Με ιδιαίτερη επιτυχία και χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον της γεωργίας ολοκληρώθηκε το Αγροτικό Συνέδριο «ΕΠΙ ΓΗΣ», που πραγματοποιήθηκε χθες στο Συνεδριακό Κέντρο Ilis του Aldemar Olympian Village με τη συμμετοχή σημαντικών εκπροσώπων της πολιτική ηγεσίας, της αυτοδιοίκησης, του αγροδιατροφικού τομέα, φορέων, πανεπιστημιακών και πλήθους παραγωγών από όλη την Ελλάδα.
Το συνέδριο, που διοργανώθηκε από το Olympia Forum με την υποστήριξη του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Βαρουξή και υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πατρών και τον Δήμο Πύργουείχε ως στόχο την ανάδειξη των σύγχρονων προκλήσεων και προοπτικών του αγροτικού τομέα, καθώς και την προώθηση καλών πρακτικών και καινοτόμων λύσεων για τη βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη.
Με την πέμπτη συνεχή παρουσία του το ΕΠΙ ΓΗΣ επιχείρησε και κατάφερε τελικά, να ενώσει τους καλλιεργητές, τους επιστήμονες και τους επιχειρηματίες, προκειμένου να καταθέσουν απόψεις, εμπειρίες και προτάσεις, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό, την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα της ελληνικής γεωργίας και ταυτόχρονα να αποτελέσει θεσμό για τον αγροτικό χώρο.
Η θεματολογία του Συνεδρίου εστίασε στη «Βιώσιμη Γεωργία, την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα» η οποία θα αναλύθηκε σε αντίστοιχες θεματικές ενότητες, καλύπτοντας όλα τα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησης, με ομιλίες και τοποθετήσεις από τον Ακαδημαϊκό, Επιστημονικό και Αγροτικό κλάδο.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, συζητήθηκαν καίρια ζητήματα που αφορούν μεταξύ άλλων, την Κλιματική Αλλαγή – Κυκλική οικονομία – Βιοποικιλότητα, την Ψηφιοποίηση και Αγροτεχνολογία, Το μέλλον των Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών στη Δυτική Ελλάδα, την Αγροτική Ανάπτυξη και Νέα Επιχειρηματικά Μοντέλα, την Βιώσιμη παραγωγή τροφίμων & Διατροφή, την Εκπαίδευση και Επιμόρφωση στον Αγροτικό Τομέα και την Διασύνδεση του Αγροτικού Τομέα με Τουρισμό και Πολιτισμό.
Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους διακεκριμένοι ομιλητές από όλη την χώρα, μεταξύ των οποίων ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, οι Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, ο ΓΓ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, ο ΓΓ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θύμιος Μπακογιάννης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Αντώνης Φιλιππής, ο Διευθύνων Σύμβουλος της AldemarResorts, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, Θοδωρής Λουλούδης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Γιάννης Τρουπής, ενώ πριν την έναρξη των εργασιών χαιρετισμό απεύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας & Ωλένης, Αθανάσιος.
«Δρομολόγηση μιας διαφορετικής προοπτικής»
Την έναρξη του συνεδρίου, κήρυξε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΟΒ, Λευτέρης Βαρουξής ο οποίος στον εναρκτήριο χαιρετισμό του καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και παρουσίασε τους στόχους και το περιεχόμενο του συνεδρίου.
«Αναμφιβόλως βρισκόμαστε σήμερα σε ένα σταυροδρόμιενεργειών και αναγκαίων πρωτοβουλιών για τον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα και την απαιτούμενη ‘’μεταμόρφωσή’’ του ώστε να μπορεί να αντέξει και να βαδίσει στα νέα μονοπάτια της σύγχρονης εποχής.
Αυτήν ακριβώς την προσέγγιση, στοχεύουμε να αναδείξουμε στην φετινή μας διοργάνωση που ευελπιστώ ότι μέσα από τις ουσιαστικές εργασίες και τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις του Συνεδρίου μας θα δώσει και αυτή την φορά απαντήσεις για τα νέα δεδομένα και τις δρομολογήσεις μιας διαφορετικής προοπτικής.
Γνωρίζουμε άλλωστε και από τις ίδιες τις συνθήκες της περιφέρειάς μας, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πολύπλευρες, ίσως και αιφνιδιαστικές προκλήσεις, που συνδυαστικά με τους υπόλοιπους τομείς σε Ελλάδα και Ευρώπη πρέπει να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε.
