Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Bίντεο: Το Πανηγύρι του Άη Συμιού στο Μεσολόγγι το 1979!

Bίντεο: Το Πανηγύρι του Άη Συμιού στο Μεσολόγγι το 1979!

Αγίου Πνεύματος, Μεσολόγγι 1979. 

Βρισκόμαστε στην πόλη του Μεσολογγίου κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και παρακολουθούμε δρώμενα του πανηγυριού του Αη Συμιού, που διοργανώνεται την ίδια περίοδο κάθε χρόνο. Πρόκειται, για ένα πανηγύρι με ιστορικό και θρησκευτικό χαρακτήρα, καθώς σχετίζεται και με την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου, στην τοποθεσία του ομώνυμου μοναστηριού, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

Χαρακτηριστικό του πανηγυριού είναι ότι γίνεται αποκλειστικά από «παρέες» ανδρών, που χωρίζονται στους «αρματωμένους» πεζούς και στους «καβαλαραίους». Κάθε παρέα έχει τη δική της «ζυγιά», ένα ολιγομελές συγκρότημα που αποτελείται από παραδοσιακούς οργανοπαίχτες με τα μουσικά όργανά τους τα οποία ακούμε στη διάρκεια της ταινίας.

Το τελετουργικό περιλαμβάνει εκδηλώσεις μέσα στο Μεσολόγγι, επιμνημόσυνη δέηση στον Κήπο των Ηρώων. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σε κεντρικό δρόμο έξω από τον Κήπο, στο βάθος διακρίνουμε τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής. Οι «παρέες» κι οι «ζυγιές» περνούν χορεύοντας.

Ο κινηματογραφιστής συνεχίζει να μας δίνει πλάνα από μπαλκόνι, θεατές όλων των ηλικιών περιμένουν δίπλα στην Πύλη του Μεσολογγίου το πέρασμα των ανδρών που συμμετέχουν, βλέπουμε το συνεργείο αυτοκινήτων «Σοφιανός», μια ταμπέλα της εταιρίας πετρελαιοειδών Mobil. Οι «παρέες», αλλά και όσοι πολίτες θέλουν θα κατευθυνθούν στην Ιερά Μονή του Αγίου Συμεών με αυτοκίνητα ή άλογα, για να προσκυνήσουν και να συνεχίσουν το γλέντι.

aylonfilmarchives.com

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.