Γράφει ο Δημήτρης Στεργίου
Αποθέωση της τακτικής του «στρίβειν δια μελετών με απ΄ευθείας ανάθεση, καδρονιών και … στεγάστρων: Το 1997 τοποθετήθηκε «προσωρινά» σε «ξύλινο νάρθηκα» για να μην καταρρεύσει, όπου έμεινε σαπίζων επί … 44 χρόνια, έως το 2020, όταν ανανεώθηκαν τα «καδρόνια» βελτιωμένα με αντισηπτικά και στέγαστρα σαν να είναι … μαντρί, το 2021 έγινε αρχιτεκτονική μελέτη με απ΄ευθείας ανάθεση ως «επείγουσα» για να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ και ύστερα από τέσσερα χρόνια, στις 9 Φεβρουαρίου 2025, εγκρίθηκαν δύο άλλες μελέτες, από τις οποίες η μία είναι ακριβώς ίδια σε τίτλο με εκείνη του … 2021!
Νέες καταγγελίες με νέα στοιχεία από τον Δημήτρη Στεργίου
Τα «καδρόνια της οργής» σε στιγμιότυπα ντροπής … 50 ετών!
Πρώτη φωτογραφία: Η εμβληματική «Αυλόπορτα» πριν από την τοποθέτηση σε ξύλινο «νάρθηκα» το 1997
Δεύτερη φωτογραφία: Μετά την επίσκεψη στην «Αυλόπορτα», ύστερα από πρόσκλησή μου, ο αρχαιολόγος Λάζαρος Κολώνας, με επείγουσα μελέτη τοποθέτησε «προσωρινά» την «Αυλόπορτα» σε «ξύλινο νάρθηκα» (καδρόνια), ο οποίος, σάπιος πιά, «στερέωνε» την επιβλητική πύλη έως το 2020 («προσωρινά», επί 44 χρόνια!!!)
Τρίτη φωτογραφία: Η «Αυλόπορτα» μετά την … «ανανέωση» των … «καδρονιών» το 2020, βελτιωμένων με τοποθέτηση … στεγάστρων για να μη … βρέχεται, όπως τα … μαντριά, τα τσαντίρια, οι παράγκες!
Τέταρτη φωτογραφία: : Μετά τις δικές μου πάλι δημοσιογραφικές παρεμβάσεις και την παρουσίαση του «έργου» ως … «μαντριού» εξαφανίστηκαν οι … λαμαρίνες……
Πέμπτη φωτογραφία: «Στερέωση» της εσωτερικής πύλης βάρους 60 τόνων με … χιαστί … καδρόνια!
Έκτη και έβδομη φωτογραφίες: Μετά τις δικές μου πάλι δημοσιογραφικές παρεμβάσεις … βγήκαν τα … καδρόνια της εσωτερικής πύλης και … πετάχτηκαν πίσω της στα … πουρνάρια!!!
Θα ήμουν, ειλικρινά, περιχαρέστερος του δημάρχου Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη, αν η νέα απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη δεν ήταν για δύο ακόμα «σημαντικές», όπως τις χαρακτήρισε, «μελέτες για τη διάσωση και την ανάδειξη των παραποτάμιων Πυλών Παλαιομάνινας», αλλά για ένταξή τους, ύστερα από μία παρόμοια σχεδόν μελέτη πριν από τριάμισι περίπου χρόνια, δηλαδή τον Αύγουστο του … 2021. Αυτή την απόφαση είχα χαρακτηρίσει τότε με άρθρα μου ως σημαντικότατη καθώς θα απαλλασσόταν, ύστερα από … 45 χρόνια, η επιβλητική «Αυλόπορτα» από τη ντροπή των καδρονιών και των λαμαρινών .
