Σάββατο, 19 Ιουνίου, 2021

«Χριστιανοί Επιστήμονες»: πρότυπο για όλους εμάς τους Αιτωλοακαρνάνες ο Μητροπολίτης Κοσμάς

«Χριστιανοί Επιστήμονες»: πρότυπο για όλους εμάς τους Αιτωλοακαρνάνες ο Μητροπολίτης Κοσμάς

To agrinionews.gr έλαβε ανακοίνωση  από τους «Χριστιανούς Επιστήμονες».

Πρόθεσή τους είναι να διατρανώσουν «ενωμένοι την αντίθεσή μας στη μικροπρέπεια, στην εμπάθεια και στις αδικίες σε βάρος του σεπτού Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. ΚΟΣΜΑ, διότι ακόμα κι αν εμείς σιωπήσουμε «οἱλίθοικεκράξονται» (Λουκ. ιθ, 40)».

Οι «Χριστιανοί Επιστήμονες» διευκρινίζουν ότι η συγκεκριμένη επιστολή αντιπροσωπεύει μια μεγάλη ομάδα ανεξάρτητων και ελευθέρων ανθρώπων, «οι οποίοι τρέφουν σεβασμό και αγάπη στο πρόσωπο του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ.κ. ΚΟΣΜΑ».

«Δεν έχουμε κανένα προσωπικό όφελος, αντιθέτως θεωρούμε επιβεβλημένο χρέος μας να προβάλλουμε την άποψη μας χωρίς φόβο και πάθος, για έναν άνθρωπο αγάπης και θυσίας», λένε.

Η επιστολή των Χριστιανών Επιστημόνων:

Τις τελευταίες ημέρες, με πόνο ψυχής, γίναμε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου πολεμικής σε βάρος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΚΟΣΜΑκαι κατ΄ επέκταση της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας & Ακαρνανίας.

Σε ορισμένα τοπικά ιστολόγια ειδήσεων και μέσα κοινωνικής δικτύωσης φιλοξενήθηκαν άρθρα και σχόλια, τα οποία τον κατηγορούν και δεν διστάζουν να του επιρρίπτουν ακόμα και ευθύνες για την υγειονομική εικόνα του Νομού.

Το επίπεδο του πολιτισμού μιας κοινωνίας προσδιορίζεται από ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά είναι ο τρόπος έκφρασης των μελών της. Αν λάβει κανείς υπόψη τα σχόλια αναγνωστών στις σχετικέςαναρτήσεις, μάλλον θλίβεται και απογοητεύεται για την τοπική μας κοινωνία. Χωρίς κανένα μέτρο, χωρίς δεύτερη σκέψη, χάρη στη δυνατότητα που μας δίδει η τεχνολογία, πιάνει ο καθένας ένα πληκτρολόγιο στα χέρια του και ελεύθερα γράφει ότι θέλει, για όποιον θέλει. Είναι αυτό που αποτύπωσε στα «Μυστικά Άνθη» ο σοφός Φώτης Κόντογλου: «Η ελευθερία που δώσαμε στον εαυτό μας, με τη διεστραμμένη γνώμη μας, γίνηκε τυραννία και μας κάνει ότι θέλει».

Στόχος μας δεν είναι να λογοκρίνουμε ή να υποδείξουμε τί θα δημοσιεύουν οι χειριστές των ανωτέρω ιστολογίων, διότι έτσι καταστρατηγείται το άρθρο 14 του Συντάγματος μας (Ελευθερία του Τύπου).

Σκοπός μας είναι να εκφράσουμε κι εμείς ελεύθερα τη γνώμη μας, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς ψευδείς ειδήσεις και χωρίς ανακρίβειες για ένα πρόσωπο σεβαστό, το οποίο είτε το θέλουν ορισμένοι είτε όχι, αποτελεί πρότυπο για όλους εμάς τους Αιτωλοακαρνάνες, και αυτός είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. ΚΟΣΜΑΣ.

Στα ίχνη του προστάτη της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ως Επίσκοπος, αλλά και πριν την εκλογή του ως Ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Μητροπόλεως Αιτωλίας & Ακαρνανίας, συνεχώς και επαναλαμβανόμενα επισκέπτεται ακόμα και τα πιο μικρά και ξεχασμένα από κάθε αρμόδιο ακριτικά χωριά, μιας από τις μεγαλύτερες Μητροπόλεις της χώρας και γίνεται δεκτός από τους κατοίκους με θαυμασμό, συγκίνηση και ευγνωμοσύνη!«Δεδεμένος τω πνεύματι» (Πρ. κ΄, 22) πορεύεται  και κηρύττει την Αλήθεια! Πόσο διδάσκουν τα λεγόμενά του! Ξεκουράζουν και δίνουν θάρρος!

