Πόσες φορές έχει χρειαστεί να σπάσουμε αυγά φτιάχνοντας κάποια συνταγή; Ακόμη κι αν δεν είμαστε πολύ της μαγειρικής, σίγουρα -αν όχι αμέτρητες-οι φορές που έχει χρειαστεί να σπάσουμε αυγά στο σπίτι, είναι τουλάχιστον «αρκετές».
Καθόλου περίεργο, αφού τα αυγά μαγειρεύονται σχεδόν καθημερινά σε όλα τα σπίτια σε πολλές και διαφορετικές εκδοχές, για όλα τα γεύματα, όλες τις ώρες. Έχουμε δεν έχουμε πολλά πολλά με την κουζίνα, ακόμη και για μια απλή, σκέτη ομελέτα για πρωινό, τα σπάμε λοιπόν τα αυγουλάκια μας. Το κάνουμε όμως σωστά;
Δηλαδή, υπάρχει «σωστός» και «λάθος» τρόπος να σπάσουμε ένα αυγό;
Όχι ακριβώς «λάθος», αλλά ακόμη και για αυτή την απλή, μηχανική κίνηση που την κάνουμε χωρίς και να την πολυσκεφτούμε, υπάρχει ένας-αν όχι πιο σωστός- πιο αποδοτικός τρόπος. Όταν χτυπάμε ένα φρέσκο αυγό στην άκρη ενός μπολ, δεν σπάμε μόνο το τσόφλι του. Η λεπτή μεμβράνη που περιβάλλει το ασπράδι διαρρηγνύεται, επιτρέποντας σε μικρά θραύσματα από το τσόφλι να ανακατευτούν με το ασπράδι. Και τα κομματάκια από τσόφλι δεν είναι ποτέ μια ευχάριστη έκπληξη στην πιρουνιά μας.
Αντί να χτυπήσουμε το αυγό στην άκρη του μπολ, είναι καλύτερα να το χτυπήσουμε σε μία φλατ επιφάνεια, όπως είναι ο πάγκος ή το τραπέζι. Έτσι, η μεμβράνη παραμένει ανέπαφη για την ώρα, άρα τα τρίμματα από το τσόφλι δεν εισέρχονται στο εσωτερικό του αυγού.
Με απλά βήματα
1. Κρατάμε με το ένα χέρι το αυγό και το χτυπάμε μία φορά σε μια σκληρή επιφάνεια.
2. Τσεκάρουμε τον τρόπο που έχει σπάσει το τσόφλι. Λογικά θα βλέπουμε μία μόνο ρωγμή
από τη μία άκρη μέχρι την άλλη.
3. Με έναν αντίχειρα σε κάθε μεριά της ρωγμής, ασκούμε απαλά πίεση χωρίζοντας το τσόφλι στα δύο. Αν υπάρξουν τρίμματα, αυτά θα κολλήσουν στη μεμβράνη και δεν θα πέσουν μέσα στο σκεύος που ρίξαμε το ασπράδι και τον κρόκο του αυγού.