Φαινόμενο θλιβερό που σημάδεψε τον μήνα που διανύουμε: χάνονται περιπατητές τουρίστες στα ελληνικά νησιά· γιατί; Η άγνοια και η υπερεκτίμηση δυνάμεων σκοτώνουν, λένε αυτοί που γνωρίζουν.
Απ’ την αρχή του Θεριστή, του δρεπανιού μας η γιορτή… λέγανε οι πολύ πιο παλιοί για τον πρώτο μήνα του θέρους, αλλά εφέτος το δρεπάνι δεν ήταν για γιορτή, μα για θρήνο… Το δρεπάνι του Χάρου, μέχρι τώρα έχει θερίσει περιπατητές- όλοι τους τουρίστες- τον Ιούνιο! Ο πιο ασφαλής και σύντομος δρόμος για τον… Παράδεισο- λένε όσοι ξέρουν- είναι πεζοπορία, μόνος υπό μεσημεριανό λιοπύρι σε νησί των Κυκλάδων (αλλά και στην Κρήτη και στα Επτάνησα…). Και τα βουνά μας κρύβουν κινδύνους επίσης για τους αδαείς!
Τρομάζουν οι εφετινές ειδήσεις από το… μέτωπο των τουριστών: νεκροί πεζοπόροι στην προσπάθειά τους να διανύσουν αποστάσεις- εν μέσω καύσωνα- σε περιοχές που (συνήθως) δεν έχουν ποτέ ξανά περπατήσει!
Πάνω από 60 χρονών όλοι οι απολεσθέντες-νεκροί και όλοι τους μη γνώστες των ελληνικών καιρικών συνθηκών, αλλά και του περιβάλλοντος στο οποίο επιχείρησαν να δραστηριοποιηθούν.
«Εξερευνήστε τα ελληνικά νησιά περπατώντας» γράφουν οι ταξιδιωτικοί οδηγοί, που γοητεύουν τους κατοίκους των σκοτεινών πόλεων τον ψυχρού βορρά κι έρχονται και χάνουν τη ζωή τους στη χώρα του φωτός και της θέρμης, αλλά και του καύσωνα και της αμεριμνησίας…
Δεν είναι παιχνίδι
«Η άγνοια σκοτώνει» είναι κάθετος κι απόλυτος ο, από την εφηβεία του περιπατητής-κυνηγός-αναρριχητής, φυσιολάτρης, Μιχάλης Μαυρίκος…
«Οι καιρικές συνθήκες ενός τόπου είναι το πρώτο κεφάλαιο που υποχρεούσαι να μελετήσεις πριν χαράξεις πορεία·- συνεχίζει ο Μαυρίκος- άλλους καιρούς κάνει στην Ευρυτανία, άλλους στην Αμοργό κι άλλους στα μέρη της βόρειας Ευρώπης. Επίσης η υπερεκτίμηση των δυνάμεών σου είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να σε οδηγήσει σε αδιέξοδα, φυσικά και προσωπικά. Ένας 70χρονος δεν έχει τις ίδιες αντοχές με έναν 40χρονο, ούτε και τον τρόπο αντίδρασης σε κάποια δύσκολη στιγμή».
Η πραγματικότητα είναι ζοφερή: δεκάδες τουρίστες έρχονται στον τόπο μας, στα ελληνικά νησιά για παράδειγμα, με σκοπό την πεζοπορία, αγνοώντας τις καιρικές συνθήκες και- κυρίως- αγνοώντας τις δυνάμεις τους.
Συνεχίζει ο έμπειρος Μιχάλης Μαυρίκος: «Θα μπορούσα να ταξιδέψω στη Σιβηρία και να βγω να περπατήσω στις απέραντες στέπς, δίχως πρώτα να έχω μελετήσει το τι καιρικές συνθήκες με περιμένουν; Όχι! Εδώ έρχονται, λες και είναι η Ντίσνεϊλαντ· δεν είναι έτσι. Οι θερμοκρασίες ντάλα μεσημέρι στα άνυδρα βραχώδη νησιά μας διπλασιάζονται! Ένα μονοπάτι από την Χώρα της Αμοργού προς την Παναγιά τη Χοζοβιώτισσα, που με ήπιες θερμοκρασίες είναι παιχνίδι, μπορεί να γίνει Κόλαση κάτω από το λιοπύρι του καύσωνα. Πόσο μάλλον αν είσαι κοντά στα 70 σου…».
Και ο έμπειρος περιηγητής επισημαίνει και κάτι άλλο: «Το “μην με σταματάτε, αφήστε με, μπορώ” είναι αλαζονικό και εγωιστικό, που οδηγεί, συνήθως, σε περιπέτειες. Το να ξεκινήσεις μόνος πεζοπορία σε έναν άγνωστο τόπο είναι αυτοκτονία! Ποτέ μόνος! Το παραμικρό πρόβλημα επιλύεται από έναν συνοδοιπόρο. Ο Βρετανός στη Σύμη, αν έπαθε ένα καρδιακό ελαφρύ, θα σωνόταν αν τον είχε κάποιος ακολουθήσει. Το ελαφρύ καρδιακό απέβη μοιραίο για έναν άνθρωπο που έφυγε δίχως να έχει πάνω του κινητό τηλέφωνο και δίχως συνοδοιπόρο. Εγκληματικό για τον ίδιο και θλιβερό για την οικογένειά του, που έζησε 24ωρα αγωνίας αναζητώντας τον και τελικά τους τον έφεραν σε μια σακούλα!».