Σαν λαϊκός (Κωνσταντίνος) αλλά και σαν κληρικός (Κοσμάς) φέρει το όνομα του αγίου των σκλάβων, του μεγαλύτερου αγίου των νεωτέρων χρόνων της πατρίδας μας, του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Δεν θα πούμε ότι είναι τυχαίο. Δεν υπάρχει τύχη. Τύχη λέμε την άγνοιά μας να ερμηνεύσουμε αυτό που συμβαίνει, για ποιον λόγο συμβαίνει. Είναι η ευθύνη που φέρει ως Ποιμενάρχης μιας Μητρόπολης που έχει προστάτη τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό και τον τιμά. Τιμή αγίου σημαίνει μίμησης αγίου. Τότε ένας καλόγερος γύριζε όλη την σκλαβωμένη Ελλάδα και μιλούσε για Χριστό, για ψυχή, για οικογένεια και άνοιγε σχολεία! Σήμερα ένας Δεσπότης σε μια σκλαβωμένη από την πνευματική αλλοτρίωση και ηθική αποχαύνωση Ελλάδα κηρύττει τις ίδιες αιώνιες αξίες!

Συγκλονίζει ο λόγος του για την διαπαιδαγώγηση των νέων, όταν απευθύνεται στην μάνα και η φωνή του ταρακουνά τα σωθικά σου!«Μετά δακρύων νουθετών ένα έκαστον» (Πρ. κ΄, 31). Πιστός στην ιερά Παράδοση με κάθε ποιμαντορική του εγκύκλιο θεολογεί και μας παραδίδει μια ομολογία πίστεως!

Η διακονία της πνευματικής του πατρότητας είναι ολότελα εστιασμένη στη σωτηρία του πιστού λαού της Μητροπόλεως του, η οποία λαμβάνει χώρα μόνο εντός της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, για την οποία χαρακτηριστικά αναφέρει«να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού την Ορθόδοξο Εκκλησία μας ενωμένη και ορθοτομούσα» (Ποιμ. Εγκ. Για την Κυριακή της Ορθοδοξίας 2021).

Με απλό, βαθύ και μεστό νοήματος, θεολογικό λόγο, μακριά από ωραιολογίες, καλλιέπειες και περίπλοκα νοήματα, κινούμενος στο πνεύμα των Αγίων Πατέρων κάνει συχνή αναφορά στο φιλοκαλικό σχήμα: κάθαρση, φωτισμό, δοξασμό (θέωση), τα οποία επιτυγχάνονται δια της χριστιανικής ζωής και της συμμετοχής στα Άγια Μυστήρια, ιδιαιτέρως στην Θεία Ευχαριστία,τονίζοντας: «Οφείλουμε να ομολογήσουμε την αλήθεια: Όποιος δεν κοινωνεί του Παναγίου Σώματος και του Τιμίου Αίματος του Χριστού μας, τακτικά και άξια, στερεί την αθάνατη ψυχή του από τον Πανάγιο Άρτο και την οδηγεί στον θάνατο» (Ποιμ. Εγκ. περί της Θείας Κοινωνίας Μάρτιος 2021).

Άνθρωπος θυσίας και αγάπης λοιπόν! Όπως πρέπει να είναι ο Επίσκοπος! Μιμητής του Χριστού! Πως λοιπόν θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία ακόμα και τη ζωή των συνανθρώπων του; Με ποιο επιχείρημα κάποιοι τον κατηγορούν ότι τόσο καιρό με την στάση του, τον λόγο του και τις αποφάσεις του εναντιώνεται στην μάχη κατά της πανδημίας του covid-19; Ας διαβάσουν καλύτερα τις εγκυκλίους του για να δουν εκεί ποια είναι η ξεκάθαρη θέση του.

Στην Ποιμαντορική Εγκύκλιο περί της Θείας Κοινωνίας τον Μάρτιο του 2021 αναφέρει:«Υπάρχει, αγαπητοί, μία πανδημία όπως ονομάζεται. Επί ένα χρόνο τώρα, οι υπεύθυνοι τονίζουν ότι πρέπει να προσέξουμε την σωματική μας υγεία…. Κανείς δεν κατηγορεί τους υπευθύνους για την ανησυχία και την φροντίδα τους, όσον αφορά στον κίνδυνο της υγείας του ελληνικού λαού, όσο υπάρχει η επιδημία»,αλλά και στην Ποιμαντορική Εγκύκλιο προς τον λαό της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας & Ακαρνανίας τον Νοέμβριο του 2020 σημειώνει:«Ὑπάρχει, ἀγαπητοὶ μου,  ἕνας μεγάλος πειρασμός.  Ὑπάρχει μία ἐπιδημία, μιὰλοιμικὴ νόσος. Βέβαια, ὀφείλουμεὡςἄνθρωποινὰ προσέχουμε. Μὲταπείνωσινὰἀκούσουμετὶςὁδηγίεςτῆςἰατρικῆςἐπιστήμηςκαὶνὰτηροῦμετοὺςὅρουςτῆςὑγιεινῆς». Ξεκάθαρη θέση, που δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες για δήθεν απαγορεύσεις της χρήσης μάσκας και των λοιπών υγειονομικών μέτρων.

