Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2020

Χαμχούγιας: Το συνώνυμο του αποκρουστικός που βγήκε από αρχιληστή που δρούσε στο Αγρίνιο

listes2Οι παλαιότεροι ειδικά το επίθετο “Χαμχούγιας” για να δηλώσουν το στυγνό και αποκρουστικό άνθρωπο. Το Χαμχούγιας είχε ενσωματωθεί πλήρως ως επίθετο στην Ελληνική Γλώσσα .

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι το επίθετο Χαμχούγιας πήρε την ονομασία του από ληστή που δρούσε στην περιοχή του Αγρινίου τις πρώτες δεκαετίες της απελευθέρωσης του Ελληνικού κράτους. Σύμφωνα με την Έλλη Γιαννακοπούλου  Ο Χαμχούγιας μαζί με Χοσιάδα, Καλαμάτα, Ρουπακιά, Μελλισόβα, Μπαϊρακτάρη, Γιαταγάνα, Πεσλή, Γιαμά, Κατσαρό, Παλάσκα, Ρεντζαίους, Όφις και άλλους φύλαγαν τα στενά της Κλεισούρας και καταλήστευαν όποιον άτυχο ταξιδιώτη περνούσε από εκεί. Επίσης δρούσαν νύχτα και έλυναν με βίαιο τρόπο τις διαφορές τους.

Ο Χαμχούγιας και η συμμορία του   ενεπλάκει με τα επαναστατικά κινήματα του Γρίβα το 1836 στην Αιτωλοακαρνανία και επέκτεινε τη δράση του σε όλη την ορεινή Στερεά Ελλάδα. Σύμφωνα με τον Σβολόπουλο στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους ο Χαμχούγιας μαζί με άλλους ληστές επέκτεινε τη δράση του στα Άγραφα και την περιοχή του Δομοκού. Χαρακτηριστικό είναι ότι πήγαν στα χωριά Βραχάς και Κλειτσός κοντά στη Φουρνά Ευρυτανίας και ζητούσαν φόρο 25000 γρόσια.

Το τότε ελληνικό Βασίλειο αδυνατούσε να ελέγξει τη δράση των ληστών. Πολλές φορές τους χορηγούσε αμνηστία προκειμένου να αποσυρθούν. Στον Γεώργιο Χαμχούγια το Ελληνικό κράτος έκανε πρόσκληση το 1845 για χορήγηση αμνηστίας  με την προϋπόθεση να εμφανιστεί στις αρχές και να δώσει υπόσχεση μελλοντικού εντίμου βίου.

Δε γνωρίζουμε την τελική κατάληξη  Χαμχούγια. Εκείνο που είναι μόνο σίγουρο ότι παρέμεινε ως επίθετο ή ως παρατσούκλι στην Ελληνική γλώσσα από κατάλοιπο της προφορικής παράδοσης.

Λ.Υ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.