Θα ήμουν, πραγματικά, περιχαρέστερος του δημάρχου Ξηρομέρου, διότι θα διασωζόταν, επιτέλους, και θα αναδεικνυόταν ένα επιβλητικό μνημείο της αρχαιότητας ύστερα από προσωπικές παρεμβάσεις μου πενήντα ετών από δημοσιογραφική υποχρέωση και ιερό χρέος προς τους προγόνους μου και την πολιτιστική κληρονομιά του χωριού μου, με άρθρα και σχόλια στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» , τα «Νέα» και το «Βήμα». Αυτά τα άρθρα, σ΄αντίθεση με σήμερα, προκαλούσαν πάντοτε την ευαισθησία μερικών τότε Αιτωλοακαρνάνων βουλευτών, οι οποίοι έφερναν τα δημοσιεύματά μου για εγκατάλειψη και αδιαφορία του κράτους στη Βουλή. Κ
Θυμάμαι ότι η μοναδική υπουργός Πολιτισμού που ανταποκρινόταν τάχιστα να εγκρίνει χρηματοδοτήσεις για προστασία, καθαρισμό και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της Παλαιομάνινας ήταν από το 1988 η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη. Όλοι οι επόμενοι, με κορυφαίους τον Σταύρο Μπένο και τη σημερινή υπουργό Λίνα Μενδώνη, με ανεπίτρεπτη για κρατικούς λειτουργούς στον τομέα μάλιστα του πολιτισμού, συνόδευαν την απάντηση στη Βουλή ή στις εφημερίδες, όπως στον «Ελεύθερο Τύπο» η τότε προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και σημερινή γενική διευθύντρια του υπουργείου Πολιτισμού Ολυμπία Βικάτου με αιχμές σε βάρος της ταπεινότητάς μου, σε βάρος ενός επαγγελματία δημοσιογράφου που ήλεγχε και ελέγχει, ως έχει υποχρέωση ως λειτουργός επικοινωνίας και ενημέρωσης, την εξουσία για πράξεις και παραλείψεις!
Οι παρεμβάσεις μου αυτές, τις οποίες θα παρουσιάσω στο επόμενο σημείωμα, άρχισαν το 1995 και κορυφώθηκαν με τη δημοσίευση στις 16 Σεπτεμβρίου 2021 άρθρου μου στον «Ελεύθερο Τύπο» (διετέλεσα διευθυντής του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής»!) υπό τον τίτλο «δεν είναι μαντρί, δεν είναι τσαντίρι, δεν είναι παράγκα, είναι επιβλητική αρχαία πύλη!» Στο άρθρο μου αυτό, ενώ απευθυνόταν στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, απάντησε με επιστολή της η τότε προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος Ολυμπία Βικάτου (με μιαν ανεπίτρεπτη επικοινωνιακά ενέργεια να την στείλει πρώτα για δημοσίευση σε τοπικό μπλογκ!), η οποία, ενοχλημένη από το δημοσίευμα στο τέλος επισημαίνει τα εξής:
«Δεν είναι η πρώτη φορά που τα τελευταία χρόνια ο κ. Δ. Στεργίου, για λόγους που δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε, συνεχώς και με επιμονή δημοσιεύει ή αναρτά παρόμοια δημοσιεύματα, με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για την Υπηρεσία μας, προφανώς αγνοώντας την επιβεβλημένη επιστημονική δεοντολογία υλοποίησης παρόμοιων έργων, αλλά και επιδιώκοντας τη δημιουργία εντυπώσεων που αδικούν το σύνθετο έργο της…”.
Ελπίζω ότι τώρα δεν θα δυσκολευθεί να κατανοήσει τις νέες καταγγελίες μου μου για τη διαβεβαίωση που είχε δώσει στην ίδια παραπάνω επιστολή της στον «Ελεύθερο Τύπο» ότι μετά τη μελέτη (έγινε με απ΄ευθείας ανάθεση το 2021), η Υπηρεσία της θα υπέβαλλε φάκελο ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ 2021-2027. Συγκεκριμένα, ανέφερε τα ακόλουθα:
«Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ξεκίνησε το έτος 2019, με στόχο την ανάδειξη του μνημείου, η Εφορεία μας ενέταξε στο Πρόγραμμα δράσης της για το έτος 2021 την (sic) σύνταξη των απαιτούμενων μελετών και η Υπουργός Πολιτισμού ενέκρινε άμεσα τη διάθεση των απαιτούμενων πιστώσεων για τη σύνταξη της αρχιτεκτονικής μελέτης (15.000 ευρώ) και της στατικής (12.000 ευρώ, έχει ήδη εκδοθεί η σχετική Υπουργική απόφαση υπ’ αρ. πρωτ. 361078 / 11-08-2021 – ΑΔΑ: Ψ5ΣΗ4653Π4-6ΩΣ). Με την ολοκλήρωση των μελετών στερέωσης–συντήρησης και αποκατάστασης του πύργου-πύλης και μίας δεύτερης παρακείμενης πύλης και εν συνεχεία την έγκρισή τους, η Υπηρεσία μας θα υποβάλλει (sic) σχετικό φάκελο ένταξης του έργου στην επόμενη προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ 2021–2027).
