Έκπληξη και ερωτήματα ανάμεσα στους Δημάρχους προκάλεσε η πρόταση του υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου για τον “multiple choice” εκλογικό νόμο στις αυτοδιοικητικές εκλογές., που οδήγησε και σε κόντρα με τον Ν. Παππά.
Δεν ήταν λίγοι αυτοί που στους διαδρόμους του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Ρόδο, προβληματίζονταν αν είναι εφαρμόσιμη η συγκεκριμένη πρόταση, καθώς, όπως έλεγαν πρώτα απ’ όλα οι πολλαπλές επιλογές υποψηφίων μπερδεύουν, κυρίως, τους μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους.
Έθεταν όμως και θέμα λειτουργίας της Δημοκρατίας, καθώς, όπως τόνιζαν, η επιλογή του προσώπου που θα κυβερνήσει έναν Δήμο ή μία Περιφέρεια είναι μία και όχι πολλές.
Παράλληλα πολλοί Δήμαρχοι υποστήριζαν ότι με αυτή την πρόταση το ΥΠΕΣ «πετάει την μπάλα στην εξέδρα», καθώς την ώρα που το βασικό πρόβλημα των Δήμων είναι ότι καταρρέουν οικονομικά και η κυβέρνηση αρνείται να δώσει τα οφειλόμενα, ανοίγει θέμα εκλογικού νόμου.
«Καινοτόμος»
Υπήρχαν όμως κι εκείνοι οι Δήμαρχοι που έβλεπαν με θετικό μάτι την πρόταση του κ, Λιβάνιου, χαρακτηρίζοντας την ως «καινοτόμο», καθώς, όπως τόνιζαν, μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη με την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.
Πάντως, όλοι αναρωτιόντουσαν αν το σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση πριμοδοτεί ή όχι τους νυν Δημάρχους ή τις αντιπολιτεύσεις και πιθανόν νέα αναγνωρίσιμα πρόσωπα με θετική εικόνα σε τοπικές κοινωνίες. Ως προς αυτό οι απαντήσεις ποικίλαν χωρίς να καταλήγουν σε συγκεκριμένο συμπέρασμα…
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΠΡΌΤΑΣΗ ΛΙΒΑΝΙΟΥ
Εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών σε έναν και μόνο γύρο
Οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές της χώρας θα εκλέγονται σε έναν και μόνο γύρο. Ο εκλογέας θα έχει τη δυνατότητα επιλογής και δεύτερου συνδυασμού, στο ίδιο ψηφοδέλτιο (!).
Σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το 50% + 1 ψήφο επί των έγκυρων ψήφων της πρώτης επιλογής, οι δύο πρώτοι σε ψήφους συνδυασμοί προκρίνονται στη δεύτερη φάση καταμέτρησης.
Οι δεύτερες ψήφοι (δεύτερη επιλογή) των ψηφοδελτίων των συνδυασμών που μένουν εκτός της δεύτερης φάσης προστίθενται στις ψήφους των δύο πρώτων συνδυασμών. Επιτυχών συνδυασμός θα ανακηρύσσεται όποιος έχει συγκεντρώσει α) κατά την πρώτη φάση, το 50% + 1 ψήφο επί των εγκύρων της πρώτης επιλογής ή β) κατά τη δεύτερη φάση, τις περισσότερες ψήφους μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι δεύτερες ψήφοι των ψηφοδελτίων των συνδυασμών που αποκλείστηκαν από τη δεύτερη φάση.
Νίκος Κοκκινόπουλος-aftodioikisi.gr