Και γνωρίζουμε επίσης ότι παράλληλα με τις αλλαγές που θα τονώσουν την ύπαιθρο, θα δώσουν τη δυνατότητα καινοτόμων επιχειρηματικών δράσεων, θα δημιουργήσουν κίνητρα παραμονής και ενασχόλησης των νέων μας με τον πρωτογενή κλάδο, όπως και την αξιοποίηση των προγραμμάτων στο έπακρο, μπορούμε να διαμορφώσουμε το ανάλογο επενδυτικό κλίμα ως μείζον πλεονέκτημα της αναπτυξιακής μας πορείας.
Γνωρίζουμε ακόμη ότι όλα τα προαναφερόμενα, απαιτούν σεβασμό και ορθολογική διαχείριση του περιβάλλοντος για το οποίο στην Ηλεία έχουμε έναν ακόμη λόγο να είμαστε καχύποπτοι και περισσότερο ευαισθητοποιημένοι. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τους κλιματικούς κινδύνους που κάθε φορά «πληρώνουμε» ακριβά, όταν τους προσπερνούμε ή τους αγνοούμε σε ότι και αν κάνουμε», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βαρουξής.
«Η γη… πηγή ζωής»
Ακολούθως, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων ανέφερε πως «Έχω πει πολλές φορές ότι η αγροτική παραγωγή για την Ηλεία, αλλά και ευρύτερα για τη Δυτική Ελλάδα, δεν είναι απλά και μόνο ένας πολύτιμος οικονομικός τομέας. Είναι πολλά περισσότερα.
Είναι πρώτα απ’ όλα, στοιχείο της ίδιας της τοπικής ιδιοσυστασίας. Είναι παράδοση και πολιτισμός, είναι τρόπος ζωής, είναι το χθες, το σήμερα και πάνω απ’ όλα το μέλλον όλων μας.
Γι’ αυτό και η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στη σημερινή εποχή είναι το άθροισμα πολλών παραμέτρων. Σεβασμός στην παράδοση και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αλλά και σύζευξη με την τεχνολογία και την καινοτομία, αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων. Νομίζω ότι όλες αυτοί οι παράμετροι εμπεριέχονται στο «ΕΠΙ ΓΗΣ» και αναδεικνύουν τησημασία του.
Είμαστε εδώ, για να συνεχίζουμε να δουλεύουμε, να προστατεύουμε την παραγωγή μας, να ενισχύουμε τους αγρότες μας και να βοηθάμε με κάθε τρόπο και διαθέσιμο μέσο, ώστε τα αγροδιατροφικά μας προϊόντα να μην αποτελούν μόνο πηγή εισοδήματος για χιλιάδες ανθρώπους, αλλά να γίνονται η «άγκυρα» που θα κρατάει τους ανθρώπους κοντά στη γη τους και η «μηχανή» που θα δημιουργεί πολλές νέες θέσεις εργασίας.
Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητες των ανθρώπων του τόπου μας. Έχουμε εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό, ισχυρά ερευνητικά κέντρα, ανθρώπους με βαθιά γνώση της αγροτικής παραγωγής και το κυριότερο, πολίτες με δίψα για προκοπή.
‘’Τον άνθρωπο που θέλει να προκόψει, μην τον φοβάσαι, θα τα καταφέρει…’’ έλεγαν οι παλαιότεροι. Και νομίζω πως σε μεγάλο βαθμό είχαν δίκιο. Αρκεί βέβαια, ο άνθρωπος που θέλει να προκόψει, να μπορεί να έχει και τις δυνατότητες για να το κάνει.Και ακριβώς αυτός είναι ο δικός μας ρόλος.Να προσφέρουμε στους ανθρώπους της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας τις δυνατότητες για να τα καταφέρουν.
Η γη είναι για εμάς πηγή ζωής, παράδοσης, πολιτισμού αλλά και εξέλιξης. Όπως το ίδιο το όνομα του συνεδρίου «ΕΠΙ ΓΗΣ» υποδηλώνει, όλα ξεκινούν από τη γη – και όλα οφείλουμε να τα διαχειριζόμαστε με σύνεση, καινοτομία και όραμα».
Από την πλευρά του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, στον δικό του χαιρετισμό τόνισε πως «τα θέματα του συνεδρίου πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος της παραγωγικής διαδικασίας στην Ηλεία.Είναι σίγουρο ότι συζητήσεις που γίνονται γύρω από τον αγροδιατροφικό τομέα θα συνεισφέρουν πάρα πολύ στην ανάπτυξη της περιοχής και θέλω να δηλώσω ότι το Πανεπιστήμιο και η Γεωπονική του σχολή θα είναι παρούσα σε οτιδήποτε μπορεί να συνεισφέρει».