Είπε κι άλλα, ακόμα πιο αντιφατικά, η κυρία Βικάτου του υπουργείου Πολιτισμού στην παραπάνω επιστολή, όπως:
«…Ύστερα από τα παραπάνω είναι σαφές ότι δεν ευσταθούν τα αναφερόμενα από τον κ. Δ. Στεργίου, καθώς όλες οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν για την εξυγίανση του ξύλινου νάρθηκα (ο οποίος σημειωτέον έχει συμβάλει σημαντικά μέχρι σήμερα στην (sic) διατήρηση- στερέωση του μνημείου), οι οποίες φωτογραφικά αποτυπώθηκαν στο φυλλάδιο που δημοσίευσε η Εφορεία μας για το έργο της κατά το έτος 2020, αποτελούν πρόδρομες εργασίες για τη σύνταξη των απαιτούμενων μελετών και το πρώτο βήμα για την οριστική αποκατάσταση (sic) του. Η μνημειακή πύλη δεν κινδυνεύει με κατάρρευση και λειτουργεί στατικά μαζί με τον ξύλινο νάρθηκα. Συνεπώς η αφαίρεσή του χωρίς να προκληθούν φθορές στο σώμα της πύλης, αποτελεί αντικείμενο των μελετών αποκατάστασης και στερέωσης του μνημείου και θα υλοποιηθεί μετά από τους απαραίτητους στατικούς υπολογισμούς από εξειδικευμένο πολιτικό μηχανικό. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αφαιρεθεί, απλά για να εμφανιστούν οι αρχαίοι λίθοι της πύλης. Ο μόνος τρόπος να προστατευτεί το σημαντικό αυτό μνημείο και να αναδειχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο είναι να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, βάσει ορθού προγραμματισμού και με τη συμμετοχή διεπιστημονικού προσωπικού, όπως ακριβώς πράττει σήμερα, με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, και σύμφωνα με τις αρχές αποκατάστασης των μνημείων η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος..».
Η απόφαση έγκρισης έργου στις παραποτάμιες πύλες του Αυγούστου 2021
Πράγματι, η σημαντική απόφαση έγκρισης εργασιών της υπουργού Πολιτισμού (στις 12 Αυγούστου 2021, υπουργική απόφαση 661078/12.8.2021 , ΑΔΑ: Ψ5ΣΗ4653Π4-6ΩΣ) του έργου υπό τον τίτλο «Αρχιτεκτονική μελέτη αποτύπωσης, τεκμηρίωσης, αποακτάστασης και ανάδειξης παραποτάμιων πυλών Παλαιομάνινας (αρχαιτεκτονική αποτύπωση και Παθολογία) περιελάμβανε τα ακόλουθα:
- Αποτύπωση με επίγειο ψηφιακό σαρωτή (3d laser scanner) και εναέρια μέσα (ΣμηΕΑ).
- Τοποθέτηση στόχων για την αεροφωτογράφιση στο μνημείο και μέτρηση τους με χρήση δέκτη GNSS (GPS).
- Παραγωγή Τρισδιάστατου Μοντέλου από νέφος σημείων (pointcloud).
- Παραγωγή Δισδιάστατων Αρχιτεκτονικών Σχεδίων αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης του μνημείου υπό κλίμακα (κλίμακα 1:25). Τα σχέδια θα περιλαμβάνουν κατόψεις, όψεις, τομές κατά πλάτος και κατά μήκος του μνημείου και σχέδια μορφολογικών και κατασκευαστικών λεπτομερειών του μνημείου.
- Αρχιτεκτονική πρόταση αποκατάστασης. Τα σχέδια θα περιλαμβάνουν κατόψεις, όψεις, τομές κατά πλάτος και κατά μήκος του μνημείου.
- Τεχνική έκθεση – μελέτη αποκατάστασης με την ανάλυση του μνημείου και την πρόταση αποκατάστασης.
Στις 31 Αυγούστου 2021 η ΕΦΑ έκανε τεκμηριωμένο αίτημα περί αναγκαιότητας δέσμευσης πίστωσης 15.000 ευρώ του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την πληρωμή της παραπάνω μελέτης.
Στις 3 Σεπτεμβρίου 2021 αποφασίστηκε η δέσμευση για την πληρωμή της παραπάνω μελέτης
Στις 21 Σεπτεμβρίου 2021 δημοσιεύτηκε Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος για το έργο αυτό.
