Την πρόταση που θα κατατεθεί για το «ανοικτό κέντρο Εμπορίου Δήμου Αγρινίου» καθώς και το σχετικό σχέδιο Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και του Εμπορικού Συλλόγου καλείται να εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο στη συνεδρίαση που είναι σε εξέλιξη.
Πρόκειται για το φιλόδοξο σχέδιο που θα κατατεθεί προς έγκριση χρηματοδότησης στα πλαίσια της καινοτόμου δράσης «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου» του ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία»).
Η Δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» του ΕΠΑνΕΚ στοχεύει στην ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική. Βασική προϋπόθεση συμμετοχής στη Δράση είναι η συνεργασία μεταξύ φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των οικείων Εμπορικών Συλλόγων ή Επιμελητηρίων.
Το εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδοτεί δράσεις αστικής ανάπλασης με στόχο της δημιουργία «ανοιχτών εμπορικών κέντρων» σε πεζοδρόμους και οδούς ήπιας κυκλοφορίας στα κέντρα των πόλεων. Στοχεύει στην αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής των δρόμων που θα χαρακτηριστούν ως ανοιχτά κέντρα και την οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται εντός της περιοχής αυτής, με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών.
Η σχετική εισήγηση θα γίνει από τον αντιδήμαρχο Νίκο Γκρίζη ενώ στις παρατάξεις παραδόθηκε το Σχέδιο Μνημονίου που θα υπογράψουν ο δήμος και ο Εμπορικός Σύλλογο και οι αναλυτικές Τεχνικές Εκθέσεις.
Η πρόταση για το «ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Αγρινίου» είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.877.632,03 € (με ΦΠΑ). Η περιοχή παρέμβασης βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Αγρινίου. Τα καταστήματα που βρίσκονται στην περιοχή παρέμβασης εξυπηρετούν το σύνολο του αστικού ιστού του Αγρινίου καθώς και τις περιφερειακές τοπικές κοινότητες και το σύνολο των επισκεπτών του Αγρινίου.
Στην περιοχή παρέμβασης συμμετέχει ενεργά στην πρόταση το 72% των εμπορικών επιχειρήσεων της περιοχής, που αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό, το οποίο καλύπτει και τις προϋποθέσεις της Πρόσκλησης.
Συγκεκριμένα, η περιοχή παρέμβασης εκτείνεται σε επιφάνεια 36.857 τ.μ. και εμπεριέχει τμήματα των οδών Σπύρου& Ελένης Τσικνιά (πρώην Π. Τσαλδάρη) μήκους 260 μέτρων , Ζωοδόχου Πηγής (μήκους 80μ) και Καζαντζή (μήκους 45μ).
Επίσης, η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει τους πεζόδρομους Ηλία Ηλιού μήκους 110μ, Διαλέτη μήκους 125μ, Στοά Παπαγιάννη μήκους 85μ, Δημητρακάκη μήκους 50μ, Παπαστράτου μήκους 80μ, 39ου Συντάγματος μήκους 60μ και Καραϊσκάκη μήκους 160μ.
Στην οριοθετημένη περιοχή παρέμβασης βρίσκεται και ο Ιερός Ναός της Μητρόπολης Αγρινίου, ο οποίος θα αναδειχθεί μέσα από τις επεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν στον δημόσιο χώρο που τον περικλείει.
Τα έργα που προβλέπονται
Σε περίοπτη θέση επί του πεζοδρόμου της οδού Καραϊσκάκη που συνορεύει με το ναό της Μητρόπολης θα τοποθετηθούν οι δύο κίονες που διασώζονται και ανήκουν στον παλαιό ναό της Μητρόπολης Αγρινίου. Στόχος είναι η αναβάθμιση του δημόσιου χώρου του πεζοδρόμου Καραϊσκάκη μέσα από την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την σύνδεση του με την ιστορία του τόπου.Για το λόγο αυτό προβλέπεται η κατασκευή βάθρου προθήκης και τοποθέτηση φωτισμού για την δημόσια έκθεση και ανάδειξη των κιόνων.
