Δευτέρα, Ιανουάριος 21, 2019

«Χάρις στις προσπάθειες γιατρών και εργαζομένων δεν κατέρρευσε λειτουργικά το Νοσοκομείο Αγρινίου»

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι εκπρόσωποι ιατρών και εργαζομένων του Νοσοκομείου Αγρινίου. Συντόνισαν και σύσκεψη φορέων. 

synantisi-nosokomeio-foreis (6)
«Η λειτουργική κατάρρευση του νοσοκομείου Αγρινίου έχει αποφευχθεί χάρις στις προσπάθειες που καταβάλλουν γιατροί και εργαζόμενοι που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις εργασιακές τους υποχρεώσεις. Με αυτό τον τρόπο έχει διασφαλιστεί και η στοιχειώδης ασφάλεια του». Η αναφορά αυτή του νευροχειρούργου, προέδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών, Κωνσταντίνου Μπακόπουλου, είναι ένα από τα μηνύματα της σημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε σχετικά με τα προβλήματα στο νοσηλευτικό ίδρυμα που το ταλανίζουν διαχρονικά και παραμένουν άλυτα.
Μετά τη συνέντευξη Τύπου ακολούθησε και συζήτηση για την κατάσταση παρουσία εκπροσώπων φορέων του Αγρινίου (Ιατρικού και Οδοντιατρικού Συλλόγου, Εμπορικού Συλλόγου, Επιμελητήριου, Εργατικού Κέντρου κ.α. ) ενώ παρέστησαν και εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής (ο αντιδήμαρχος Χρ. Γκούντας) και εκπρόσωποι και άλλων παρατάξεων.
Οι ελλείψεις που έχουν φέρει τη λειτουργία κρίσιμων κλινικών στο όριο είναι γνωστές σε όλη την τοπική κοινωνία ωστόσο έχουν προκαλέσει νέα κινητικότητα από γιατρούς και εργαζομένους αλλά και πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ (που δίνει έμφαση στα θετικά βήματα του τελευταίου διαστήματος) και Εργατικού Κέντρου που πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Το ΚΚΕ επίσης δίνει ιδιαίτερο βάρος στην κατάσταση της δημόσιας Υγείας στο νομό επικρίνοντας τις κυβερνητικές επιλογές.
Σήμερα ωστόσο οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των νοσοκομειακών ιατρών προχώρησαν σε μια διπλή πρωτοβουλία για αναδείξουν τα προβλήματα:  Παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο  του Νοοσκομείου και συντόνισαν τη σύσκεψη στον ίδιο χώρο ενώ αναμένεται να προβούν και σε άλλες ενέργειες στο μέλλον.

synantisi-nosokomeio-foreis (7)«Να βρούμε μια κοινή γραμμή»
«Η σημερινή συνάντηση με τους φορείς της πόλης λαμβάνει χώρα για να προβάλουμε τα μεγάλα προβλήματα στο Νοσοκομείο Αγρινίου.
Στόχος είναι να βρούμε μία κοινή γραμμή για να προβάλουμε αυτά τα θέματα πιο πέρα, να φτάσουμε μέχρι το Υπουργείο και να δούμε τι μπορεί να γίνει για τη λύση τους.
Το κύριο πρόβλημα είναι αυτό του νοσηλευτικού προσωπικού το οποίο έχει αποδεκατιστεί τελείως και προσπαθούμε μέσω Περιφέρειας με μπαλώματα, δηλαδή τρίμηνες μετακινήσεις οι οποίες κάποια στιγμή τελειώνουν, να ανταπεξέλθουμε.Έχουμε έναν μικρό οργανισμό ο οποίος φαίνεται ότι είναι πλήρης. Στο νοσηλευτικό προσωπικό υπηρετούν αυτή τη στιγμή γύρω στα 150 άτομα και θα έπρεπε να είναι πάνω από 200 για να μπορούμε να καλύψουμε όλες τις πτέρυγες και να λειτουργήσουν όλες οι μονάδες» δήλωσε ο Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αγρινίου Βασίλης Καραγιώργος .
Με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών ανέφερε πως «το βασικό πρόβλημα είναι η λειτουργία των δύο κλινικών αιχμής. Η Παθολογική η οποία έχει καταφανέστατο πρόβλημα και η Χειρουργική η οποία έχει εξίσου σημαντικά προβλήματα λειτουργίας. Χωρίς τις δύο αυτές κλινικές δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για εφημέρευση του νοσοκομείου.
Οι δύο αυτές κλινικές λειτουργούν πλέον κάτω από τα όρια της καλώς εννοούμενης επάρκειας. Μη συζητήσουμε για ασφάλεια… Το ότι δεν έχει σταματήσει η λειτουργία τους οφείλεται στο ότι οι γιατροί έχουν υπερβεί κατά πολύ τις εργασιακές τους υποχρεώσεις. Έτσι έχουν εξασφαλίσει τη διατήρηση των κλινικών μέχρι αυτή τη στιγμή αλλά και στοιχειώδη όρια ασφαλείας λειτουργίας. Οι γιατροί ξεφεύγουμε κατά πολύ από αυτό που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε».
Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης ο κ.Μπακόπουλος εμφανίστηκε με πρόθεση να μην εξωραΐσει την κατάσταση αλλά ούτε να αποδεχθεί και τον μηδενισμό για τη λειτουργία του ιδρύματος. «Με όσα ακούγονται κάποιος θα είχε την εντύπωση πως θα κινδύνευε και μόνο πλησιάζοντας στο Νοσοκομείο. Ούτε αυτό συμβαίνει ούτε βέβαια η κατάσταση είναι ιδανική», ανέφερε αποδεχόμενος και ο ίδιος πως μεγάλο μέρος ευθύνης φέρει η οικονομική κρίση που επηρεάζει αναπόφευκτα την Υγεία χωρίς βέβαια να εξαιρεί το νοσοκομείο Αγρινίου. «Δεν συζητάμε βέβαια για ευρωπαϊκές συνθήκες εργασίας», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας με νόημα πως η κατάσταση πίεσης που έχει δημιουργηθεί θα επιφέρει κόπωση του προσωπικού κάτι που κάνει πιο πιθανό το ιατρικό λάθος.