Στις 28 Σεπτεμβρίου 2012 η εταιρεία Ν. Μιχαηλίδη – Η. Παγκάλου Ο.Ε. ανταποκρινόμενη στην παραπάνω πρόσκληση κατέθεσε οικονομική προσφορά.
Στις 7 Οκτωβρίου 2021 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος ανέθεσε απευθείας στην παραπάνω εταιρεία το παραπάνω έργο, με επανάληψη του περιεχομένου της παραπάνω απόφασης και με τις ακόλουθες, μεταξύ άλλων γενικές υποχρεώσεις:
- Να υλοποιήσει τα παραπάνω.
- Να διαθέτει την απαιτούμενη ικανότητα – καταλληλότητα, τεχνογνωσία, ώστε να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις της ερτγασίας.
- Να εκπονήσει τη μελέτη κατά τρόπο οικονομοτεχνικό άρτιο, σύμφωνα με τους κανόνες της τεχνικής και επιστήμης τις σχετικές και ειδικές προδιαγραφές και διατάξεις που αναφέρονται στη σύμβαση, με τη δέουσα προσοχή και επιμέλεια , κατά επιστημονικό άρτιο τρόπο και σύμφωνα με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις προθεσμίες της σύμβασης.
- Ο μελετητής έχει λάβει πλήρη γνώση της υφιστάμενης κατάστασης του μνημείου και του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου.
- Η μελέτη θα παραδοθεί το αργότερο έως και τις 15 Νοεμβρίου 2021 σε τρία (3) εκτυπωμένα αντίτυπα, σε αρχεία σε μορφή *dwg και pdf (για τα σχέδια) και * doc και pdf (για τα κείμενα) με σφραγισμένα και υπογεγραμμένα σχέδια. Επίσης, θα παραδοθεί σε ψηφιακή μορφή (σε usb stick). Στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος θα κατατεθούν επίσης σύντομη περίληψη της μελέτης και παρουσίαση powerpoint (με τις κατάλληλες διαφάνειες που θα συνοδεύουν επεξηγηματικά το κείμενο της περίληψης) προκειμένου η μελέτη να διαβιβαστεί σε αρμόδιο Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για έγκριση . Ο ανάδοχος οφείλει μετά ην έγκριση της μελέτης να προβεί στις απαραίτητες τροποποιήσεις που τυχόν θα υποδειχθούν από το προαναφερόμενο Συμβούλιο.
- Η συνολική δαπάνη θα ανέλθει στο ποσό των 14.694 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 24%, τού φόρους εισοδήματος κλπ.
- Η επίβλεψη της μελέτης θα πραγματοποιείται με έλεγχο και εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος , στο πλαίσιο ης αρμοδιότητάς της, με επιβλέποντα μηχανικό θα παρακολουθεί συστηματικά την εκτέλεση των εργασιών και θα ελέγχει την πρόοδο εκπόνησης της μελέτης, σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις του αναδόχου.
Η νέα απόφαση έγκρισης δύο μελετών, στις 9 Φεβρουαρίου 2025, από τις οποίες η μία είναι σε τίτλο ακριβώς όπως εκείνη του 2021!
Στις 9 Φεβρουαρίου 2025, τέσσερα περίπου χρόνια μετά τη σημαντική εκείνη μελέτη του 2021, που θα αποτελούσε προϋπόθεση για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2021-2027, όπως μας διαβεβαίωνε το 2021, η Ολυμπία Βικάτουμε επιστολή – απάντηση στον «Ελεύθερο Τύπο», η Λίνα Μενδώνη υπέγραψε νέα απόφαση (ΑΔΑ: ΨΛΙΨ46ΝΚΟΤ) έγκρισης δύο μάλιστα νέων μελετών:
α) αρχιτεκτονικής μελέτης αποτύπωσης, τεκμηρίωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης παραποτάμιων πυλών και β) στατική μελέτη των παραποτάμιων πυλών της Παλαιομάνινας, Δ.Ε. Αστακού του Δ΄ξημου Ξηρομέρου, ης Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίοας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με τους ακόλουθους όρους:
- Να διερευνηθεί η αναγκαιότητα εκπόνησης γεωτεχνικής μελέτης για τα τμήματα όπου παρουσιάζονται έντονες δομικές βλάβες, παραμορφώσεις.
2.Η οριστική στατική μελέτη να εκπονηθεί με κατάλληλη μέθοδο ανάλυσης, δομή εν ξηρώ και να αξιολογηθεί εάν απαιτείται η τοποθέτηση συνδέσμων και σε ποιες θέσεις, λαμβάνοντας υπόψη τυχόν αποτελέσματα γεωτεχνικής μελέτης.
