Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

ΧΑΠ: Η νόσος των καπνιστών

ΧΑΠ: Η νόσος των καπνιστών

koi-pnevmones-640-x-467

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ανήκει στις αναπνευστικές παθήσεις με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα.

Η πάθηση οδηγεί σε περιορισμό της καθημερινής διαβίωσης των ασθενών και μπορεί να αποβεί μοιραία χωρίς της κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Γνωστή παλιότερα και ως «νόσος των καπνιστών» η ασθένεια αυτή περιλαμβάνει το εμφύσημα και την χρόνια βρογχίτιδα, με χαρακτηριστικό της την μειωμένη ροή του αέρα στους αεραγωγούς, που τελικά επηρεάζει αρνητικά τη φυσιολογική αναπνοή, με σταδιακή έκπτωση από δραστηριότητες όπως το περπάτημα, τα ψώνια και η άσκηση, ενδείξεις των πρώτων σταδίων της νόσου.

koi-katsourakis-400-x-533

Γεώργιος Δ. Κατσουράκης

Εκτιμάται ότι 210 εκ. άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από ΧΑΠ και υπολογίζεται ότι θα αποτελέσει την Τρίτη αιτία θνητότητας έως το 2020.

Το 8, 4% του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα άνω των 35 ετών που υπήρξαν καπνιστές πάσχει από ΧΑΠ σύμφωνα με τη μελέτη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, δυστυχώς όμως περίπου το 50% δεν το γνωρίζει.

Οι ασθενείς με ΧΑΠ υποφέρουν από συμπτώματα όπως η δύσπνοια, ο βήχας, η παραγωγή πτυέλων και το σφίξιμο στο στήθος που επηρεάζουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Η θεραπεία της ΧΑΠ πρέπει να είναι εξατομικευμένη με βάση τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες κάθε ασθενή.

Η μείωση των συμπτωμάτων συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Όπως σε όλες τις χρόνιες παθήσεις έτσι και στην ΧΑΠ, η μείωση των καθημερινών δραστηριοτήτων προκαλεί αίσθημα δυσφορίας, ενώ κατάθλιψη και αίσθημα φόβου μπορεί να εκδηλωθούν με την πάροδο του χρόνου.

Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου αποτελεί μια εναλλακτική μέθοδο η οποία πρέπει να χρησιμοποιείται για περιορισμένο χρόνο ως βοήθεια στους καπνιστές για να μειώσουν και να διακόψουν εντελώς το κάπνισμα.

«Η διακοπή του καπνίσματος συνιστά το πρώτο βήμα  της θεραπείας»

Οι θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς με ΧΑΠ είναι πια πολλές και αρκετά αποτελεσματικές.

Μετά τη μείωση του συμπτώματος της δύσπνοιας, πρωταρχικός στόχος για τους ασθενείς με ΧΑΠ αποτελεί η πρόληψη των παροξύνσεων. Οι σοβαρές παροξύνσεις, που συνοδεύονται με νοσηλείες, αυξάνουν το ποσοστό θνητότητας των ασθενών με ΧΑΠ.

Βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών, η χορήγηση εισπνεόμενης κορτιζόνης αποτελεί βασικό συστατικό στη φαρμακευτική αγωγή των αποφρακτικών ασθενών για τη μείωση των παροξύνσεων.

Επίσης, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η χορήγηση διπλής βρογχοδιαστολής χωρίς εισπνεόμενη κορτιζόνη δείχνει μείωση των παροξύνσεων και αύξηση του χρόνου ως την επόμενη αναπνευστική επιδείνωση.

Ποιότητα ζωής χωρίς περιορισμούς και συμπτώματα σε ασθενείς με ΧΑΠ είναι το στοίχημα της φαρμακευτικής προσέγγισης στη νέα εποχή που συμβάλει στη μακροχρόνια φροντίδα των ασθενών.

Ο κ. Γεώργιος Δ. Κατσουράκης είναι ιατρός επεμβατικός πνευμονολόγος- φυματιολόγος.

Διεύθυνση: Κύπρου 19 –Αγρίνιο (3ος όροφος)

Τηλ: 2641024209-6945546198

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.