Προβλέπεται επίσης αναβάθμιση οδοφωτισμού σε όλη την περιοχή παρέμβασης με την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων συμβατικών φωτιστικών σωμάτων από νέα φωτιστικά σώματα τύπου LEDυψηλής ενεργειακής απόδοσης.
Το σχέδιο έξαλλου περιλαμβάνει ανακατασκευή πεζοδρομίων στις εξής οδούς Σπύρου & Ελένης Τσικνιά (πρώην Π. Τσαλδάρη) και Καζαντζή και εφαρμογή συστημάτων σκίασης στους πεζοδρόμους Παπαγιάννη και Διαλέτη.Προτείνεται ένα ενιαίο εφελκιώμενο σύστημα σκίασης για την προστασία από την ηλιοφάνεια, προσθέτοντας έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στον χώρο του πεζοδρόμου. Η παρέμβαση εκτιμάται θα δώσει σημαντική προστιθέμενη αξία στους πεζοδρόμους που αποτελούσαν την εμπορική «καρδιά» της πόλης του Αγρινίου τις προηγούμενες δεκαετίες
Αξιοσημείωτος εξάλλου είναι ο στόχος της ανάπλασης της ανώνυμης πλατείας που βρίσκεται σε απόσταση λίγων μέτρων από την κεντρική πλατεία με δημιουργία παιδικής χαράς & ειδικών χώρων για γκραφίτι. Προβλέπεται εξάλλου και η εγκατάσταση σύγχρονων και οικολογικών συστημάτων συλλογής απορριμμάτων μεταξύ των οποίων και βυθιζόμενους κάδους.
Ευχής έργον λοιπόν η πρόταση του Αγρινίου να είναι μεταξύ αυτών που θα εγκριθούν.
10 Σχόλια
Αφου φτιαχτηκε το παρκο με 3 παγκακια 2 ψευτοκουνιες και φωτισμο μεχρι την εκκλησια (γιατι εκει βγαινει το χρημα),ηρθε η ωρα να χαλαστουν και καποιοι ωραιοι πεζοδρομοι της πολης.Και κατα τα αλλα το κιτρινο το μπλε πυρετος οε οε οε
Τα γυαλινα αυτα δε βλεπω να μενουν για πολυ καιρο
Τα γυαλινα αυτα δε βλεπω να μενουν για πολυ καιρο
Ανάπλαση του Πάρκου και πεζοδρόμηση όλης της Παπαστράτου.
Ανάπλαση του Πάρκου και πεζοδρόμηση όλης της Παπαστράτου. Έτσι θα αναδειχθεί το Αγρίνιο και θα αποκτήσει κίνηση.
Ίσως ο δήμος να είχε προτεραιότητα το αλαλούμ που γίνεται στο Αγρίνιο από τα αυτοκίνητα ίσως να φτιάξει πάρκινγκ δωρεάν και επιτέλους ας αρχίσουν οι αστυνομικοί να κάνουν την δουλειά τους κανονικά και να μην σβήνουν τις κλήσεις μετά.Σας αρέσει αυτή η κατάσταση??
Σε λιγα χρονια δεν θα υπαρχουν κατοικοι σ αυτη την πολη για να χαρουν την μεγαλη αυτη “ακυρη” προοδο!
