Παρασκευή, 29 Μαΐου, 2020

Boυλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει πιστώσεις για έργα της εκτροπής του Αχελώου

axeloos-mesoxora1389358144-300x225

O ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε ταχθεί ξεκάθαρα κατά της εκτροπής του Αχελώου. Ως Κυβέρνηση δεν έχει θίξει το ζήτημα προς το παρόν ωστόσο καλείται τώρα ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας να πάρει θέση απαντώντας σε Ερώτηση βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Δημαρά με θέμα « την «κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και εκτροπή του Αχελώου».
Ο βουλευτής , που καταγεται από το Μεσολόγγι και προέρχεται από τους από τους Οικολόγους Πράσινους, σημειώνει πως η περιφέρεια Θεσσαλίας κατέθεσε στην δημόσια διαβούλευση στις 24.7.2015 τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Υδροηλεκτρικό Έργο στη Μεσοχώρα στον Ποταμό Αχελώο του νομού Τρικάλων. Επιπρόσθετα, υπογραμμίζει, με Υπουργική Απόφαση 28388 (ΦΕΚ Β 518 / 03.04.2015) με τίτλο «Διατιθέμενες Πιστώσεις Συνεχιζόμενων Έργων Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων έτους 2015» και στον κωδικό 064 προβλέπεται η διάθεση 1,149,960.00 ευρώ για εργασίες σχετικές με την εκτροπή του Αχελώου.
Ο Γ.Δημαράς αναφέρεται και στα πρόσφατα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αξίωση της Ρωσίας από τη χώρα μας ποσού ύψους 250 εκ. ευρώ που αντιστοιχεί σε αντισταθμιστικά ωφελήματα στο πλαίσιο προηγούμενης σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου που προέβλεπαν την κατασκευή από ρωσικές εταιρείες δύο υδροηλεκτρικών σταθμών στη Συκιά και το Πευκόφυτο, συνδεδεμένων με την εκτροπή του Αχελώου. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν τα έργα αυτά, οι Ρώσοι ζητούν να προταθεί από την Ελλάδα ένα ισοδύναμο από οικονομική άποψη κατασκευαστικό σχέδιο, που να το υλοποιήσουν ρωσικές εταιρείες.
Υπενθυμίζει εξάλλου ότι και η υπ” αριθμ. 26/2014 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι «τα έργα εκτροπής του Αχελώου είναι αντίθετα στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, τη στιγμή που από αυτά επέρχεται εκτεταμένη περιβαλλοντική βλάβη σε περιοχή που περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000», όπως είχε γίνει και με παλιότερες αποφάσεις του ΣτΕ.
Τα ερωτήματα που θέτει λοιπόν ο βουλευτής είναι τα εξής:
• Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η συνέχιση εργασιών σχετικών με την εκτροπή του Αχελώου; Σε τι ακριβώς εργασίες αφορούν οι προαναφερθείσες πιστώσεις;
• Επιβεβαιώνει η κυβέρνηση τα δημοσιεύματα για τις παραπάνω αξιώσεις των Ρώσων; Αν ναι, αναγνωρίζει η κυβέρνηση τις αξιώσεις αυτές; Αν ναι, πώς ακριβώς σκοπεύει να ανταποκριθεί σε αυτές;

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. new air

    Μερική εκτροπή του Αχελώου κατά τους χειμερινούς μήνες μπορεί να γίνει άνετα. αρκετά μας τα ζαλίσατε περί
    νατουρα κλπ

  2. ΠΑΝΕ-6

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ? ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΝ ΓΙΝΕΙ Η ΕΚΤΡΟΠΗ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.