Σε κάθε δημόσιο λόγο του ουδέποτε τοποθετήθηκε κατά της ιατρικής επιστήμης και των ειδικών, αντιθέτως υποστηρίζει ότι«Ποτέ η Εκκλησία δεν ειρωνεύεται την επιστήμη»(Ποιμ. Εγκ. περί της Θείας Κοινωνίας Μάρτιος 2021)αφού «Κύριος έδωκενανθρώποιςεπιστήμην» (Σ.Σειράχ 38,6), προβάλλοντας τα παραδείγματα των αγίων ιατρών της Εκκλησίας μας, όπως τους Αγίους Αναργύρους, τον Άγιο Παντελεήμων, τον Μέγα Βασίλειο, τον Άγιο Λουκά Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως και Κριμαίας και τόσους άλλους.

Απάντηση στις βιαστικές και άστοχες ετυμηγορίες για δήθεν ευθύνη της τοπικής Εκκλησίας στην αύξηση των κρουσμάτων στις πόλεις και τα χωριά της Ιεράς Μητροπόλεως μας, δίνουν πλέον και επίσημα χείλη. Σε δηλώσεις της η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑΚα Βάνα Παπαευαγγέλου στις 14-05-2021 επισήμανε πως «Σήμερα βλέπουμε το αποτύπωμα του Πάσχα. Σημαντική επιβάρυνση στην Αιτωλοακαρνανία… μεκοινό χαρακτηριστικό την νόσηση νέων ανθρώπων. Είναι ξεκάθαρο πως οι νέοι μας πήγαν να δουν τους δικούς τους και κάποιοι μετέφεραν τον ιό στους τόπους τους». Αλλά και πριν το Πάσχα, στους ιερούς ναούς τηρουμένων των μέτρων που όριζε η Πολιτεία, δεν παρατηρήθηκε ποτέ αύξηση των κρουσμάτων. Ακόμα και σε ιερές Πανηγύρεις, ουδέποτε υπήρξε η υπόνοια κρουσμάτων δόξα τω Θεώ!

Είναι λοιπόνάξιον απορίας, γιατί τον τελευταίο χρόνο και ιδιαιτέρως τις τελευταίες ημέρες, στοχευόμενα από συγκεκριμένα τοπικά μέσα γράφονται τόσες κατηγορίες, μάλιστα με τρόπο που προδίδουν κατάσταση μανίας, εναντίον της Ιεράς Μητροπόλεως και του Επισκόπου μας.

Πως παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα από την πραγματική; Τί κακόνεποίησε λοιπόν;

Μήπως επειδή μας κηρύττει να μιμηθούμε τη ζωή των Αγίων της Εκκλησίας μας; Είναι κακό αυτό; Επειδή μας προτρέπει να «μην πάρουμε το βλέμμα της καρδιάς μας, την πίστι μας, την αγάπη μας, την υποταγή μας από τον Χριστό και Θεό μας· για να μεταμορφωθούμε και να ζήσουμε εις τον αιώνα» (Ποιμ. Εγκ. Χριστουγέννων 2020);

Ποιον βλάπτει; Ζημιώνει την πατρίδα μας; Βλάπτει την κοινωνία μας; Είναι καταστρεπτικό για εμάς τους ίδιους; Πρότυπο προβάλει τον Χριστό και τους φίλους Του, δηλαδή τους Αγίους, κατά τον Άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό. Προσβάλει την πολιτική ορθότητα ίσως;

Μήπως τόσο εμείς μωραθήκαμε και τυφλωθήκαμε που βλέπουμε το άσπρο μαύρο; Αν όλα αυτά τα χρόνια έστρεψε με τους λόγους του κάποιον εναντίον άλλου ή μιας κοινωνικής ομάδας κατά της άλλης, ας βγουν λοιπόν να το καταμαρτυρήσουν!

Λίγη συστολή λοιπόν. Χάθηκε η αιδώς; Ας σκεφτούμε και ας αναλογιστούμε πως έναν άνθρωπο που δεν έχει προσωπική ζωή γιατί την θυσίασε στην διακονία των συνανθρώπων του και αντιμετωπίζει «ένα έκαστον” (Πράξ. β΄,3) ως ψυχή αθάνατη, μπορούμε να κατηγορούμε και να τον διαβάλουμε; «Στώμεν καλώς»!

