Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2020

Αξιοποίηση Λίμνης Κρεμαστών: Η διαβούλευση στην Ευρυτανία και η αυτοδίκαιη εμπλοκή της Αιτωλοακαρνανίας

limnikremaston

Άνοιξε πρόσφατα στον διαδικτυακό κόμβο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος η διαβούλευση για τη λίμνη Κρεμαστών ( δείτε εδώ). ¨Στόχος της είναι η εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος”.

Στο πως μπορεί η λίμνη να αξιοποιηθεί συμπυκνώνεται ενδεικτικά στις θέσεις του συλλόγου φίλων Γέφυρας Μανώλη, οι οποίες εκφράστηκαν δια του Προέδρου του σωματείου Γρηγόρη Φέρρα.

Οι προτάσεις μιλάνε για :

1. Αξιοποίηση όλων των παραλίμνιων χωμάτινων δρόμων οπωσδήποτε με άσφαλτο
2. Χρηση τουριστικών επιβατικών πλοιαρίων με τις ήδη υπάρχουσες προβλήτες του Αγιου Βασίλειου,Αγιου Γεωργίου,Σιβιστας κλπ. Προτείνεται η μεταφορά τους να γίνει αρχομένης της Γεφυρας Επισκοπης με την προβλήτα Αγιου Βασίλειου με κατεύθυνση προς γεφυρα Μανώλη ως πρώτο αξιοθέατο και κατόπιν προς γέφυρα Ταταρνας,μοναστήρι Ταταρνας με την αξιοποίηση κατάλληλου μονοπατιού προς λιμνη,έπειτα νησάκι Αη-Νικολα με το κάστρο του Καρολου Τόκου και το ομώνυμο εκκλησάκι Αη-Νικολα. Στη συνεχεία την εκπληκτική διαδρομή που θυμίζει εξωτικό περιβάλλον προς γέφυρα Τέμπλας.
3.Η λίμνη Κρεμαστών δύναται να χρησιμοποιηθεί ως υδατοδρόμιο με τους κατάλληλους επενδυτές.
4. Αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών του φράγματος Κρεμαστων όπως και του εγκαταλελειμμένου οικισμού της ΔΕΗ Ορφανό ως ξενοδοχειακά καταλύματα.
5. Χρήση κάμπινγκ κατόπιν άδειας σε τοποθεσίες όπως πλατανοδάσος Αγιας Βλαχερνας,Αγαλιανό,Μεγδοβα κοκ.
6. Επένδυση στην ιχθυοκαλλιέργεια.
7. Γενικότερη χρήση εναλλακτικού τουρισμού με κέντρα ιππασίας,πεζοπορία αφου αξιοποιηθούν τα μονοπάτια, διαδυκτιακοι χάρτες που να αναγράφουν τα μονοπάτια της λιμνης.

8. Μετά από τα παραπάνω έργα οι εγκαταστάσεις ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και καταστημάτων. (https://dytikievritania.blogspot.gr/)

Μελετώντας την παραπάνω πρόταση καταλήγει κανείς ότι η Αιτωλοακαρνανική πλευρά της Λίμνης Κρεμαστών είναι αρρήκτως συνδεδεμένη με την ανάπτυξή της, ήτοι Λουτρά, προβλήτα, Ορφανό, πλατανόδασος Αγαλιανού, Γέφυρα Επισκοπής

Συγκεκριμένα η υπόθεση ανάπτυξη της Λίμνης Κρεμαστών αφορά την Δ.Ε. Παρακαμπυλίων του Δήμου Αγρινίου και την  Δ.Ε. Ινάχου του Δήμου Αμφιλοχίας.  Και όπως όλα δείχνουν παραλίμνιοι Δήμοι και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος αργά η γρήγορα θα έχουν λόγο στην υπόθεση αυτή.

Επειδή όμως πιστεύω ότι η ανάπτυξη ξεκινάει από την ίδια τη βάση, τον ενεργό επιχειρηματικό κόσμο και όχι μόνο από την αυτοδιοίκηση, νομίζω ότι θα δώσει μια νέα ροπή η συμμετοχή και Αιτωλοακαρνάνων φορέων στη διαβούλευση. Άλλωστε από τις παραπάνω προτάσεις καταλήγει κανείς ότι το ζήτημα λίμνης Κρεμαστών δεν μπορεί να είναι μιας μόνο Περιφέρειας ή ενός μόνο Δήμου.Ας γίνει λοιπόν η αρχή.

Λ.Υ.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.