Καλεσμένος στο Συνέδριο ΕΠΙ ΓΗΣ ήταν σήμερα ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου ΘεσσαλίαςΧαράλαμπος Μπιλλίνης που παρουσίασε τη δουλειά του στο έργο LIFE ARCPROM και την Δημιουργία Σήματος “RESPECT” για την προστασία της Άγριας Ζωής και της Βιοποικιλότητας στην Ελλάδα, μια έρευνα με πραγματικό αποτύπωμα στη φύση!
«Τρεις παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής εκμετάλλευσης»
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, συμμετέχοντας στο πρώτο πάνελ του συνεδρίου με θέμα ««Η Γεωργία του Αύριο – Προκλήσεις & Ευκαιρίες» υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «ο αγροτικός τομέας όπως όλοι έχουμε καταλάβει και το έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα που αυτά φορούν την κλιματική κρίση. Όμως πέρα από τα φαινόμενα της κλιματική κρίσης η αγροτική παραγωγή αντιμετωπίζει και άλλα πολλά μεγάλα προβλήματα από εξωγενείς κρίσεις όπως ήταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η οποία οδήγησε σε μεγάλες αυξήσεις της ενέργειας που με τη σειρά τους οδηγήσαν σε μεγάλες αυξήσεις στα λιπάσματα και στα φυτοφάρμακα ή όπως προβλήματα που αφορούν γεωπολιτικά στην ανατολή με τα προβλήματα στο Σουέζ που δημιουργούν ζητήματα μεταφοράς των προϊόντων.
Επομένως καλούμαστε σήμερα ως κυβέρνηση να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα και ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας δύο πολύ μεγάλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι το στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης, τα χρήματα των οποίων οποία κατευθύνονται προς την αγροτική παραγωγή με στόχο που δεν είναι άλλος από το να δημιουργήσουμε μία ανθεκτική, βιώσιμη και ανταγωνιστική αγροτική εκμετάλλευση.
Για να καταφέρουμε να πετύχουμε τον εκσυγχρονισμό και την εφαρμογή όλων των τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή, χρηματοδοτούμε από το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2-3 συγκεκριμένες δράσεις. Η πρώτη είναι η χρηματοδότηση νεαρής ηλικίας ανθρώπων για να μπουν στην αγροτική εκμετάλλευση. Διπλασιάσαμε την πρώτη εγκατάσταση και πλέον φτάνει στις 30 με 35 χιλιάδες ευρώ ανάλογα την επιλογή τους καθενός και δεύτερη δράση, ότι χρησιμοποιούμε χρήματα τους Στρατηγικού Σχεδίου για να εκπαιδεύσουμε τους αγρότες και ταυτόχρονα χρηματοδοτούμε την χρησιμοποίησή ευφυών συστημάτων γεωργικής εκμετάλλευσης για να ενσωματώσουμε τις νέες τεχνολογίες. Με τις τρεις αυτές παρεμβάσεις στοχεύουμε στον εκσυγχρονισμό της αγροτικής εκμετάλλευσης. Το θεωρούμε κομβικό για να καταστήσουμε την γεωργία ανθεκτική και βιώσιμη».
Οι σχεδιασμοί των Υπουργείων
Ο ΓΓ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας υπογράμμισε πως «ο σχεδιασμός που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και ευτυχώς στο υπουργείο μας συμμετέχουμε ενεργά και παρεμβαίνουμε και επεμβαίνουμε έτσι ώστε οι πολιτικές να μπορούν να είναι και χρήσιμες και για το δικό μας αγροτικό τομέα που έχει πολλές ιδιαιτερότητες».
Ο ΓΓ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θύμιος Μπακογιάννης σημείωσε πως «στο νέο πολεοδομικό σχεδιασμό και λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουμε τμήμα από τον αυτοκινητόδρομο που χωρίζει τα τμήματα τα οποία είναι κοντά στην θάλασσα και τα τμήματα τα οποία είναι ηπειρωτικά, γίνεται ένα ειδικό πολεοδομικό και οι δυο προτεραιότητες είναι προτεραιότητα είναι να συνδυάσει τόσο την αυξημένη γεωργική παραγωγή όσο και με την ανάπτυξη κάποιον παραγωγικών δραστηριοτήτων τόσο δευτερογενούς τομέα με οργανωμένους υποδοχείς για παραγωγικές δραστηριότητες όσο και την ανάπτυξη ήπιας τουριστικής δραστηριότητας».