Η αλήθεια είναι ότι εφέτος τα περιστατικά είναι πολλά σε σχέση με άλλες χρονιές και μαζεμένα στον Ιούνιο. Τι να περιμένουμε μετά;
«Έτυχε. Δεν μπορούμε να εικάσουμε πως αφού τον Ιούνιο είχαμε πέντε-δέκα εξαφανίσεις πεζοπόρων στα νησιά, τον Ιούλιο θα έχουμε περισσότερες… Έτυχε και έγιναν όλα μαζί τα περιστατικά. Ήταν και ο καύσωνας, είναι και η αφέλεια, είναι και η άγνοια…».
Πραγματικά τον Ιούνιο που διανύουμε, η θερμοκρασία έχει δείξει βαρύ Ιούλιο και μακρύ καυτό καλοκαίρι. Οι περισσότεροι από εκείνους που βρέθηκαν νεκροί ή αναζητούνται ακόμα ήταν μεγάλης ηλικίας, επέλεξαν να περπατήσουν σε άγνωστα μέρη υπό ακραίες θερμοκρασίες και- εκτός από τις τουρίστριες της Σικίνου- το επιχείρησαν μόνοι.
«Δεν είναι παιχνίδι η φύση, λέει κλείνοντας ο Μιχάλη Μαυρίκος, ούτε με τα βουνά μπορείς να παίξεις- πόσο συχνά διαβάζουμε τον χειμώνα για αναζητήσεις ορειβατών;- ούτε με τα νησιά μας. Η άγνοια και η υπερεκτίμηση δυνάμεων σκοτώνουν, πάει και τέλειωσε»!
Η λίστα των απωλειών
Στις 5 Ιουνίου, 67χρονος κατέρρευσε στο φαράγγι στους Μύλους Ρεθύμνου. Ο άντρας είχε προβλήματα με την καρδιά του. Την ίδια ημέρα, 70χρονη κατέρρευσε στο φαράγγι Χοχλιακιών στη Σητεία.
Στις 5 Ιουνίου δηλώθηκε η εξαφάνιση του Βρετανού τηλεπαρουσιαστή-διατροφολόγου, εργαζόμενου στο BBC Μάικλ Μόσλι. Στις 9 Ιουνίου εντοπίζεται από μέλη του τηλεοπτικού καναλιού της ΕΡΤ νεκρός ο Βρετανός στη Σύμη: Ο 67χρονος είχε φύγει τέσσερις ημέρες νωρίτερα καταμεσήμερο, πεζός, από παραλία της Σύμης για να επιστρέψει στο κατάλυμά του στον Γυαλό.
Από τις 11 Ιουνίου αγνοείται 59χρονος στην Αμοργό: Ο Αμερικανός, πρώην αστυνομικός, γνωρίζει- λένε- το νησί αφού το επισκεπτόταν συχνά. Τα ίχνη του αναζητούνται ακόμα.
Στις 13 Ιουνίου χάθηκαν τα ίχνη 79χρονου Βέλγου στην Κρήτη· εντοπίστηκε νεκρός κοντά στον στον αρχαιολογικό χώρο της Λατούς στο Λασίθι. Ο Βέλγος προσπάθησε να πάει μόνος, περιπατώντας, στον αρχαιολογικο χώρο από μονοπάτι, εν μέσω ακραίων θερμοκρασιών…
Από τις 14 Ιουνίου αναζητούνται δύο Γαλλίδες τουρίστριες στη Σίκινο. Η μία έστειλε μήνυμα πως είναι τραυματισμένη, αλλά δεν έγραψε τον τόπο όπού βρίσκεται.
Την ίδια ημέρα εξαφανίστηκε ζευγάρι Ισραηλινών σε ορεινή περιοχή της Βυτίνας· η περιπέτειά τους είχε αίσιο τέλος, αφού εντοπίστηκαν μια μέρα μετά ζωντανοί.
Στις 15 Ιουνίου εντοπίστηκε νεκρός ο 74χρονος που αναζητείτο από τις 9 του μήνα στη Σάμο· ο Ολλανδός τουρίστας είχε βγει για για πεζοπορία στις περιοχές Λιμνιώνας και Κλήμα.
Στις 16 Ιουνίου εντοπίστηκε νεκρός 55χρονος Αμερικανός στο Μαθράκι, στα Διαπόντια Νησιά. Ο άτυχος Αμερικανός ήταν ο Τόμπι Σιτς (Toby Sheets), εκπαιδευτής αλόγων κούρσας, διάσημος στους κύκλους του ιπποδρόμου της Νέας Υόρκης.
Στις 18 Ιουνίου τουρίστριες που διέσχιζαν το φαράγγι του Διμπλοχάχαλου στα Χανιά έχαν τον προσανατολισμό τους και κάλεσαν σε βοήθεια το 112· κινητοποιήθηκαν άμεσα οι διασώστες και οι τίτλοι τέλους είχαν και χαμόγελα…
Να επισημάνουμε ότι, μπορεί ο εφετινός Ιούνιος να «στιγματίστηκε» από πρώιμο καύσωνα και από εξαφανίσεις περιπατητών, όμως το φαινόμενο των ανθρώπων που, μην γνωρίζοντας έναν τόπο, ρίχνονται στην αναζήτηση περιπέτειας με τραγικό αποτέλεσμα, δεν είναι τωρινό. Τον Αύγουστο του 2019 είχε μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των ειδήσεων η εξαφάνιση της Νάταλι Κρίστοφερ στην Ικαρία. Η μόλις 34 χρονών Νάταλι Κρίστοφερ, αστροφυσικός στο επάγγελμα, είχε φύγει για να τρέξει, ενώ παραθέριζε με τον σύντροφό της στην Ικαρία, και δεν επέστρεψε ποτέ. Η Βρετανίδα εντοπίστηκε νεκρή σε χαράδρα βάθους 20 μέτρων, μετά τρεις ημέρες από την εξαφάνισή της.