Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Αρωματικά φυτά: Μια ανερχόμενη λύση για την αγροτική οικονομία της Αιτωλοακαρνανίας

Αρωματικά φυτά: Μια ανερχόμενη λύση για την αγροτική οικονομία της Αιτωλοακαρνανίας

aromatikafyta

 

Αν και αγροτικός νομός η Αιτωλοακαρνανία παρουσιάζει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Πέρα από τις “κλασσικές καλλιέργειες  που δεκαετίες ή αιώνες αν θέλετε υπάρχουν, η σύγχρονη οικονομία έχει νέες ανάγκες στην παραγωγή φυτών.  Εκτός από τα παραδοσιακές  αγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ κτλ)  δυνατά στην αγορά έχουν μπει και οι φαρμακοβιομηχανίες.  Η κατηγορία του αγροτικού προϊόντος που αναζητούν δεν μπορεί να είναι άλλη κατά βάση από τα αρωματικά φυτά.

Μια ανερχόμενη λύση είναι τα αρωματικά φυτά. Μελισσόχορτο (Melissa officinalis), το δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis), το θυμάρι (Thymus vulgare), χαμομήλι είναι μερικά από αυτά που έχουν ζήτηση για τέτοιους σκοπούς. Αν προσθέσουμε και πιο συνηθισμένα  όπως ρίγανη  που χρησιμοποιείται ως τρόφιμο, μπορεί να ειπωθεί ότι τα αρωματικά φυτά μπορούν να καλλιεργηθούν συστηματικά στην Αιτωλοακαρνανία.

Το πλεονέκτημα τους είναι ότι δεν χρειάζονται απαραίτητα ιδιαίτερα μεγάλες εκτάσεις και υπάρχει μια ευελιξία στο είδος των χωραφιών που μπορούν να καλλιεργηθούν. Επίσης το κόστος παραγωγής δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό.  Σημαντικό είναι βέβαια να υπάρχει η απαραίτητη πιστοποίηση για βιολογική καλλιέργεια.

Για το παραπάνω θέμα ειπώθηκαν αρκετά στην ενδιαφέρουσα  περιβαλλοντική μερίδα που έγινε σήμερα Κυριακή 5 Ιουνίου και οργάνωσε το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Θέρμου σε συνεργασία με τον Δήμο Θέρμου και στο πλαίσιο του Έργου «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» Θέμα της ήταν η : ‘Βιολογική καλλιέργεια αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών και έναρξη επαγγελματικής δραστηριότητας μέσω προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης’.

Εισηγητές ήταν ο Γιατρός του Κέντρου Υγείας Θέρμου, ο οποίος έδωσε χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για την αντιμετώπιση της αλλεργίας από φυτά, ο Γεωπόνος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που ενημέρωσε  τους συμμετέχοντες για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που ισχύουν για την καλλιέργεια αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών και ο Γεωπόνος της εταιρείας ΑΝΘΗΡ ΑΒΕΕ με έδρα τη Νεάπολη Αγρινίου, ο οποίος αναφέρθηκε στη βιολογική καλλιέργεια των αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών και τη διάθεση στην αγορά των παραγόμενων προϊόντων.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.