- Κατά τη διάρκεια της α ΄φάσης του έργου παράλληλα με τις ανασκαφικές εργασίες να σχεδιαστεί και υπολογιστεί η νέα προσωρινή αντιστήριξη της ανατολικής πύλης με δεδομένο την παθητική του μνημείου και των εργαζομένων
4.Οι συνθέσεις του ενέματος αποκατάστασης μεγάλων ρηγματώσεων σε λίθους καθώς και του κονιάματος συγκόλλησης να σχεδιαστούν με βάση το λευκό τσιμέντο, αντί της υδραυλικής ασβέστου
- Οι συνθέσεις των υλικών επεμβάσεων να κατατεθούν μαζί με το φυσικομηχανικό χαρακτηρισμό της προς έγκριση στις συναρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού.
- Η συμπλήρωση με τεχνητό λίθο να εφαρμοστεί μόνο όπου δεν υπάρχει εναλλακτική λύση υλοποίησης αυτής με φυσικό λίθο
- Να γίνει οικονομοτεχνική μελέτη εργοταξίου πριν τ(sic, προηγείται η πρόθεση «από»!) την έναρξη του έργου.
8.Οι οριστικές μελέτες, στατική , αρχιτεκτονική και γεωτεχνική εφόσον απαιτηθεί, καθώς και η μελέτη απορροής ομβρίων, να κατατεθούν στις συναρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΠΟ προς έγκριση
«Ιδιαίτερες ευχαριστίες» αντί αμείλικτων ερωτημάτων για το «στρίβειν δια μελετών»!
«Έχοντας υπ΄όψιν» (όπως αναγράφεται στην απόφαση ΑΔΑ: ΨΛΙΨ46ΝΚΟΤ-Κ36/9.2.2025, και σε κάθε υπουργική απόφαση, με ανεπίτρεπτη για υπουργείο Πολιτισμού ανάμειξη της «επαράτου καθαρεύουσας» και της «κακοποιούμενης» Δημοτικής!), λοιπόν, τα τελευταία υπό στοιχεία 13, 14, 15 και 16 έγγραφα για την παραπάνω απόφαση έγκρισης των δύο παραπάνω «δίδυμων» μελετών, όπως:
-«13. Το υπ΄ αρ. ΥΠΠΟΑ /196112/2404/2023 διαβιβαστικό έγγραφο της ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος με το οποίο μας διαβιβάστηκαν οι μελέτες από τους μελετητές»
-«14. Το υπ. αρ. ΥΠΠΟ/1996112/12.11.24 έγγραφο με τις απόψεις της ΔΙΠΚΑ επί του θέμα τος»
-«15. Την εισήγηση του αρμόδιου εισηγητή της ΔΑΑΜ, επί του θέματος»
-«16. Τα στοιχεία του φακέλου»
η ταπεινότητά μου, αντί των «ιδιαίτερων ευχαριστιών» του δημάρχου Ξηρομέρου προς όλους τους παραπάνω αμειβόμενους από τον κρατικό προϋπολογισμό κρατικούς λειτουργούς, ως ταπεινός δημοσιογράφος, γεννηθείς, ανδρωθείς στην Παλαιομάνινα και θαυμάζων την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση του χωριού μου, φορολογούμενος, όπως όλοι οι φορολογούμενοι Αθηνών και Πάσης Ελλάδος ,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ και ΕΡΩΤΩ
Πρώτον, γιατί η υπουργική απόφαση 661078/12.8.2021 , ΑΔΑ: Ψ5ΣΗ4653Π4-6ΩΣ του έργου «Αρχιτεκτονική μελέτη αποτύπωσης , τεκμηρίωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης παραποτάμιων πυλών Παλαιομάνινας» επαναλαμβάνεται ως πρώτη και στη νέα ΑΔΑ:ΨΛΙΨ46ΝΚΟΤ-36 αυτολεξεί ως έγκριση, ήτοι «α) αρχιτεκτονική μελέτη αποτύπωσης , τεκμηρίωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης παραποτάμιων πυλών Παλαιομάνινας»;
