Δευτέρα, Φεβρουάριος 18, 2019

Κωνσταντίνος Χασάπης: Ο Αστρονόμος που έστησε τηλεσκόπιο στο Πυργί Αγρινίου και έστειλε στις ΗΠΑ τις μετρήσεις του.

xasapis

Με αφορμή τον θάνατο του ιδρυτή και Προέδρου της Aστρονομικής και Αστροφυσικής Εταιρείας  Ευθύμιου Παπαναστασίου, το agrinionews.gr αναδημοσιεύει αφιέρωμα για τον Κωνσταντίνο Χασάπη, τον Αστρονόμο και πρώτο άνθρωπο που προσπάθησε να υλοποιήσει την επιστήμη της Αστρονομίας σε Αιτωλοακαρνανικό έδαφος. Αυτό το έκανε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο πριν τον Β΄Παγκόσμιο πόλεμο όταν υπηρετούσε στο Πυργί Αγρινίου ως δάσκαλος από το 1936.

Την εποχή αυτή η Καπνοβιομηχανία Παπαστράτος τον προμήθευσε με ένα μικρό διοπτρικό τηλεσκόπιο 8 εκ. με το οποίο άρχισε τις απλές οπτικές παρατηρήσεις μεταβλητών αστέρων στις οποίες διέπρεψε σύμφωνα με τις τότε απαιτήσεις της Αστρονομίας.
Ο Κ.Χ. ως δάσκαλος στο Πυργί, “πέραν της επαγγελματικής του ασχολίας, με το μικρό τηλεσκόπιο που διέθετε, επιδόθηκε στην οπτική φωτομετρική παρατήρηση μεταβλητών αστέρων και πραγματοποίησε περισσότερες από 7.000 παρατηρήσεις. Το υλικό αυτό έστειλε στον Αμερικανό καθηγητή Cambell, που τότε μελετούσε τα σχετικά προβλήματα. Εκείνος, με επιστολή του απευθύνθηκε στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και ζήτησε πληροφορίες για τον ενθουσιώδη και συστηματικό νέο παρατηρητή”.
Η φωτομέτρηση αστέρων είναι ακριβώς η μέθοδος που χρησιμοποιείται σήμερα για την ανακάλυψη νέων πλανητών.
Αν και γεννήθηκε στη Βέροια, ο Κωνσταντίνος Χασάπης μεγάλωσε στον Αστακό και είχε νυμφεθεί την Ισμήνη Γ. Οικονομίδη, που κατάγονταν από τον Άγιο Βλάση Αγρινίου.
Μεταπολεμικά  έκανε λαμπρή καριέρα ως Αστρονόμος  του «Αστρονομικού Σταθμού Πεντέλης» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το 1957 έγινε επιμελητής του Εργαστηρίου Αστρονομίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Εξέδωσε πλήθος ερευνών και συγγραμάτων.
 Διαβάστε αναλυτικά  το  ολόκληρο  αφιέρωμα  για τον Κωνσταντίνο Χασάπη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Αχελώος” του συλλόγου Αγιοβλασιτών Αθήνας σε μόνιμη στήλη με τίτλο “Ο Αχελώος φέρνει τον πολιτισμό” και το οποίο συνέταξε η διδάκτωρ της Ελληνικής φιλολογίας Χρυσούλα Σπυρέλη στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.