Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, 2022

Boυλευτές ΣΥΡΙΖΑ: ανάγκη επίσπευσης των επιτόπιων ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ

Boυλευτές ΣΥΡΙΖΑ: ανάγκη επίσπευσης των επιτόπιων ελέγχων του ΟΠΕΚΕΠΕ

qb3mdiso[7]Με ερώτηση τους, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν την ανάγκη επίσπευσης της έναρξης των επιτόπιων ελέγχων εν όψει της πληθώρας ενστάσεων παραγωγών της περιοχής των Οινιαδών για την «βασική ενίσχυση».
Η κα. Τριανταφύλλου και κ. Βαρεμένος, αναφέρθηκαν σε στοιχεία όπως προέκυψαν από τις ενστάσεις των παραγώγων και ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει ώστε να πραγματοποιηθούν το συντομότερο δυνατό οι επιτόπιοι έλεγχοι.

Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

Ερώτηση
Προς τον κ. Υπουργό
– Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: Ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας «επιτόπιων ελέγχων» (επιτόπιες επισκέψεις πεδίου) από τον ΟΠΕΚΕ εν όψει ενστάσεων σε αγροτικές περιοχές των Οινιάδων Αιτωλοακαρνανίας που τέθηκαν σε έλεγχο μέσω τηλεπισκόπισης.
Σύμφωνα με ενημέρωση από πιστοποιημένο, για την σύνταξη της αίτησης Βασικής Ενίσχυσης, φορέα, κατόπιν των προβλεπόμενων ελέγχων, στην ευρύτερη περιοχή των Οινιαδών του Δήμου Μεσολογγίου και ειδικότερα στο Νεοχώρι και την Κατοχή, 239 αγροτεμάχια κρίθηκαν μη επιλέξιμα κατόπιν τηλεπισκόπισης (κατηγορία c1d).
Αυτή η εκτίμηση επηρεάζει 170 παραγωγούς από τους οποίους οι 93 δεν έχουν πληρωθεί καθόλου για το 2015.
Από αυτούς που έχουν πληρωθεί στις περισσότερες περιπτώσεις αν όχι σε όλες υπάρχει ποινή με αποτέλεσμα να λαμβάνεται μικρότερη έως καθόλου επιδότηση από τους παραγωγούς.
Αρκετοί από τους παραγωγούς της περιοχής έχουν προχωρήσει στη διαδικασία κατάθεσης ενστάσεων και έχουν αποστείλει και αιτήματα για την υποβολή των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων σε επιτόπιο έλεγχο (επιτόπιες επισκέψεις πεδίου), στο γραφείο της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Επειδή με την ένταξη των αγροτών στη διαδικασία των ενστάσεων, προκύπτει μεγάλη χρονική καθυστέρηση στην έγκριση και καταβολή της Βασικής Ενίσχυσης.
Επειδή αρκετοί από τους παραγωγούς έχουν ενοικιάσει τις δηλωθείσες εκτάσεις από τον οικείο ΟΤΑ και καλούνται να καταβάλουν άμεσα το αντίτιμο.
Επειδή και άλλες πρόσφατες σε πανελλαδικό επίπεδο περιπτώσεις δείχνουν πως αγρότες που έχουν καταθέσει αίτηση για την Βασική Ενίσχυση, σε όσες περιοχές έχουν επιλεγεί για τηλεπισκόπιση, σε μεγάλο ποσοστό έχουν προχωρήσει σε ενστάσεις και αντίστοιχα αιτήματα για επιτόπιους ελέγχους.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
1) Προτίθεστε να λάβετε μέτρα και αν ναι, ποια ώστε να πραγματοποιηθούν άμεσα οι επιτόπιοι έλεγχοι (φυσικοί ή με τηλεπισκόπιση) στους παραγωγούς που έχουν καταθέσει ενστάσεις και αντίστοιχα αιτήματα;
2) Ποιες δορυφορικές εικόνες του τρέχοντος έτους χρησιμοποιήθηκαν και με ποια χρονοσειρά για την ζώνη ελέγχου που αφορά την περιοχή της Αιτωλ/νιας;
3) Σε τι ποσοστό ανά ζώνη ελέγχου, στο πανελλαδικό σύνολο, αγροτεμάχια που τέθηκαν σε προβλεπόμενους ελέγχους, κρίθηκαν μέσω της τηλεπισκόπισης ως μη επιλέξιμα (σε ποσοστό άνω του 50% ανά εκμετάλλευση), πόσοι παραγωγοί επηρεάζονται και σε πόσες από αυτές τις περιπτώσεις οι αιτούντες Βασικής Ενίσχυσης προχώρησαν στην διαδικασία των ενστάσεων και αιτήθηκαν επιτόπιου έλεγχου (φυσικού ή τηλεπισκόπισης);

Οι ερωτώντες βουλευτές
Τριανταφύλλου Μαρία
Βαρεμένος Γιώργος

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.