Επιτακτική ανάγκη προς αποφυγή παρερμηνειών, είναι να γίνει η διευκρίνηση ότι η συγκεκριμένη επιστολή αντιπροσωπεύει μια μεγάλη ομάδα ανεξάρτητων και ελευθέρων ανθρώπων, οι οποίοι τρέφουν σεβασμό και αγάπη στο πρόσωπο του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ.κ. ΚΟΣΜΑ. Δεν έχουμε κανένα προσωπικό όφελος, αντιθέτως θεωρούμε επιβεβλημένο χρέος μας να προβάλλουμε την άποψη μας χωρίς φόβο και πάθος, για έναν άνθρωπο αγάπης και θυσίας.

Γνωρίζουμε ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. ΚΟΣΜΑΣ κάτι τέτοιο δεν το έχει ανάγκη και ουδέποτε θέλησε να δημιουργήσει οπαδούς, καθώς δεν είχε καμία απαίτηση αγάπης προς το πρόσωπό του, καθώς σύμφωνα με τον άγιο Γέροντα Αιμιλιανό τον Σιμωνοπετρίτη«Οποιαδήποτε απαίτηση αγάπης είναι αμαρτία έναντι του Θεού, δείχνει πληγωμένο άνθρωπο, πονεμένο αποτυχημένο, ο οποίος δεν είναι δυνατόν να αγαπά τους άλλους, ούτε να προσφέρει έστω και το ελάχιστο στον Θεό». Αντιθέτως ολόκληρη η βιωτή του είναι ένας αγώνας για την διάδοση του Ευαγγελίου και της αγάπης του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και μια διαρκής προσφοράς προς τον συνάνθρωπο! Αγαπά, αγωνιά και θυσιάζεται για το ποίμνιό του. Αυτό έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια της ποιμαντορικής του διακονίας!

Αυτές οι ταπεινές σκέψεις αποτυπώθηκαν στο κείμενο αυτό ως ένδειξη αγάπης και ευγνωμοσύνης σε έναν άνθρωπο, οποίος μας έδειξε και συνεχίζει να μας δείχνει τον Χριστό!Έναν Ιεράρχη και έναν Πνευματικό Πατέρα που διδάσκει την αρετή της διακρίσεως και της αγάπης, τις οποίες αυτός πρώτος ζει!

Πρόθεσή μας είναι να διατρανώσουμε ενωμένοι την αντίθεσή μας στη μικροπρέπεια, στην εμπάθεια και στις αδικίες σε βάρος του σεπτού Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. ΚΟΣΜΑ, διότι ακόμα κι αν εμείς σιωπήσουμε «οἱλίθοικεκράξονται» (Λουκ. ιθ, 40).

Ευχόμαστε ο Αναστάς Χριστός να του χαρίζει πολλά τα έτη και να τον ενισχύει στην ποιμαντορική του διακονία!

Χριστός Ανέστη!

Χριστιανοί Επιστήμονες

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

32 Σχόλια

 1. nick

  ΟΝΟΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ….
  ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ…..
  ΚΑΤΙ ΘΑ ΗΞΕΡΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΚΑΝΕ ΔΕΣΠΟΤΗ
  ΑΛΛΩΣΤΕ ΝΤΟΠΙΟΣ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΙ …..ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

 2. Αγρινιώτης

  Υπάρχουν επομένως και “Αντίχριστοι Επιστήμονες”! Αλλά, με ποιο κριτήριο κατηγοριοποιούνται;;; Μπορούν να μάς εξηγήσουν οι “Χ.Ε.”;;;

 3. Ανώνυμος

  Τι σόι επιστήμονες είστε; Αν είστε επιστήμονες που εξαρτάται η υγεία ενός ανθρώπου από σας, τότε σκίστε τα πτυχία σας και πηγαίνετε να γίνετε καλόγεροι .Υποτίθεται ότι σπουδάσατε αλλά δεν μπορέσατε να ανοίξετε τα στραβά σας να δείτε τι καταστροφή έχει προκαλέσει το παπαδαριό στην πραγματική Ελλάδα των προγόνων μας.

