Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου, 2021

Χάνεται η ευκαιρία για «Πολιτιστική Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας»; Τι απαντούν Μπένος και Κατσιφάρας…

Χάνεται η ευκαιρία για «Πολιτιστική Διαδρομή Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας»; Τι απαντούν Μπένος και Κατσιφάρας…

diadromi-fysis-polistimouBρισκόμαστε στην καρδιά της θερινής περιόδου. Οι εξορμήσεις όλων στην Αιτωλοακαρνανία έχουν προορισμό την ύπαιθρο, τις παραλίες, τα πανέμορφα τοπία του νομού.
Πολλών ωστόσο οι εξορμήσεις έχουν προορισμό και τους διάσπαρτους αρχαιολογικούς χώρους και τα αρχαία θέατρα, κάποια εκ των οποίων θα φιλοξενήσουν και φέτος το καλοκαίρι πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Εύλογα από το νου όσων επισκέπτονται τα μέρη αυτά περνούν σκέψεις για το γεγονός πως οι σπουδαίοι αυτοί αρχαιολογικοί χώροι δεν τυγχάνουν της δέουσας προβολής και ανάδειξης.
Κάποιοι εξάλλου θυμούνται την πρόταση για το πρόγραμμα «Πολιτιστικής Διαδρομής Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας» που κατατέθηκε από το Σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ»  και τον «Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου». Ενδιαφέρονται να μάθουν την τύχη της πρότασης αυτής…
Το εν λόγω πρόγραμμα έχει ως φιλοσοφία τη «συνένωση» των διάσπαρτων αρχαιολογικών χώρων και διαδρομών της Αιτωλοακαρνανίας, με την αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος, σε μια ενιαία διαδρομή. Η πρόταση περιλαμβάνει τα Θέατρα Μακύνειας, Καλυδώνας, Νέας Πλευρώνας, Οινιαδών και Στράτου. Προβλέπει τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, οι οποίες θα έχουν ως στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας των χώρων, την υλοποίηση, όπου αυτό απαιτείται, των εργασιών προστασίας και αποκατάστασης των μνημείων της, καθώς και τη σύνδεση των μνημείων με την τοπική κοινωνία και παραγωγή.
Σύμφωνα με την πρόταση η ανάληψη των οργανωτικού χαρακτήρα δράσεων θα καταστήσουν τη διαδρομή επώνυμο τουριστικό προϊόν και θα εξασφαλίσουν την αναγκαία υψηλού επιπέδου τεκμηρίωση και ερμηνεία, την προβολή της σε στοχευμένα κοινά στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε η Διαδρομή να αποτελέσει μια αξέχαστη πολιτιστική-τουριστική εμπειρία. Για την υλοποίηση της Διαδρομής θα απαιτηθούν τα εξής 4 βήματα: α) υποδομές (έρευνες και μελέτες αποκατάστασης θεάτρων Πλευρώνας και Οινιαδών), β) μάρκετιγκ και ψηφιακές εφαρμογές (Μελέτη Ψηφιακής Στρατηγικής για τον Πολιτισμό), γ) επιχειρηματικότητα και δ) διακυβέρνηση.
Το μείζον ωστόσο για την υλοποίηση κάθε πρότασης είναι οι δυνατότητες που προσφέρονται για τη χρηματοδότηση της. Εν προκειμένω το κόστος υλοποίησης αυτής της διαδρομής κατά προσέγγιση ανέρχεται περί των 10 εκ. ευρω με τα 8 εκ. ευρω να απαιτούνται για τις εργασίες αποκατάστασεις των 5 αρχαίων θεάτρων και τα άλλα 2 εκ. ευρω για τα έργα περιβαλλοντικής υποδομής . Σύμφωνα με την πρόταση, οι πόροι αυτοί μπορούν να προέλθουν είτε από την πρόσφατη αναμόρφωση της ΟΧΕ Μεσολογγίου-Αιτωλικού ειτε από την μη ένταξη σε αυτήν ανώριμων έργων καθώς και από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγρινίου. Επίσης σχετικά με τα έργα περιβαλλοντικών υποδομών δυνατή είναι η χρηματοδότηση στο πλαίσιο της διευρυμένης ΟΧΕ από το τομεακό πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΡΑΑ.

