Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου, 2021

Bήμα-βήμα η πρωτοβουλία ανθρωπιάς των Γυμνασίου-Λυκείου Ματαράγκας

Bήμα-βήμα η πρωτοβουλία ανθρωπιάς των Γυμνασίου-Λυκείου Ματαράγκας

«Ελαιόλαδο του τόπου μας: δώρο ζωής για τα παιδιά»

H Σχολική  Κοινότητα του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Ματαράγκας  ενημερώνει για την εξέλιξη της κοινωνικής δράσης «Ελαιόλαδο του τόπου μας: δώρο ζωής για τα παιδιά», την οποία αναλάβε από κοινού το τρέχον σχολικό έτος και η οποία ολοκληρώνεται την Τετάρτη 20 Μαρτίου.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012 με κοινή πρωτοβουλία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των δύο Σχολείων  και σκοπό την οργάνωση δικτύου εθελοντικής προσφοράς και συλλογής ποσοτήτων ελαιολάδου με ειδικά δοχεία τοποθετημένα στα ελαιοτριβεία της περιοχής Μακρυνείας. Σκοπός  ήταν οι συγκεντρωθείσες ποσότητες λαδιού να προοριστούν για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών που προκύπτουν σε κοινωφελή ιδρύματα προστασίας της παιδικής ηλικίας.

Σήμερα βρισκόνται στην ευχάριστη θέση να   ενημερώσουν ότι τόσο οι τοπικοί φορείς όσο και τα μέλη της τοπικής κοινωνίας   ανταποκρίθηκαν με την απαιτούμενη ευαισθησία και αγκάλιασαν την πρωτοβουλία αυτή. Παραθέτει η Σχολική  Κοινότητα του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Ματαράγκας με κάθε λεπτομέρεια τα στάδια της δράσης της και τους αρωγούς στην προσπάθειά της:

1. Η εταιρεία «Μεταλλοπλαστική Αγρινίου» ανταποκρίθηκε καταρχάς πρόθυμα στην ιδέα και τη σχετική  παράκληση διαθέτοντας τον μήνα Νοέμβριο δεκαπέντε (15) μεγάλα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης λαδιού.

2. Η επιχείρηση «Γενικές Μεταφορές» και προσωπικά ο υπεύθυνος κος Αθανάσιος Μπάθας, προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στη μεταφορά των δοχείων από τη Μεταλλοπλαστική Αγρινίου προς τα συνεργαζόμενα ελαιοτριβεία.

3. Τα δοχεία τοποθετήθηκαν σε 13 ελαιοτριβεία της περιοχής Μακρυνείας από τον μήνα Νοέμβριο, ενώ παράλληλα κλιμάκια της μαθητικής κοινότητας ανάρτησαν σχετικές επισημάνσεις και ετοίμασαν ιδιόχειρες αφίσες για την ενημέρωση των παραγωγών και την προσέλκυση προσφορών.

4. Κατά τη διάρκεια της σοδειάς παρακολουθήθηκε η  πορεία της προσπάθειας και οι προσφορές καταγράφηκαν σε ειδικά τετράδια, με την παρουσία των δωρητών παραγωγών. Εντέλει τον Φεβρουάριο άρχισε η περισυλλογήσυγκεντρώθηκε  σημαντική ποσότητα ελαιολάδου φετινής εσοδείας, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

5. Οι παραπάνω ποσότητες συγκεντρώθηκαν στο σχολείο με τη βοήθεια γονέων και κηδεμόνων της σχολικής κοινότητας και κατανεμήθηκαν από τους μαθητές σε μικρότερα μεταλλικά δοχεία αποθήκευσης τα οποία προσέφεραν οι εξής δωρητές:

Ο κος Π. Λιβαθηνός του καταστήματος S/M «Άριστα», η αλυσίδα καταστημάτων «Market In» και ο υπεύθυνος κος Θ. Ράμος, η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Ματαρά-γκας, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσολογγίου καθώς και αρκετά τοπικά καταστήματα τροφίμων. Συνολικά χρειάστηκαν 100 μεταλλικά δοχεία λαδιού.

6. Δείγμα της συγκεντρωμένης ποσότητας προσκομίστηκε στο εργαστήριο της κας Β. Πάτση και, σύμφωνα με τη γνωμάτευση  πρόκειται για «παρθένο ελαιόλαδο»με οξύτητα 0,4 (28-01-2013), στοιχείο ενδεικτικό της ποιότητας λαδιού που παράγει η περιοχή της Μακρυνείας.

7. Για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια, η σχολική  κοινότητα έχει προσκαλέσει την ερχόμενη Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013, ώρα 11:00 π.μ., εκπροσώπους από κοινωφελή ιδρύματα προστασίας της παιδικής ηλικίας, προκειμένου να παραλάβουν τις διαθέσιμες ποσότητες λαδιού.

Τα ιδρύματα τα οποία έχουν κληθεί να παραλάβουν τη συγκεντρωμένη ποσότητα είναι τα εξής:Χαμόγελο του παιδιού,

Παιδικά Χωριά S.O.S.,Σύλλογος “Ηλιαχτίδα” Αγρινίου,Εργαστήρι “Παναγία η Ελεούσα”.Ποσότητες επίσης θα διατεθούν για τα συσσίτια που διοργανώνει ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Αγρινίου.

Οι Διευθυντές και οι Σύλλογοι Καθηγητών, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων και οι Μαθητικές Κοινότητες Γυμνασίου και Λυκείου Ματαράγκας καταλήγουν:  “Φτάνοντας στο τέλος της προσπάθειάς μας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από βάθους καρδιάς όλους τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας, επώνυμους και ανώνυμους, οι οποίοι συνέβαλαν στην ευόδωσή της με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Κυρίως ευχαριστούμε τους ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων που προώθησαν την ιδέα μας αλλά και τις επιχειρήσεις που μας διέθεσαν τα απαραίτητα δοχεία φύλαξης. Δε θα πρέπει βεβαίως να ξεχάσουμε τη σημαντική μεσολάβηση του εκπροσώπου της τοπικής Δημοτικής Ενότητας, κου Κ. Χαραλα-μπόπουλου, καθώς και την προσφορά βρώσιμων ελιών της εταιρείας βιολογικών προϊόντων «Αιτωλός 2000». Ευχαριστούμε, τέλος, την κα Β. Πάτση, η οποία εξέτασε αφιλοκερδώς το δείγμα ελαιολάδου που προσκομίσαμε στο εργαστήριό της.

Θα θέλαμε τώρα που η προσπάθεια αυτή ολοκληρώνεται να συγχαρούμε όλους όσους συνέλαβαν, εμψύχωσαν και έφεραν εις πέρας την προσπάθεια αυτή, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Ας μας επιτραπεί να θεωρούμε πως, σε εποχές καχεξίας και υποτίμησης, όλοι μαζί διεκδικήσαμε ένα δικαίωμα παραπάνω να αισθανόμαστε υπερήφανοι ως πολίτες και ως ανθρωποι και όλοι μαζί αποδείξαμε ότι πρέπει να απαιτούμε πολύ περισσότερα από τους εαυτούς μας, γιατί μπορούμε πολύ περισσότερα”.

 

 

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.