη δημιουργία ενός μακροπρόθεσμου επιχειρησιακού σχεδίου το οποίο θα καταγράφει την υφιστάμενη κληρονομιάτης κάθε περιοχής και όλες μαζί να δημιουργήσουν μια ταυτότητα,ένατουριστικό προορισμό, που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο υφιστάμενο τουριστικό εναλλακτικό προϊόν. Μόνο έτσι θα μπορεί μια Περιφερειακή Αρχή να θεωρεί ότι έχει πραγματοποιήσει το καλύτερο δυνατό έργο για τους πολίτες της με σκοπό την ανάδειξη της περιοχής και τη τόνωση της τοπικής και όχι μόνο οικονομίας.

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.