Δεύτερον, η μελέτη αυτή, η οποία μάλιστα έγινε με απ’ ευθείας ανάθεση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, όπως προαναφέρθηκε, η οποία παρελήφθη από την παραπάνω Εφορεία, όπως προαναφέρθηκε, για την οποία υπάρχει έγγραφο με τις απόψεις της ΔΙΠΚΑ επί του θέματος, όπως προαναφέρθηκε, και για την οποία υπάρχει σχετική εισήγηση επί του θέματος, όπως προαναφέρθηκε ,γιατί δεν μπήκε στον φάκελο για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2021-2027, όπως μας διαβεβαίωνε με την απαντητική επιστολή της σε άρθρο μου στον «Ελεύθερο Τύπο» το 2021 η τότε προϊσταμένη, βραβευθείσα και σημερινή γενική διευθύντρια του υπουργείου Πολιτισμού Ολυμπία Βικάτου, στην οποία ο δήμαρχος Ξηρομέρου εκφράζει τις «ιδιαίτερες ευχαριστίες»;
Τρίτον, αυτή η επανέγκριση ίδιας μελέτης ύστερα από … τέσσερα περίπου χρόνια ή η μη ένταξη ακόμα, μετά την κατάθεση ης μελέτης από τους «απ΄ευθείας» αναδόχους μελετητές στις 15 Νοεμβρίου 2021, παραβιάζει ή όχι τη νομοθεσία περί των απ΄ευθείας αναθέσεων δημόσιων έργων, όπως συνεχώς καταγγέλλει με ευρήματα το Ελεγκτικό Συνέδριο, τονίζοντας στις εκθέσεις του ότι «οι αναθέσεις δημοσίων συμβάσεων χωρίς διαγωνισμό αποτελούν πεδίο διαρκούς αμφισβήτησης στον δημόσιο διάλογο». Για παράδειγμα, ελέγχοντας 64 δημόσιους φορείς και ένα δείγμα 5.073 συμβάσεων το Ελεγκτικό Συνέδριο επιχείρησε να απαντήσει στο ερώτημα πώς μπορεί να διασφαλιστεί η αντικειμενική ακεραιότητα της διαδικασίας στις περιπτώσεις των απευθείας αναθέσεων εντοπίζοντας τις πρακτικές που δύνανται να εγείρουν υπόνοιες καταχρηστικής προσφυγής σε αυτές, αδιαφάνειας και αυθαιρεσίας!.
Τέταρτον, τί από όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία και απαριθμεί στις εκθέσεις του το Ελεγκτικό Συνέδριο (θα τεθούν υπόψη των ελεγκτών του, που παραθέτει ως πορίσματα του ελέγχου το ανώτατο ελεγκτικό δικαστήριο οδήγησε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος στη διαδικασίας της απ΄ευθείας ανάθεσης του έργου σε εταιρεία που εδρεύει στην Αττική (Πεντέλη);
Πέμπτον, αφού, λοιπόν, προφανώς ως «επείγον», το έργο ανετέθη απ΄ευθείας σε «ανάδοχο», γιατί το έργο δεν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2021 -2017, όπως μας διαβεβαίωσε η κυρία Βικάτου πριν από … τέσσερα χρόνια ότι είχε προγραμματιστεί;
Έκτον, ποιες είναι οι απόψεις της αναφερόμενης στην υπουργική απόφαση Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΔΙΠΚΑ) επί του θέματος, καθώς και ποια είναι η εισήγηση του αναφερόμενου στην ίδια υπουργική απόφαση αρμόδιου εισηγητή της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων (ΔΑΑΜ), οι οποίες ελήφθησαν «υπ΄όψιν» για την υπογραφή της νέας παρεμφερούς υπουργικής απόφασης της 9ης Φεβρουαρίου 2025;
Έβδομον, συμφώνησαν ή όχι για την υπογραφή της νέας υπουργικής απόφασης της 9ης Φεβρουαρίου 2025;
Όγδοον, ο δήμαρχος Ξηρομέρου ως τοπικός άρχων και θεματοφύλακας της πολιτιστικής κληρονομιάς παρευρισκόταν, προσέφερε βοήθεια, παρακολουθούσε, έλαβε γνώση της μελέτης που εκπονήθηκε και παραδόθηκε από τον «ανάδοχο» ιδιώτη μελετητή στις 15 Νοεμβρίου 2021;
Υπάρχει χρεία άλλων ερωτημάτων για να πάει στη Βουλή το θέμα με κατάθεση επερώτησης (κι όχι ερώτησης) από Αιτωλοακαρνάνες βουλευτές, τουλάχιστον της αντιπολίτευσης;
Ίδωμεν…