 4. ΝΙΚΟΣ

  Ως Πρόεδρος των αντιχριστιανών επιστημόνων αφού μόνο εσείς οι ανώνυμοι μουτζαχεντίν είστε οι εκλεκτοί του Θεού, οφείλω να προσθέσω τα εξής:
  1. Ο Μητροπολίτης μας τον πάω με χίλια δεν χρειάζεται την υψηλή προστασία σας.
  2. Δεν πάει να πει όμως ότι επειδή τον συμπαθώ ιδιαίτερα έχει και το αλάθητο του Πάπα!
  3. Οφείλει να πειθαρχεί στις αποφάσεις της θεόπνευστης ιεραρχίας.
  4. Άλλωστε θεοπνεύστως εξελέγη.
  5. Άρα πάσα διαφωνία του επισύρει ποινές του νομοκανονικού δικαίου.
  6. Βέβαια η ιεραρχία δεν τον τιμωρήσει γιατί ο Αρχιεπίσκοπος είναι του δόγματος *αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν*.
  7. Για αυτό λοιπόν αγαπητοί μου χριστιανολαμόγιοι αδελφοί αφήστε στην άκρη την προσπάθεια κατάθεσης διαπιστευτηρίων .
  8. Το μόνο που καταφέρατε τούτες τις άγιες μέρες είναι να προκαλέσετε το χριστεπώνυμο πλήρωμα.

 5. Ανώνυμος

  Η αλήθεια ειναι πως με τοσα “ρεπορταζ” καθε χρόνια τού ποσο “φταει η εκκλησία” και με εναν συγκεκριμενο που εχει κομπλεξ υποθετω με τον δεσπότη, θα πρεπει να ακουγονται και οι αλλες φωνες. Αλλα και παλι θα εμφανιστουν οι κομπλεξικοι, που δε γνωρισαν μητρικη αγαπη, να λοιδωρησουν ο,τι βρουν, ετσι για να νιωσουν κατι.
  Και γιατι να ρωτησουμε ας πουμε, γιατι λεγεται ο συλλογος χριστιανοι επιστημονες και δε ρωταμε γιατι ο άλλος συλλογος λεγεται λοατκι; δηλαδη υπαρχουν και ανθρωποι που δεν ειναι λοατκι;
  Και γιατι να μη ρωτησει καποιος ας πουμε, γιατι τα αγρινιωτικα σαιτ δημοσιευουν και αναπαραγουν ο,τι φέρεται εναντιον του δεσπότη και δε μπορουν ποτέ να κανουν ενα επαγγελματικο ρεπορταζ τί συμβαινει με τους πρωτους ή δε θιγεται ποτέ ο,τιδηποτε φερεται εναντιον των συστημικων πολιτευτων του νομου του πασοκ που αλλαζουν κομματα για επιβιωση;

 6. Νίκος Παλια-ντζής

  Θρησκόληπτοι επιστήμονες, όπως λέμε δηλαδή κρεοπώλες χορτοφάγοι;

 7. Κλικ

  Χαχαχα!!! Τι άλλο θα δούμε; Γέλασα μεσημεριατικα

 8. Γιάννης Μπακούνιν

  Μπράβο στους χριστιανούς επιστήμονες.
  Υπέροχο κείμενο με λόγο φωτεινό και επιχειρήματα.

 9. Αρτέμης Μάτσας

  Αληθώς Ανέστη ο Κύριος.
  Μπορείτε τώρα να σκίσετε τα πτυχία σας.

 10. Ανωνυμος

  και ο Σαλιαρελης τους οπαδους του ολυμπιακου επιστήμονες τους αποκαλεσε. Και ηταν χριστιανοί.

 11. Χριστιανή.

  Άθεοι και μισάνθρωποι όλοι αυτοί που τον κατηγορούν.Φυσικα ξερολες και παντογνώστες ,με λίγα λόγια θεοποιούν τον εαυτό τους και φτιάχνουν καινούργιες αρχές και αξίες στα μέτρα και τα συμφέροντά τους.Καημενοι…

 12. Agios

  “Οι Χριστιανοί μας είναι επιστημονες”-πατήρ Αργύρης Σαλιαρελης, 2021

 13. Ορθόδοξος επιστήμονας

  Εγώ σαν απόφοιτος του τμήματος επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμου μπορώ να αυτοχαρακτηριστώ ως ορθόδοξος επιστήμονας; Λοιπόν εσείς “χριστιανοί επιστήμονες” δεν βλέπετε τι γίνεται αυτή την στιγμή στην Αιτωλοκαρνανία; Ο κόσμος καίγεται και σεις το χαβά σας. Ο προσδιορισμός σας μου θυμίζει τους παλιους μαχόμενους χριστιανούς. Τόσο γραφικοί.

