Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου, 2020

Άρθρο του Σταύρου Καραγκούνη: Αιτωλοακαρνανία και παραγωγική ανασυγκρότηση

Ο κ. Σταύρος Καραγκούνης παρεμβαίνει αρθρογραφόντας  με αφορμή τη διεξαγωγή του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου. “Προϋπόθεση για την επιτυχία ενός αναπτυξιακού σχεδίου είναι η συνεργασία της Κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων εκείνων που με την εμπειρία και την γνώση τους μπορούν να συνδράμουν στη χάραξη μιας νέας πορείας με επίκεντρο τον Αιτωλοακαρνάνα”, τονίζει. Το άρθρο:

stavros_karagounisΑιτωλοακαρνανία και παραγωγική ανασυγκρότηση

Για κάθε τόπο η πραγματική παραγωγική ανασυγκρότηση που βασίζεται σε ειλικρινή σχεδιασμο είναι καθοριστικής σημασίας για την αναπτυξιακή πορεία του. Το 9ο περιφερειακό συνέδριο έχει αυτόν και μόνον το σκοπό, να υπηρετήσει με ειλικρίνεια τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής μας.

Η Αιτωλοακαρνανία διαθέτει τεράστιες πηγές αξιοποίησης και αναπτυξιακή προοπτική σε κάθε τομέα. Επιπλέον τα ιδιαίτερα συγκριτικά της πλεονεκτήματα αποτελούν το εχέγγυο για να καταφέρουμε να εδραιώσουμε ένα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμοπαραγωγικό μοντέλο.

Κατά την άποψη μου οι κρίσιμοι τομείς ή άξονες αν θέλετε για την προκοπή του τόπου μας είναιοι υποδομές και μεταφορές, η αγροτική παραγωγή και η τουριστική αξιοποίηση σε κάθε μορφή της.

Η ολοκλήρωση  της Ιόνιας Οδού έβγαλε από την «απομόνωση» την Αιτωλοακαρνανία και σε συνδυασμό με άλλες παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο αναμένεται να προσδώσει σημαντικά οφέλη. Η ολοκλήρωση του άξονα Αμβρακίας-Άκτιου, η σύνδεση του λιμανιού στο Πλατυγιάλι με την Ιόνια Οδό αποτελούν κομβικές παρεμβάσεις για να συνδεθεί το μεγάλο λιμάνι με το μεγάλο αεροδρόμιο της περιοχής μας.Μικρότερης κλίμακας παρεμβάσεις όπως η κατασκευή του κομματιού Πογωνιά-Πλαγιά,η συντήρηση και βελτίωση του δρόμου Κεφαλόβρυσο-Κουβαράς, όπως επίσης και η κατασκευή του οδικού άξονα Αγρινίου-Καρπενησίου, δίνουν ανάσα σε έναν Νομό με ανύπαρκτο οδικό δίκτυο μέχρι σήμερα. Παράλληλα τα αντιπλημμυρικά έργα που θα γίνουν θα προστατέψουν τις περιουσίες και τις ζωές των ανθρώπων και δεθα ξαναζήσουμε εικόνες όπως στο Ζευγαράκι, στο Βάλτο και σε άλλες περιοχές του Νομού.

Η Αιτωλοακαρνανία ανέκαθεν ήταν και είναι ένας Νομός της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας. Η αγροτική παραγωγή μας πρέπει και μπορεί να είναι ο βασικός άξονας ανάπτυξης και εισοδήματος για τους κατοίκους. Η απαράμιλλη φυσική ομορφιά και η επάρκεια υδατικών πόρων σε συνδυασμό με το εξαιρετικό κλίμα και την εύφορη γη, μας διασφαλίζουν εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα.

Ο αγροτικός χώρος έχει ανάγκη από διαρθρωτικές αλλαγές που θα ενισχύσουν και θα ενδυναμώσουν τόσο την φυτική όσο και την ζωική παραγωγή. Θέλουμε ανάδειξη των συνεταιριστικών-συλλογικών σχημάτων και των ομάδων παραγωγών τους. Θέλουμε ένα παραγωγικό πρότυπο που θα αξιοποιεί την ταυτότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του τόπου.

Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης του αγροτικού τομέα για την περιοχή μας και για να επιτύχουμε το κάτι παραπάνω απαιτείται στρατηγική που θα διέπεται από καινοτομίες δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση, την έρευνα, αλλά και τις συμβουλευτικές-υποστηρικτικές υπηρεσίες προς όφελος των παραγωγών.

Η μοναδική φυσιογνωμία του Νομού μας, ο συνδυασμός βουνών με θάλασσα, λίμνες και ποτάμια τον κατατάσει στους πιο ελκυστικούς προορισμούς. Υπάρχουν δυνατότητες αξιοποίησης για περιβαλλοντικό, αρχαιολογικό, ιστορικό, θρησκευτικό και ιαματικό τουρισμό, καθώς και για τουριστικές δραστηριότητες στο χώρο της Υπαίθρου όπως αγροτουρισμός και οικοτουρισμός.

Ο τουρισμός δεν μπορεί να είναι μια κλειστή δραστηριότητα, ξεκομμένη από τους υπόλοιπους παραγωγικούς τομείς. Πρέπει τα οφέλη του τουρισμού να διαχέονται όσο το δυνατόν περισσότερο στην τοπική οικονομία και να δημιουργούν θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας. Να αλληλοσυνδέονται με τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες.

Προϋπόθεση για την επιτυχία ενός αναπτυξιακού σχεδίου είναι η συνεργασία της Κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων εκείνων που με την εμπειρία και την γνώση τους μπορούν να συνδράμουν στη χάραξη μιας νέας πορείας με επίκεντρο τον Αιτωλοακαρνάνα.

Σταύρος Καραγκούνης

Εκπαιδευτικός

4/2/2018

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Γιώργος Κλεπαϊτικα

    Μη φοβάσαι Σταύρο θα σε κάνουμε και σένα βουλευτή
    εδώ κάναμε τόσους και τόσους επαναστάτες,εσένα που έχεις δείξει και πρόθεση δε θα κάνουμε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.