«Αναζήτηση λύσεων από το ΥΠΑΑΤ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος ανέφερε μεταξύ άλλων πως «ένας σχεδιασμός του παρελθόντος δύσκολα αντέχει στις σημερινές κλιματολογικές συνθήκες. Οι ζημίες οι οποίες προκαλούνται υπερβαίνουν της αντοχές των προϋπολογισμών και παρόλα ταύτα η σημερινή κυβέρνηση και η σημερινή διοίκηση του ΕΛΓΑ, επιτύχαμε στα 5,5 χρόνια να καταβάλλουμε ένα 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ αποζημιώσεις για ζημίες εντός του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Τα έσοδα του οργανισμού είναι περίπου τα μισά, 800 εκατομμύρια.Τα υπόλοιπα προήλθαν από τα 300 εκατομμύρια τα αναδρομικώς οφειλόμενα και ταadhoc προγράμματα τα οποία ενέκρινε η ΕυρωπαϊκήΕπιτροπή για τις αποζημιώσεις μετά τον Danielκαι τον Εlias στη Θεσσαλία χωρίς όμως η ευρωπαϊκή επιτροπή να δώσει ούτε ένα ευρώ.
Τα πράγματα έχουν αλλάξει και αυτές τις προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπίσουμε και στον ΕΛΓΑ και στο πλέγματα σχέσεων με την κρατική αρωγή και τα διαθέσιμα προγράμματα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων με έναν άλλο σχεδιασμό.Και μπορείτε να το θεωρήσετε και ανακοίνωση στο συνέδριό σας ότι αυτός ο προβληματισμός και αυτή η αναζήτηση λύσεων απασχολεί αυτή τη στιγμή την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τις επόμενες εβδομάδες σίγουρα θα εκδηλωθούν πρωτοβουλίες στο θέμα αυτό».
Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Αντώνης Φιλιππής πρόσθεσε πως «μόνο το 2024 και το 2025 έχουν επιμορφωθεί από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα περισσότεροι από 14 χιλιάδες αγρότες. Επιπλέον περίπου 100 σπουδαστές αποφοιτούν κάθε χρόνο από τις έξι σχολές, από τα ΣΑΕΚ του ΕΛΓΟ Δήμητρα, κάτι που σημαίνει πως γίνεται μια καλή προσπάθεια. Φτάνει; Όχι, δε φτάνει. Μπορούμε περισσότερα, μπορούμε καλύτερα.
Από αυτή την σκοπιά έχουμε ξεκινήσει μία πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε να δημιουργήσουμε όλα τα προγράμματα σπουδών τα οποία παρέχονται αυτή τη στιγμή από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα στις έξι σχολές και να μεταφέρουμε όλα αυτά τα ταχύρρυθμα προγράμματα σε όλη την Ελλάδα ανάλογα με την ειδικότητα.
Οι παράλληλες δράσεις
Κατά την διάρκεια του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν παράλληλες δράσεις γευσιγνωσίας και παρουσίαση προϊόντων και συνταγών με κύρια στοιχεία τα βιολογικά προϊόντα, το τυρί και την σταφίδα
Παράλληλα το ΕΠΙ ΓΗΣ V φιλοξένησε περίπτερα εταιρειών του Αγροτικού τομέα, της Μεταποίησης και της Τεχνολογίας, με σκοπό την παρουσίαση και την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για νέα, σύγχρονα, φιλικά για το περιβάλλον και ασφαλή για τον καταναλωτή προϊόντα.
Τις εργασίες, είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά, παρακολούθησαν εκατοντάδες συμμετέχοντες επιβεβαιώνοντας το αυξημένο ενδιαφέρον για τον αγροτικό τομέα και τις προοπτικές του.
Συμπερασματικά, το συνέδριο ανέδειξε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ κράτους, αγροτών, επιστημονικής κοινότητας και ιδιωτικού τομέα για την οικοδόμηση ενός ανθεκτικού, πράσινου και ανταγωνιστικού αγροτικού μοντέλου. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία, την εκπαίδευση και την πρόσβαση στη γνώση, ως μοχλοί ενδυνάμωσης της ελληνικής υπαίθρου.
Το Αγροτικό Συνέδριο «ΕΠΙ ΓΗΣ» ανανεώνει το ραντεβού του για το επόμενο έτος, με στόχο να συνεχίσει να αποτελεί θεσμό διαλόγου και ανταλλαγής γνώσης και καλών πρακτικών στον αγροδιατροφικό τομέα.