mpenosΜπένος: «Είναι εγκληματικό να έχει η Αιτωλοακαρνανία τέτοιο απόθεμα και να έχει ανύπαρκτο πολιτιστικό τουρισμό»
Μιλώντας πρόσφατα στο agrinionews.gr ο κ.Σταύρος Μπένος – Ιδρυτής και Πρόεδρος στο Σωματείο «Διάζωμα»- επανέλαβε την άποψη του για τον τρόπο χρηματοδότησης λέγοντας τα εξής: «Η Περιφέρεια έχει δώσει υπέρογκα ποσά σε δύο προγράμματα του ΕΣΠΑ, τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη στο Αγρίνιο και την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση σε Μεσολόγγι – Αιτωλικό . Το Διάζωμα έχει προτείνει κάτι απλό: Από τα δύο αυτά προγράμματα, που είναι 20 εκατομμύρια ευρώ το καθένα, να κοπούν 5 εκατομμύρια ευρώ από το καθένα για να ενοποιηθούν και να μετεξελιχθούν σε μία ρωμαλέα πολιτιστική περιβαλλοντική διαδρομή».
Ο Σταύρος Μπένος είναι μια σπουδαία προσωπικότητα της πολιτικής που έχει διανύσει ένα πολυετές ταξίδι με σημεία αναφοράς τον Δήμο Καλαμάτας, τα Υπουργεία Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης καθώς επίσης και το Υπουργείο Αιγαίου. Η ενασχόληση του ωστόσο με το «Διάζωμα» έκανε πιο στενούς τους δεσμούς του και με την Αιτωλοακαρνανία. Είναι μεγάλη η αγάπη του για τον τόπο μας και συχνά την εκφράζει, όπως και τις προτάσεις του, με συνεντεύξεις και ομιλίες.
Η πατρίδα σας έχει μεγαλύτερο απόθεμα για τα μνημεία φύσης και πολιτισμού απ’ οποιαδήποτε άλλη Περιφέρεια της χώρας. Είναι εγκληματικό αυτό που έχει γίνει. Να έχει τέτοιο απόθεμα και να έχει ανύπαρκτο πολιτιστικό τουρισμό. Γιατί δεν φρόντισε κανείς να ενοποιήσει αυτά τα μνημεία μεταξύ τους αλλά και μεταξύ όλων των παραγωγικών δυνάμεων που επίσης διαθέτει η Αιτωλοακαρνανία, κυρίως στον πρωτογενή τομέα .Δεν υπάρχει ωραιότερη Περιφέρεια – Μικροπεριφέρεια ,σε ολόκληρη την Ευρώπη, από την Αιτωλοακαρνανία. Καμία άλλη δεν είναι τόσο μα τόσο αρμονική σε σχέση με τις νέες επιταγές των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Τα μνημεία της είναι εκπληκτικής ποιότητας και έντασης. Έχει πέντε Αρχαία Θέατρα, πέντε λίμνες και δύο ποτάμια», λέει ο κ. Μπένος.
Όπως εξηγεί η πρόταση του «Διαζώματος» ακουμπάει στο ΕΣΠΑ 2014-2020 το οποίο ευνοεί τα λεγόμενα ολιστικά προγράμματα. «Δηλαδή είναι σαν να λέει: “Έλληνες, μη μας ξεγελάτε πια με μεμονωμένες υποδομές που δεν φροντίζετε μετά να τις εντάξετε στη ζωή και στην οικονομία για να είναι βιώσιμες. Θέλουμε να κάνετε προγράμματα τα οποία να μας αποδεικνύεται ότι συνδέονται με την πραγματική ζωή και την πραγματική οικονομία”», σημειώνει με νόημα ο κ. Μπένος.
Τονίζει παράλληλα πως φέτος είναι έτος αναθεώρησης του ΕΣΠΑ και αν δεν γίνει αυτό θα πρέπει να περιμένουμε 4-5 χρόνια τουλάχιστον για την υλοποίηση της πρότασης. «Μπορεί φέτος, μέχρι το τέλος του 2018, με μία αναπροσαρμογή των δύο προγραμμάτων, να γίνει ένα ενιαίο πρόγραμμα και να γίνει η Αιτωλοακαρνανία τουριστικός προορισμός. Είναι πολύ ελκυστική η Αιτωλοακαρνανία για να έρθει κάποιος και να δει όλα αυτά τα υπέροχα μνημεία που θα διασυνδεθούν και με τους ανθρώπους και θα έχουν και ψηφιακές εφαρμογές. Το Διάζωμα μαζί με τους Φορείς έχει ολοκληρώσει τις μελέτες των τεσσάρων εκ των πέντε Αρχαίων Θεάτρων και σύντομα ολοκληρώνεται και της Στράτου με προγραμματική σύμβαση που έχει κάνει ο Δήμος Αγρινίου με το Υπουργείο Πολιτισμού», καταλήγει ο κ . Μπένος μιλώντας στο agrinionews.gr .