Κοιταξτε καλυτερα να βρειτε εναν τροπο να αναπτυχθει αυτος ο τοπος γιατι δεν βλεπω λογο υπαρξης του…
Όλα τα σχέδια του κ.Δημάρχου, όλος ο Δήμος και η προτεραιότητες πέντε δρόμοι στο Αγρίνιο! Τα χωριά πέριξ τού Δήμου σας περιμένουν με ανοιχτές…. παλάμες κατά την προεκλογική περίοδο.. φώτα καί φωτάκια μόνο στην κεντρική αγορά..και εμείς οι βάρβαροι χωριάτες ούτε λάμπα έξω από το σπίτι μας
Ευχαριστούμε . Δεν θά ξεχάσουμε όμως τώρα πού σιγά σιγά θα μας θυμηθείτε
Ο αλλος λεει οτι σε λιγα χρονια δε θα υπαρχουν κατοικοι, σε μια πολη που εδω και χρονια μεγαλωνει πληθυσμιακα οσο λιγες στην ελλαδα. Το εθεσες λαθος φιλε. Απλα το αγρινιο τοσους μπορει να συντηρει..100 κατι χιλιαδες οχι παραπανω. αν θελουμε λοιπον να βγουμε απο αυτη την κατηγορια καποτε και να γινουμε κατι μεγαλυτερο πρεπει να υπαρξουν αναπτυξιακες δομες και νεες επιχειρηματικες δρασεις που θα φερουν εργασιακο ενδιαφερον και θα φερουν ατομα και εκτος του νομου εδω για εργασια. Ειναι ολα πολυ απλα. ο φυσικος πλουτος που υπαρχει μολις λιγα λεπτα εξω απο την πολη πρεπει να αξιοποιηθει. να υπαρχει αναβαθμιση της τριτοβαθμιας εκπαιδευσης με σχολες σχετικες με το περιβαλλον, την οικονομια και τη γη. να στηριχθουν απο την πολη. να δημιουργηθουν εστιες. να αλλαξει ριζικα το παρκο. να βελτιωθει η αστικη συγκοινωνια και οι δρομοι εκτος αγρινιου.
Ο άλλος λέει, φίλτατε, ότι αν δεν γίνουν αυτά που προτείνετε εσείς, τότε θα καταλήξει πόλη φάντασμα. Εσείς βλέπετε να γίνεται κάτι τόσα χρόνια? Έχετε δει άλλη πόλη 100 χιλιάδων κατοίκων όπως ισχυρίζεστε? Μεγαλώνει πληθυσμιακά όπως καμιά άλλη? Μάλλον ζείτε αλλού και σας στέλνουν φώτο από το Αγρίνιο του 2000. Τότε ναι! Ήταν μια μεγάλη αναπτυσσόμενη (?) πόλη με ΖΩΗ! Τώρα, μιζέρια, κυκλοφοριακό κομφούζιο με 20 αυτοκίνητα, ανεργία, και απλά μόνιμους κάτοικους που κάθε μέρα αντικρίζουμε ο ένας τον άλλο χωρίς καμία διαφορά, χωρίς τίποτα νέο, τίποτα αλλιώτικο, χωρίς ούτε έναν περαστικό. Χωρίς δρόμους, με την Ιόνια να περνάει από τη Ρίγανη αλλά όχι από εδώ, με την χειρότερη είσοδο πόλης (βλέπε ΚΤΕΛ κλπ), χωρίς βιομηχανία, χωρίς τουρισμό, χωρίς στρατό, χωρίς φοιτητές, χωρίς τρένο, αεροδρόμιο, χωρίς αγρότες που κάποτε έκαναν την πόλη μας το εμπορικό κέντρο που είχε και λόγο ύπαρξης. Τώρα, αν όλα αυτά που εύχεστε παραπάνω (τα εύχομαι εδώ και 30 χρόνια) όντως γινόντουσαν, ναι, θα είχαμε μέλλον. Όμως, μετά λύπης μου, ΔΕΝ πρόκειται να δούμε τίποτα.
ΥΓ. Το πάρκο που όλοι αναφέρουμε, φυσικά και έπρεπε να είναι το κέντρο της πόλης μας και της βόλτας μας, αλλά με την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα της πόλης απέχει! Το ίδιο και η λίμνη. Όσο για τη δεύτερη, για να γίνει πόλος έλξης, θέλει τεράστιες υποδομές, ίσως άπιαστες από τους τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες.