Πέμπτη, 17 Ιουνίου, 2021

Χαραλάμπος Γώγος: Οι πρώτες ημέρες με τον κορωνοϊο στο Ρίο ήταν τρομακτικές

Χαραλάμπος Γώγος: Οι πρώτες ημέρες με τον κορωνοϊο στο Ρίο ήταν τρομακτικές

«Ευτυχώς επικράτησε το καλό σενάριο» είπε ο κ. Γώγος για το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύτηκαν 65 ασθενείς με COVID 19 Για τις πρώτες ημέρες της επιδήμιας του κορωνοϊού στο πανεπιστημιακό νοσσοκομείο του Ρίου μίλησε, μεταξύ άλλων, στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

«Οι πρώτες ημέρες ήταν τρομακτικές. Ήρθαν 30 κρούσματα βαριά. Όταν ελήφθησαν τα μέτρα στο μυαλό μας ήταν τα κακά σενάρια. Ευτυχώς επικράτησε το καλό σενάριο» είπε αρχικά ο κ. Γώγος για το νοσοκομείο στο οποίο νοσηλεύτηκαν 65 ασθενείς με COVID-19 «και είχαμε 4 θανάτους».

«Στην αρχή υπήρχε μεγάλο πρόβλημα. Εμείς είχαμε την αρχική αυτή τρομακτική έκρηξη που υπήρξε αλλά γρήγορα με την ιχνηλάτηση που έγινε υπήρξε η περιχαράκωση των ασθενών. Μας έδωσε την ελπίδα ότι το πράγμα θα μαζευτεί γιατί στην αρχή υπήρχε κίνδυνος να απλωθεί σε Αμαλιάδα, Ζάκυνθο και αλλού» συμπλήρωσε ο κ. Γώγος.

Όπως είπε, μάλιστα, «καταφέραμε να μην απλωθεί στους νομούς αυτούς. Ήμασταν τυχεροί γιατί σε ορισμένους δήμους είχαν δημάρχους γιατρούς».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερο κύμα του κορωνοϊού το φθινόπωρο ο κ. Γώγος το χαρακτήρισε το «πιθανότερο» σενάριο εξηγώντας ότι «με τις ιογενείς λοιμώξεις υπάρχουν πολλές πιθανότητες». «Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα οι λίγες μεταλλάξεις δείχνουν ότι γίνεται λιγότερο ισχυρός ο ιός αλλά είμαστε επιφυλακτικοί γιατί έχουν περάσει μόνο 3 μήνες. Δεν ξέρουμε αν θα είναι σαν τη γρίπη, σαν τον MERS ή κάτι άλλο».

Εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος ότι «είμαστε κοντά» στο εμβόλιο «μέχρι το τέλος του χρόνου» ενώ για την ζέστη είπε ότι «δεν ξέρουμε αν καταστρέφει τον ιό αλλά σίγουρα βοηθάει».

Εξήγησε επίσης για τα αεροπλάνα και το γεγονός ότι δεν θα υπάρχουν κενά καθίσματα ότι «έχουν ειδικά φίλτρα ΗΕΡΑ που απορροφούν σε ένα μεγάλο ποσοστό (90%) παθογόνους οργανισμούς».

Πηγή: protothema.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.