 14. Αποστολης

  Το αν είστε χριστιανοί δεν αμφιβάλει κανεις. Το πόσο επιστήμονες όμως, μένει να το αποδειξετε, γιατί σας κόβω για αλμπανηδες. Επίσης ο Σεβασμιότατος χαίρει εκτίμησης και από τους υπόλοιπους Αιτωλοακαρνανες, όσο κι αν νομίζεται ότι έχετε την αποκλειστικότητα. Επίσης χαίρει την εκτίμηση αυτή για το επίπεδο και το λειτουργημα που ασκεί, στο θρησκευτικό επίπεδο. Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό και τα απαραίτητα μέτρα προστασιας που αποφάσισε ο Παγκόσμιος Οργανισμος, νομίζω δεν πεφτει λόγος ουτε στο Σεβασμιότατο αλλά ουτε και σε εσάς, τους αλμπανηδες που προστρεξατε να τον υπερασπιστείτε, τώρα, που αποδεικνυεται περιτρανα, ποσο κολλάει ο κορονοιος με τον συνωστισμό στους ναους και την μεταλαβια. Επίσης η ίδια η προισταμενη εκκλησιαστική αρχή, εγκαλει τον Σεβασμιότατο για την γραμμή απειθαρχίας που έσω και έξω διατρανωνε κατά της χρησιμότητας κλπ των ληπτεων μέτρων. Τώρα πως την είδατε εσείς, που δηλώνετε χριαστιανοι επιστήμονες, μόνο ο Σεβασμιότατος, που εκπροσωπείτε ξέρει. Επίσης, το πληκτολογιο εσείς το περνετε και γράφετε ότι θέλετε, διότι δεν μας είπατε πιοι ακριβώς ειστε, να ξέρουμε με τι να κάνουμε δηλαδή.

 15. Απάντηση στον nick

  Αγαπητέ nick
  Ο Δεσπότης μας είναι χειροτονία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Επίσης, η εντοπιότητα δεν είναι κώλυμα αρχιερατείας.
  Τέλος, επειδή αναφέρθηκες στο Εκκλησιαστικό Δίκαιο, πήγαινε πρώτα να μάθεις τον Κ.Ο.Κ., θα σου φανεί πιο χρήσιμος.

 16. Θανάσης

  Δημοσιεύετε ένα κείμενο ανώνυμο ενός ανύπαρκτου “Συλλόγου.”
  Ποιός ο λόγος;
  Για να ευλογίσετε τον Δέσποτα;, που όταν ήθελε να εκλεγεί μαζί με τον τότε Δήμαρχο Σώκο κοινοτοποίησαν κ΄θε Σύλλογο να εκδώσει ανακοίνωση προτροπή προς την Ιερά Σύνπδο;
  Πότε σε εκλογή Μητροπολίτη είχε γίνει ξανά αυτό;
  Μια οικογένεια ελέγχει την τοπική Εκκλησία, παρά τα όσα…
  Και τώρα που υπάρχει πανδημία έχασαν έσοδα από τα κεριά;
  Ντροπή!
  Μόνο αυτό.

 17. ΕΡΜΙΟΝΗ

  Η υπογραφή “Χριστιανοί Επιστήμονες” όπως ήταν φυσικό προκαλεί σχόλια και δη ειρωνικά. Και κατά την άποψη μου δικαιολογημένα. Όσοι αισθάνονται και λένε ότι είναι ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ δεν καλύπτονται απο την ανωνυμία. Ο μητροπολίτης μας κ.κ. Κοσμάς είναι φανερό ότι έκανε ΣΟΒΑΡΟ και ΜΕΓΑΛΟ λάθος με τις κατευθύνσεις και τις πράξεις του κατά τη διάρκεια της Μ.Εβδομάδας. Το μεγαλύτερο δε λάθος του, είναι οτι οι ενέργειες του έδωσαν βάσιμη αφορμή στους πολέμιους της εκκλησίας μας, να βρούν επιχειρήματα, στον πόλεμο που της έχουν εξαπολύσει. Και το άλλο μεγάλο λάθος του είναι ότι με αυτά που επέβαλε σε σειρά ιερωμένων να πράξουν έδωσε θάρρος σε μια μικρή μερίδα φανατικών και “αμελέτητων” ιερέων μας, να συνεχίσουν με τις τερατολογίες τους που καμία σχέση δεν έχουν με την ορθόδοξη χριστιανική θεολογία.

 18. Μασκοφόρος

  Να είστε καλά μας κάνατε και γελάσαμε και σήμερα. Τόσο με τα επιχειρήματά σας, (αλήθεια το κήρυγμα του 15 Αυγούστου στην Παναγία Κατερινούς(https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/mitropolitis-aitolias-kai-akarnanias-gia-maskes-stis-ekklisies-den-afinei-o-theos-mesa-sto-nao-na-moluntheis/) συνηγορούσε υπέρ της τήρησης των μέτρων και των οδηγιών των επιστημόνων;) όσο και με τον τίτλο σας. Άκου χριστιανοί επιστήμονες! Η επιστήμη παύει να υφίσταται όπου υπάρχουν δογματισμοί και φανατισμοί!

