Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου, 2020

Μεσολόγγι: προς διαμονή μεταναστών και σε σπίτια

Μεσολόγγι: προς διαμονή μεταναστών και σε σπίτια

Σε σπίτια εντός της πόλης θα μένουν από δω και στο εξής πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες από εκείνους που μέχρι πρότινος φιλοξενούνταν στο Θεοξένια στο Μεσολόγγι όπου ωστόσο θα αντικαθίστανται απο άλλους.

Αυτό συμβαίνει, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, σε πολλούς από αυτούς δόθηκε άσυλο και έτσι υποχρεούνται πλέον να φύγουν από το ξενοδοχείο και να βρουν σπίτια για την διαμονή τους. Ήδη το τελευταίο διάστημα συρρέουν στα λογιστικά γραφεία για να τακτοποιήσουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και να μετακομίσουν.

Όλη αυτή η διαδικασία στηρίζεται στο πρόγραμμα «Ήλιος» του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και φυσικά η διαμονή και διαβίωση των μεταναστών, από την στιγμή που φεύγουν από την δομή, είναι επιδοτούμενη. Το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο την ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΔΟΜ, το πρόγραμμα μπορεί να υποστηρίξει τις ανάγκες στέγασης ατόμων που θα κληθούν να φύγουν από τους χώρους διαμονής τους σε camps και προσωρινές δομές φιλοξενίας έως τις 31 Μαΐου, όπως ορίζεται από το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο. Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι από την στιγμή που φεύγουν οι συγκριμένοι από την δομή, δηλαδή το ξενοδοχείο, αντικαθίστανται με άλλους. Ο ΔΟΜ δηλαδή μεταφέρει άλλους που έχουν αιτηθεί άσυλο και περιμένουν μέχρι να ελεγχθεί το αίτημα τους.

Για όλα αυτά φυσικά δεν ενημερώνονται οι τοπικές αρχές, δηλαδή αστυνομία και δήμος και η διαχείριση γίνεται απευθείας από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τον ΔΟΜ. Το υπουργείο θέλει να μεταφέρει όσο το δυνατόν περισσότερους από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα και βέβαια δεν υπάρχει καμιά μέριμνα για επαναπροώθηση στις χώρες τους. Οι περισσότεροι από αυτούς μπαίνουν παράνομα στη χώρα χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα και το υπουργείο αναζητά τρόπους να τους στεγάσει.

aixmi-news.gr 

Την έναρξη από 1η Ιουνίου επιχείρηση αποχώρησης από διαμερίσματα του προγράμματος «ESTIA», από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, από τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας και από τις θέσεις υποδοχής σε ξενοδοχεία του προγράμματος «Filoxenia» συνολικά 11.237 μεταναστών και προσφύγων ανακοίνωσε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Παράλληλα το υπουργείο ανακοίνωσε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου οι προπληρωμένες κάρτες που δίδονται στους αιτούντες άσυλο, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους αποκλειστικά και μόνο για την αγορά αγαθών και προϊόντων και όχι για ανάληψη μετρητών.

Ανάμεσα στα 11.237 άτομα που αποχωρούν από δομές βρίσκονται και αναγνωρισμένοι πρόσφυγες αλλά και μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, «με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζονται χιλιάδες θέσεις διαμονής σε υφιστάμενους χώρους της ηπειρωτικής Ελλάδας για αιτούντες άσυλο, ώστε να καταστεί εφικτή η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών».

Τη διαδικασία θα εποπτεύει η Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, ενώ ως αρμόδια αρχή για να «τρέξει» το πρόγραμμα έχει οριστεί η Διεύθυνση Προστασίας Αιτούντων Άσυλο.

Συνολικά, από τη Δευτέρα αναμένεται ότι θα αποχωρήσουν:

– από τα διαμερίσματα του προγράμματος «ESTIA» 4.000 άτομα,

– 1.200 αυτόνομα διαμένοντες
– από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τις δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας, καθώς και από θέσεις υποδοχής σε ξενοδοχεία του προγράμματος «Filoxenia» επιπλέον 6.037 άτομα.

Προκειμένου οι πρόσφυγες και μετανάστες να προχωρήσουν στο επόμενο να ενταχθούν στην κοινωνία ομαλά υπάρχει:

α) Συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για το σχεδιασμό νέων ή την προσαρμογή υπαρχόντων προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των δικαιούχων διεθνή προστασία σε αυτά

β) Συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΑ για την πρόσβαση σε κοινωνικά επιδόματα,

γ) πρόσβαση όλων των αιτούντων διεθνή προστασία σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μέσω των οποίων θα λαμβάνουν εφεξής το οικονομικό τους βοήθημα (ESTIA II cash assistance),

