Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021

Αστροναύτες θα διεξάγουν πείραμα μαθητών Δημοτικού Σχολείου του Αγρινίου!

Αστροναύτες θα διεξάγουν πείραμα μαθητών Δημοτικού Σχολείου του Αγρινίου!

Την Τετάρτη 8 Απριλίου 2020, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα διεξαχθεί το πείραμα του  17ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου.

Xθες, Πέμπτη  2 Απριλίου 2020, η ομάδα μαθητών της Στ’ τάξης  του 17ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου Entro PI, που συμμετέχει φέτος στον διεθνή διαγωνισμό STEM «Mission Space Lab – Life in Space» προκρίθηκε στην τελική του φάση, μαζί με οκτώ   ακόμη ομάδες μαθητών από την Ελλάδα.

Ο εν λόγω διαγωνισμός διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και συμμετέχουν μαθητές 11 – 19 ετών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά.

Η ομάδα εργασίας αποτελείται από τους  Ευάγγελο Παπαχρήστος, Γεώργιο Τέγα, Μελίνα Μπαζώνη, Λαμπρινή Σερλεμέ, Αλεξάνδρα Χρυσανθακοπούλου, Ηλιάνα Δίπλα και Δήμητρα Τσώνη. Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο εκπαιδευτικός κ. Σωτήριος Λιάγκας.

Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, η ομάδα του σχολείου  ήρθε σε επαφή με τον προγραμματισμό Η/Υ και γνώρισε τις αρχές διεξαγωγής μιας επιστημονικής έρευνας.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, τα παιδιά με τη βοήθεια του δασκάλου τους σχεδίασαν στο Εργαστήριο Υπολογιστών του σχολείου  ένα πείραμα χρησιμοποιώντας τη γλώσσα προγραμματισμού Python και τον μικροϋπολογιστή Raspberry Pi για να μελετήσουν τους τρόπους που ο Υπολογιστής παράγει «πραγματικά τυχαίους αριθμούς» (TRNG) στη Γη με σκοπό να διερευνήσουν αν αυτοί οι τρόποι είναι το ίδιο αξιόπιστοι και στο Διάστημα.

Ο σχεδιασμός του πειράματος και ο πηγαίος κώδικας της ομάδας του 17ου Δημοτικού Σχολείου  αξιολογήθηκαν από το Τμήμα Εκπαίδευσης του Eυρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και οι μαθητές   προκρίθηκαν στην τελευταία και σημαντικότερη φάση του διαγωνισμού.

Ο πηγαίος κώδικας των παιδιών θα «τρέξει» στον μικροϋπολογιστή Astro Pi του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) την Τετάρτη, 8 Απριλίου 2020 και στη συνέχεια οι αστροναύτες θα στείλουν πίσω στα παιδιά τα αποτελέσματα του πειράματός τους ώστε να ολοκληρώσουν την έρευνά τους.

Οι μαθητές θα συνεχίσουν τις συναντήσεις τους μέσω Skype με στόχο να γράψουν την τελική τους αναφορά για το πείραμα ως τον Μάιο του 2020.

Στην τελική φάση του φετινού διαγωνισμού «Mission Space Lab – Life in Space» προκρίθηκαν ακόμη 81 πειράματα από ομάδες μαθητών της Ε.Ε. και του Καναδά. Τα καλύτερα πειράματα θα βραβευτούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος τον Ιούνιο του 2020.

Περισσότερες Πληροφορίες:  https://www.esa.int/Education/AstroPI/Astro_Pi_Mission_Space_Lab_-_208_teams_from_22_countries_achieve_flight_status

 

All-focus

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.