 19. Χ

  Σε λίγο θα μας πείτε ότι φταίει και ο δεσπότης ότι εμφανίστηκε ο κορονοιος παγκόσμια……ας είχε ο καθένας την ατομική ευθύνη που πρέπει να έχει και δεν του φταίει ο δεσπότης……και στην εκκλησία που πάει θα μπορούσε να φοράει μάσκα ο κοσμος….θα μπορούσε αν έχει κόσμο να βγει απέξω….δεν μας φταίνε όμως αυτά……..μας φταίει ότι το παίζουμε όλοι έξυπνοι και αμέσως ψάχνουμε κάπου να ρίξουμε τις ευθύνες..όταν δεν είμαστε ικανοί ούτε τον εαυτό μας να προσέχουμε……έλεος……αφήστε ήσυχο τον άνθρωπο ….ψάξτε τις ευθύνες άλλου….δείτε τι ηλικίες είναι αυτοί που έχουν κολλήσει και από πού ξεκίνησε και μετά πείτε για την εκκλησία….δεν αμφιβάλω αλλά η πλειοψηφία έχει κολλήσει από τις παρέες στα παγκάκια στο πεζοδρόμια στα καφέ στα σπίτια ….κάπως έτσι……έγινε η διασπορά….αλλά και για όσους κατέβηκαν από Αθήνα με οποιοδήποτε τρόπο….

 20. Αιτωλός

  Ειρήνη σε όλους μας! Όλοι κάνουμε λάθη κι αβλεψίες, ουδείς αλάνθαστος!

 21. Ανωνυμος

  Μέσα στους χριστιανους επιστήμονες ειναι κσι η Ουρανία???

 22. Φερ ειπείν

  Οι επιστημονες αναφερουν το δεσποτη ως μιμητη του χριστου,αληθεια ο χριστος κρατουσε χρυση γκλητσα ? φορουσε χρυσουφαντα ρουχα ? ειχε σημαδι στο κεφαλι του απο χρυσο καπελο ακριβοτερο απο εκεινο του σουλειμαν ?

 23. nick

  Απάντηση στην απάντηση στον nick…..
  Θεολόγος διαπρεπής στην ιστοσελίδα exapsalmos απαντά πολύ καλά για την εκλογή του σεβασμιωτάτου μας …..επί λέξει ….ίσως θα έπρεπε ο μακαριώτατος να τον αφήσει ως ιεροκήρυκα παλιών εποχών…..έτσι αναφέρεται στο άρθρο.
  Όσο για την εκλογή…..όλοι γνωρίζουμε τι έγινε με την συνυποψηφιοτητα του π.Θεοδοσιου Μουρτζουχου και τη θέληση του μακαριστού Με ελετιου Πρεβέζης.
  Η εντοπιότητα υπήρχε και θα υπάρχει όχι ως κώλυμα ,αλλά ως αποτρεπτικός παράγοντας επιλογής προσώπου.Αλλωστε η εκκλησιαστική ιστορία απέδειξε ότι τις περισσότερες φορές αποτέλεσε παράγοντα όξυνσης και δημιουργίας προβλημάτων ,καθώς πιο εύκολα δημιουργούνται κλειστές ομάδες και περιουσιες κλίνες όπως πχ οι εν λόγω χριστιανοί επιστήμονες .
  Να είσαι λοιπόν σίγουρος ότι ο σεβασμιώτατος χαίρει άκρας εκτίμησης ( καθώς και προσωπικά γνωρίζω και πιστεύω ) , εκτός από λίγες εξαιρέσεις κανείς ανοικτά δεν κατηγόρησε την τοπική εκκλησία ως αιτία διασποράς της νόσου ( σε κάτι τέτοιο και εγώ ως επιστήμονας …..μάλλον λιγότερο χριστιανός …..είμαι κατηγορηματικά αντίθετος ,οπότε ούτε συζήτηση για τη θεία Κοινωνία ,αποτελεί κόκκινη γραμμή) …όμως με τη δήθεν επανάσταση του ,κυρίως στην ώρα της Ανάστασης ,ήταν σίγουρος ότι θα πυροδοτούσε ασσυμετρη συζήτηση και θα αποτελούσε βούτυρο στο ψωμί όλων των επιστημονικοφανων επαιοντων και των θεολογιζοντων και να τα αποτελέσματα ,δάσκαλοι – δημοτικοί σύμβουλοι και υποδιοικητής τοπικού νοσοκομείου να μιλούν για παράγοντες συγχρωτισμός στους ναούς και για το Άγιο Φως.Εκει ήταν το λάθος του δεσπότη μας ,που χωρίς διάθεση απαξίωσης στο πρόσωπο του επέδειξε αλαζονεία.
  Τέλος όπως γνωρίζω το εκκλησιαστικό δίκαιο γνωρίζω το ίδιο καλά και τον ΚΟΚ…..φτάνει να μπορείς να νε ακολουθείς όταν οδηγω

 24. Annita

  Δηλαδη αν δεν μιλησει ο επισκοπος μας για τα ιερα και οσια της πιστης μας, τοτε ποιος;
  Μηπως απαγορευσε την εισοδο στους ναους για οσους φορανε μασκα;
  Ειπε τα πιστευω του και απο εκει και περα ο καθενας ειναι υπευθυνος για τον εαυτο του.