δ) προσαρμογή του προγράμματος ΗΛΙΟΣ και εξέταση βραχυπρόθεσμων λύσεων, όπως εφάπαξ χρηματικό βοήθημα πριν την υπογραφή συμβολαίου ενοικίασης στέγης από τον ωφελούμενο (με σκοπό τη δυνατότητα πληρωμής της προκαταβολής του ενοικίου και την κάλυψη βασικών αναγκών του νοικοκυριού) και επικέντρωση σε ομάδες πληθυσμού των αναγνωρισμένων προσφύγων που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ευαλωτότητες, όπως ηλικιωμένοι χωρίς υποστηρικτικό δίκτυο, άτομα με αναπηρίες, ψυχικά ασθενείς.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

 1. 911

  πλήρωνε #$@#$ Έλληνα δάνεια, ΕΦΚΑ, φόρους, ΕΝΦΙΑ…φάε και κανα πρόστιμο και άσε τους μελαχροινούς “οικονομικούς μετανάστες” να καπηλεύονται και να σου μαγαρίζουν το σπίτι

 2. Εύη

  1 .Προσφυγικό: Η κυβέρνηση μεταξύ προεκλογικών υποσχέσεων και πραγματικότητας Αλμπάνης ΓιάννηςCNN Greece
  11:27 Σάββατο, 05 Οκτωβρίου 2019. 2 . Προσφυγικό. Το μεταναστευτικό-προσφυγικό ήταν άλλος ένας λόγος για τον οποίο επέστρεψαν στη ΝΔ δεξιοί ψηφοφόροι που την είχαν εγκαταλείψει. Όχι μόνο δεξιοί όμως, αλλά και κεντρώοι, μετριοπαθείς κ.ά., που δεν ενέκριναν τη διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ στο μεταναστευτικό, ψήφισαν ΝΔ, προσδοκώντας σε άλλη πολιτική. Αυτές τις μέρες η κυβέρνηση Μητσοτάκη δοκιμάζεται στο προσφυγικό και δίνει τις πρώτες της εξετάσεις. Κάποιοι μετράνε ήδη τα όριά της και για την ώρα δεν τα πάει καλά. . Ενώ ασκούσε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι οι ροές αυξήθηκαν το 2015 λόγω της ανοχής της –έως κι ενθάρρυνσης– και εξήγγειλε ότι με τη ΝΔ στην εξουσία αυτές θα μειώνονταν, εδώ και λίγες μέρες βλέπουμε το αντίθετο. Οι ροές όχι μόνο δεν μειώθηκαν, αλλά αυξήθηκαν πολύ από πέρσι και ο αρμόδιος αν. υπουργός Γ. Κουμουτσάκος έκανε δηλώσεις περίπου στο πνεύμα της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, προκαλώντας την οργή πολλών ψηφοφόρων του κόμματός του. Μπορεί να μην είπε ότι οι μετανάστες «λιάζονται στην Ομόνοια» και μετά «εξαφανίζονται», αλλά προσπάθησε να δικαιολογηθεί, με γενικόλογες απαντήσεις, υποστηρίζοντας ότι πίσω από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών βρίσκονται «γεωπολιτικοί λόγοι». Πηγή: http://www.lifo.gr ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗΣ3.9.2019 Πηγή: http://www.lifo.gr. 3. Δήλωση του Προέδρου της ΝΔ κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό – προσφυγικό
  24/09/2016 – 19:10
  <<Όσο ακόμη παραμένει αυτή η Κυβέρνηση, οφείλει να εφαρμόσει αμέσως το Εθνικό Σχέδιο για το προσφυγικό με τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ένα σχέδιο που διασφαλίζει την αξιοπρεπή ζωή στους πρόσφυγες, τις διαδικασίες επαναπροώθησης στους παράτυπους μετανάστες, αλλά και την υγεία και ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών». Εκείνη τη περίοδο ο πρόεδρος της ΝΔ μιλούσε
  για επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών .Σήμερα μιλάνε για ένταξη των ανθρώπων αυτών στην ελληνική κοινωνία. Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα.; Τώρα, που οι ίδιοι είναι στην εξουσία ,γιατί θέλουν να εντάξουν τους ανθρώπους αυτούς με το ζόρι στην Ελληνική κοινωνία ;Ρώτησαν τους πολίτες προεκλογικά αν θέλανε αυτή την κατάσταση; Πώς ο κύριος πρωθυπουργός θα εξασφαλίσει την υγεία και ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που προεκλογικά υπόσχονταν ,
  τοποθετώντας με το ζόρι μέσα στις κοινωνίες τους ανθρώπους από άλλα θρησκεύματα, από χώρες με τελείως διαφορετική ζωή αξίες και κουλτούρα. Οι οποίοι δεν δέχονται το διαφορετικό και αδυνατουν να συνυπάρξουν με ανθρώπους διαφορετικούς από αυτούς. Αρκετοί προέρχονται από χώρες με εμφύλιες διαμάχες και εφόσον δεν μπορούσαν να ζήσουν ειρηνικά μεταξύ τους πως να πιστέψουμε ότι θα συμβεί αυτό.με μας! Μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας πλήρωσε βαρύτατο φόρο αίματος προσπαθώντας στα χρόνια της τουρκοκρατίας να συνυπάρξει με το ισλαμικό στοιχείο !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.