Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021

Αστρονομική & Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας: διάλεξη για την Γενική θεωρία της Σχετικότητας

Αστρονομική & Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας: διάλεξη για την Γενική θεωρία της Σχετικότητας
Ο θεωρητικός φυσικός Δρ. Γεώργιος Παπαδόπουλος σήμερα Τετάρτη 3 Μαρτίου στις 8μμ παρουσιάζει μια εισαγωγή στην Γενική θεωρία της Σχετικότητας με πολύ απλές έννοιες στη διάλεξη που διοργανώνει η Αστρονομική & Αστροφυσική Εταιρεία Δυτικής Ελλάδας – Ηρακλής στο κανάλι της στο YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=X19VQb1sE5o
Στις 15 Μαρτίου οκοληρώνονται 142 χρόνια από τη γένεση του Αλβέτρου Αϊνστάιν. Η επίδραση των ανακαλύψεων του Αϊνστάιν σχετικά με την φύση του χώρου και του χρόνου, εξακολουθεί να αποτελεί κεντρικό αντικείμενο της επιστημονικής έρευνας σε φυσική, κοσμολογία, και μαθηματικά.
Λίγα λόγια για το θέμα:
Η γενική θεωρία της σχετικότητας είναι η θεωρία βαρύτητας που προτάθηκε από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, και η οποία περιγράφει τη βαρυτική δύναμη μέσω των καμπυλώσεων του χωροχρόνου παρουσία μάζας.
Ήταν μια δεύτερη επανάσταση πιο φιλόδοξη από την πρώτη, καθώς κατήργησε τον γνώριμο στατικό κόσμο που οι άνθρωποι -και οι επιστήμονες- γνώριζαν από την αρχαιότητα.
Έκτοτε ο κόσμος γύρω μας δεν είναι πλέον ίδιος.
Βασική αρχή της θεωρίας είναι η ισοδυναμία των επιταχυνόμενων συστημάτων αναφοράς με συστήματα που βρίσκονται εντός βαρυτικού πεδίου.
Λίγα λόγια για τον ομιλητή:
Ο Δρ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, με μεταπτυχιακό στην Πυρηνική και Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων και διδακτορικό στις Φυσικές Επιστήμες – αμφότερα από το ΕΚΠΑ.
Πρώην μεταδιδακτορικός ερευνητής στα Τμήματα
Μαθηματικών των πανεπιστημίων Dalhousie και Brock του Καναδά,
και νυν μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ και του Τμήματος Αστρονομίας του πανεπιστημίου του Tuebingen της Γερμανίας.
Τα ερευνητικά ενδιαφέρονται κυμαίνονται ανάμεσα στην Θεωρητική Φυσική (Γενική/Ειδική Σχετικότητα και Θεωρητική Μηχανική) και τα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά
(Διαφορική Γεωμετρία, Διαφορικές Εξισώσεις και Θεωρία Ομάδων).
—————————————
Η Αστρονομική & Αστροφυσική Εταιρεία Δυτική Ελλάδος – ¨Ηρακλής¨ με έδρα το Αγρίνιο, ιδρύθηκε το 2000 και έκτοτε διοργανώνει πλήθος εκδηλώσεων και διαλέξεων.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.