  Γιατι σταματουσε το θανατικο σε επιδημιες του παρελθοντος, αντι να μολυνονται ολοι εξ αιτιας του συνωστισμου, μετα απο λιτανευση των ιερων λειψανων και εικονων;

  Γιατι εβαζαν την πιστη πανω απο τη λογικη. Δεν χωραει λογικη στην πιστη….
  Πιστη δεν ειναι να προσμενεις το αναμενομενο…
  Πως μπορουμε εμεις, οι μικροι ανθρωποι να εξηγησουμε με το μικρο μας μυαλο τα μεγαλεια και τα μυστηρια του Θεου;
  Απλα δεν γινεται….
  Γιατι σε μεγαλες περιοδους ξηρασιας εκαναν λιτανειες και αμεσως ανοιγαν οι ουρανοι;
  Γιατι οι ανθρωποι εφευγαν απο τα σπιτια τους κρατωντας ομπρελες σιγουροι για το αποτελεσμα.
  Τετοια θαυμαστη πιστη ειχαν….

  “Δεν εχεις πιστη οταν τ αποβραδο προσμενεις να προβαλουν τ αστρα και με του πετεινου το λαλημα να φεξει η αυγη η ροδογελαστρα.

  Πιστη εχεις οταν οσο αλογιστο και πλανο ο νους σου κι αν το ξερει προσμενεις ηλιο τα μεσανυχτα κι αστροφεγγια το μεσημερι.”

  Κατι που δυστυχως δεν εχουμε εμεις…

 25. Ε ρε γλέντια

  Τώρα σας γλεντανε και οι χριστιανοί επιστήμονες!!!
  Γράψτε… γράψτε…

 26. Annita

  Μα αν δεν μιλησει ο επισκοπος μας για τα ιερα και οσια της πιστεως μας τοτε ποιος; Ειπε τα πιστευω του κι απο εκει κι επειτα ο καθενας ειναι υπευθυνος για τον εαυτο του. ‘Η μηπως απαγορευσε στον οποιονδηποτε να φοραει μασκα εντος του ναου;
  Γιατι σε επιδημιες του παρελθοντος σταματουσε αμεσως το θανατικο και οι ανθρωποι δεν μολυνονταν εξαιτιας του συνωστισμου οταν λιτανευαν τα αγια λειψανα και τις ιερες εικονες;
  Γιατι εβαζαν την πιστη πανω απο τη λογικη. Πιστη δεν ειναι να προσμενεις το αναμενομενο, το λογικο…
  Γιατι σε μεγαλες περιοδους ξηρασιας ανοιγαν οι ουρανοι αμεσως μετα τη λιτανεια;
  Γιατι οι ανθρωποι πηγαιναν να προσευχηθουν κρατωντας ομπρελες, σιγουροι για το αποτελεσμα. Τετοια θαυμαστη πιστη ειχαν….
  ” Πιστη εχεις οταν οσο αλογιστο και πλανο ο νους σου κι αν το ξερει προσμενεις ηλιο τα μεσανυχτα κι αστροφεγγια το μεσημερι.”
  Κατι που δυστυχως δεν εχουμε σημερα εμεις….
  Χριστος Ανεστη!!!

 27. ΘΥΜΙΟΣ

  Εγκληματική και ανεύθυνη η στάση του Μητροπολίτη! Σε μια κανονική χώρα, όπου μερίδα θρησκόληπτων πολιτών της δεν έχει ρίζες στον οθωμανικό κοτζαμπασισμό της Εκκλησίας και προσδοκίες για την επαναβαλκανοποίησή και ΙΡΑΝοποίησή της, ο κος Κοσμάς θα είχε σοβαρότατες ποινικές επιπτώσεις!!

 28. Ανώνυμος

  ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΕΥΘΙΞΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΥΧΕΤΑΙ . ΕΙΝΑΙ 75 ΧΡΟΝΩΝ ΠΟΣΟ ΝΑ ΜΑΙΝΗ ΑΛΛΟ . ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. ΒΓΗΚΕ ΕΞΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙ ΤΙ ΓΝΩΜΗ ΕΧΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΓΙΑΤΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ. ΝΑ ΜΗΝ ΣΕΒΩΒΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ . ΤΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΔΩΣΕ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.