Δραματικές ελλείψεις ιατρών 
Διεξοδικές αναφορές στις ελλείψεις ιατρικού δεν παρέλειψε να κάνει ο κ. Μπακόπουλος υπογραμμίζοντας πως οι μόνιμοι ιατροί δεν αρκούν ώστε να ανταπεξέλθουν πλήρως. «Δόθηκε έμφαση στην παθολογική αλλά δεν είναι μόνο αυτή» είπε περιγράφοντας την κατάσταση. Στην Παθολογική υπηρετούν πέντε μόνο μόνιμοι ιατροί που καλούνται να διαχειριστούν μεγάλο φόρτο εργασίας όταν ταυτόχρονα παρουσιάζονται 40-50 περιστατικά στα Επείγοντα και 40-50 ασθενείς νοσηλεύονται. «Πρακτικά είναι αδύνατο να διαχειριστούν το φορτίο οι γιατροί αλλά κάνουν υπέρβαση», είπε σημειώνοντας πως για να λειτουργήσει σωστά η κλινική θα έπρεπε να είναι οκτώ.
Μεγάλο προβληματισμό προκαλούν ωστόσο οι αναφορές του κ.Μπακόπουλου και για τη χειρουργική κλινική όπου υπηρετούν έξι ιατροί . Όπως υπογράμμισε, στα χειρουργεία απαιτείται και παρουσία δεύτερου ειδικευμένου κάτι που σπάνια γίνεται. «Πολλές φορές φωνάζουν τον πρώτο που θα βρουν εύκαιρο και έρχεται να βοηθήσει» είπε. Ελλειψεις χαρακτηρίζουν την Καρδιολογική και την Παιδιατρική ενώ στη Μονάδα Εντατικής Θεραπειας  υπηρετούν μόνο τέσσερις ιατροί με αποτέλεσμα από τα οκτώ επανδρωμένα κρεβάτια να λειτουργούν τα πέντε και σε έκτακτες περιπτώσεις και το 6ο . Τόνισε εξάλλου ο κ. Μπακόπουλος πως δεν υπάρχει ακτινολογική κάλυψη όλες τις ημέρες του μήνα ενώ υπενθύμισε πως ο Μαγνητικός είναι εκτός λειτουργίας εδώ και 1,5 χρόνο ενώ τραγικές ελείψεις έχει και Παθολογοανατομικό Τμήμα. «Οι ελλείψεις είναι καίριες» είπε.

synantisi-nosokomeio-foreis (1)

synantisi-nosokomeio-foreis (2)

synantisi-nosokomeio-foreis (3)

synantisi-nosokomeio-foreis (4)

synantisi-nosokomeio-foreis (5)

 

synantisi-nosokomeio-foreis (8)

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Anonimos

    Βαρεθηκαμε να λετε τα ιδια και τα ιδια με μικρες παραλαγες των σημιώσεων σας. Η ουσία ειναι μια δεν δουλευει τιποτε. Οργανόγραμμα και οργανωση μηδεν. Σε αυτο δεν ειναι υπολογοι οι Ιατροι ουτε το πρωσοπικο αλλα οι καρεκλατοι προεδροι και εκαστοτε δ/κητες καθως και οι διευθυντες και διευθ/ντριες υπερεσιων που χρονια περνουν τα επιδόματα θεσης – ευθήνης και δεν εχουν καμια πρωτοβουλία να κανουν προτάσεις στην προϊσταμενη αρχή τους για το οργανογραμα που ειναι απο την εποχή της χούντας. Αυτοι που δουλευουν εκει μεσα ξερουμε ολοι ποιοι ειναι!!!!

  2. Κοσμας

    Καντε διοικητη το ΝΙΚΟ ΚΑΤΣΑΚΙΩΡΗ εαν θελετε να εχετε νοσοκομειο στο αγρινιο….Ο ανθρωπος το κατεχει..Το προηγουμενο νοσοκομειο το ανεβασε πολλα σκαλοπάτια..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.