Κυριακή, 18 Απριλίου, 2021

Η Χούνη Αιτωλοακαρνανίας αρχές του 2000

Η Χούνη Αιτωλοακαρνανίας αρχές του 2000


Πανοραμική άποψη του χωριού Χούνη της Δ.Ε. Παρακαμπυλίων στις αρχές του 2000. Πρόκειται για φωτογραφία του αείμνηστου φωτογράφου Κώστα Σχίζα , την τέχνη του οποίου συνεχίζει το studio Σχίζας στην Αθήνα.
Η Χούνη (Τοπική Κοινότητα Χούνης – Δημοτική Ενότητα Παρακαμπυλίων, ανήκει στον δήμο Αγρινίου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνίας που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.
Η επίσημη ονομασία είναι “η Χούνη”. Έδρα του δήμου είναι το Αγρίνιο και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Στερεάς Ελλάδας.
Η Xούνη είναι ενας ορεινός οικισμός με βρύσες και τρεχούμενα νερά.Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής δεσπόζει σε όλη την περιοχή. Απο τα αξιοθέατα του τόπου είναι οι 13 βρύσες του Μουσολίνι, η εκκλησία της Παναγιάς στις Λάκκες, το φράγμα των Κρεμαστών,και η ομώνυμη λίμνη του. Η μάχη της Κορομηλιάς τον Γενάρη του 1823 με τον οπλαρχηγό Γεώργιο Καραϊσκάκη είναι από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της περιοχής.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Χούνη ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Χούνης, του πρώην Δήμου ΠΑΡΑΚΑΜΠΥΛΙΩΝ του Νομού ΑΙΤΩΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ.
Η Χούνη έχει υψόμετρο 578 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Στην κοινότητα ανήκει και το Ορφανό, ο οικισμός που δημιουργήθηκε από τη ΔΕΗ λόγω της κατασκευής του φράγματος Κρεμαστών το 1965.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.