Κυριακή, Μάρτιος 24, 2019

Aύριο στην Πάτρα η εκδήλωση για την εξόρυξη υδρογονανθράκων και διαχείριση απορριμμάτων

Aύριο, Παρασκευή 8/6, θα λάβει χώρα η εκδήλωση της Αριστερής Παρέμβασης για την εξόρυξη υδρογονανθράκων και διαχείριση απορριμμάτων στη Δυτική Ελλάδα. Η ανακοίνωση:

αφισα εκδηλωση 2 Αύριο Παρασκευή, στην Πάτρα, στις 18.30 στην Αγορά Αργύρη η Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα, διοργανώνει την πρώτη εδώ και καιρό δημόσια συζήτηση για τις επιπτώσεις από την παραχώρηση της έρευνας και της εξόρυξης υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα σε πολυεθνικές και μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες. Σχεδόν το σύνολο της θαλάσσιας περιοχής στον Πατραϊκό και το Κατάκολο αλλά και μεγάλο μέρος των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, έχουν παραχωρηθεί για την πραγματοποίηση έρευνας για υδρογονάνθρακες. Το γεγονός αυτό δεν συνιστά μόνο ξεπούλημα του φυσικού πλούτου της χώρας, αλλά ενέχει σοβαρούς περιβαλλοντικούς κινδύνους,  και δεν συμβαδίζει με τις κυρίαρχες παραγωγικές δραστηριότητες στην περιοχή (αγροτική παραγωγή, τουρισμός, ιχθυοκαλλιέργιες κλπ). Το πρόσφατο παράδειγμα των κινητοποιήσεων στην Ήπειρο αναδεικνύει τη δυνατότητα του λαϊκού κινήματος να αντισταθεί στον «μονόδρομο» της ανάπτυξης κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν σέβεται το περιβάλλον, ιδιωτικοποιεί τα πάντα και υπονομεύει το μέλλον μας.

Παράλληλα η συζήτηση θίγει ένα μείζον περιβαλλοντικό ζήτημα, του σχεδιασμού, της ανεπάρκειας  και των προβλημάτων από την εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Δυτικής Ελλάδας. Με αφορμή το πρόσφατο παράδειγμα της παράνομης λειτουργίας του ΧΥΤΑ Αιγείρας και του αυταρχισμού της δημοτικής αρχής, αναδεικνύεται το πρόβλημα χωροθέτησης ΧΥΤΑ-ΧΥΤΗ, η μη μέριμνα για μείωση του όγκου των στερεών απορριμμάτων και διαλογή στην πηγή, η προώθηση δημιουργίας μεγάλων εργοστασίων καύσης από ιδιώτες, η αύξηση των δημοτικών τελών, η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ανακύκλωσης.

Για τα ζητήματα αυτά θα μιλήσουν ο Τάσος Κεφαλάς, ηλεκτρολόγος μηχανικός με μακροχρόνια ενασχόληση τόσο με τον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, όσο και με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εξόρυξη υδρογονανθράκων, ο Πάνος Τσερόλας γεωλόγος ερευνητής και συγγραφέας, με ειδίκευση στην έρευνα υδρογονανθράκων, ο Άγγελος Χάγιος, πρώην περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και μέλος του ΠΣΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με μακροχρόνια παρέμβαση στα κινήματα αντίστασης ενάντια σε ΧΥΤΑ. Τη συζήτηση προλογίζει και συντονίζει η Κατερίνα Χαμηλάκη, περιφερειακή σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας με την ΑΡΠΑ. Στην συζήτηση έχουν κληθεί και θα παρέμβουν φορείς και κινήσεις πολιτών. Σας καλούμε όλους σε μια συζήτηση ενημέρωσης, προβληματισμού και οργάνωσης αντιστάσεων.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.