katsifaras-minimaΚατσιφάρας: Η διαχείριση του Προγράμματος ΕΣΠΑ έχει συγκεκριμένους κανόνες και οδηγούς
Η στασιμότητα  επί της πρότασης Μπένου ώθησε το agrinionews.gr να ζητήσει την άποψη επί του θέματος του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας.
Ρωτήθηκε δηλαδή ο κ. Κατσιφάρας εάν η περιφερειακή αρχή εξετάζει το ενδεχόμενο για το πρόγραμμα «Πολιτιστικής Διαδρομής Φύσης και Πολιτισμού της Αιτωλοακαρνανίας» να αντλήσει τη χρηματοδότηση από τα προγράμματα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Αγρινίου και της ΟΧΕ Μεσολογγίου- Αιτωλικού ή εάν εξετάζει οποιοδήποτε άλλο μέσο χρηματοδότησης για την υλοποίηση αυτής της πρότασης.
Απάντησε τα εξής ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με στρατηγική, σχεδίασε την ΟΧΕ Μεσολογγίου – Αιτωλικού και τη ΒΑΑ Αγρινίου, έχοντας μαζί της τους Δήμους Μεσολογγίου και Αγρινίου, οι οποίοι ξεδίπλωσαν το σχέδιό τους. Μαζί, δουλέψαμε, οραματιστήκαμε, σχεδιάσαμε και τώρα υλοποιούμε το σχέδιό μας, σε κάθε Δήμο. Πρόκειται για δύο φιλόδοξα σχέδια, που έχουν τύχει της μεγαλύτερης δυνατής διαβούλευσης και έχουν την αποδοχή των πολιτών. Με διαφάνεια, λοιπόν, προχωρούμε.
Η διαχείριση του Προγράμματος ΕΣΠΑ έχει συγκεκριμένους κανόνες και οδηγούς. Οι προσκλήσεις δεν βγαίνουν αποκλειστικά για ένα φορέα, διότι τότε θα ήταν απέναντι σε κανόνες διαχείρισής του και κανόνες ανταγωνισμού.
Όταν κλήθηκαν φορείς, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την ΟΧΕ Μεσολογγίου – Αιτωλικού, δεν κατατέθηκε κάποια σχετική πρόταση, ώστε να συμπεριληφθεί. Ούτε στη ΒΑΑ Αγρινίου κατατέθηκε. Άρα στην Διαχειριστική Αρχή, επισήμως δεν υπάρχει, στο πλαίσιο διαβούλευσης, κάποια ανάλογη πρόταση. Έτσι, δεν μπορούμε να έχουμε και άποψη».
Σύμφωνα με τον κ. Κατσιφάρα η πρόταση, καθώς αφορά όλη την Αιτωλοακαρνανία, δεν θα μπορούσε να είναι αντικείμενο ούτε της ΟΧΕ, αφού βγαίνει εκτός των ορίων της, ούτε της ΒΑΑ, για τον ίδιο λόγο.
«Επίσης, ένα ζήτημα που θα έπρεπε να εξετάσουμε, είναι εάν η ίδια πρόταση αφορά και άλλες περιοχές της χώρας και εάν έχει τύχει χρηματοδότησης. Σε αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε να τεθεί ερώτημα στην ΕΕ, εάν τίθεται θέμα μεγάλου έργου εφόσον ξεπερνά κάποια όρια, για να μην θεωρηθεί κατάτμηση», σημειώνει ο κ. Κατσιφάρας καταλήγοντας πως «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δίνει πάντα σημασία σε προτάσεις που βγαίνουν μέσα από την κοινωνία».

Δείτε αναλυτικά την πρόταση ΕΔΩ 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.