Την ακόλουθη ανακοίνωση εξέδωσε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Χριστίνα Σταρακά με αφορμή τα 50 χρόνια ζωής που κλείνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ:
50 χρόνια ΠΑΣΟΚ: Για μία νέα δημοκρατική επανάσταση
50 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την 3η του Σεπτέμβρη 1974, όταν ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ ανέτειλε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ήταν τότε που ο ιδρυτής και ιστορικός ηγέτης του Ανδρέας Παπανδρέου έδωσε στη δημοσιότητα την ιδρυτική διακήρυξη του Κινήματος που έμελλε να αλλάξει τη χώρα.
Εκείνο που έχει σημασία σε κάθε τέτοια επέτειο όμως δεν είναι τόσο η απαρίθμηση των σημαντικών επιτευγμάτων του ΠΑΣΟΚ, αλλά η επικαιροποίηση της πολιτικής παρακαταθήκης του σε ένα συνεκτικό αφήγημα για τη μελλοντική πορεία της χώρας.
Ως σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί αρχικά να αποτελέσει ένα πλατύ, λαϊκό, προοδευτικό κίνηµα που θα ενώσει την ελληνική κοινωνία και θα γίνει η ελπίδα σε μία νέα επαναστατική και απελευθερωτική διαδικασία. Ένα μεγάλο μέτωπο αντίστασης για τα δικαιώματα των πολλών απέναντι στους λίγους, στα μεγάλα συμφέροντα και στα κλειστά συστήματα εξουσίας. Που θα υπερασπίζεται το Κράτος Δικαίου και τον σεβασμό της Δικαιοσύνης. Που θα αντιμάχεται την ακρίβεια, την εμπορευματοποίηση δημοσίων αγαθών όπως η Παιδεία και η Υγεία, τη διάλυση του πρωτογενή τομέα, την εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την υποχώρηση στα εθνικά θέματα. Το ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει έτσι τον θεσμικό εγγυητή υπεράσπισης της Δημοκρατίας απέναντι στις αντιλαϊκές πολιτικές που οδηγούν την κοινωνία στα άκρα.
Ένα δεύτερο ζήτημα, είναι ποιους και τι θέλουμε να εκφράσουμε. Η προοδευτική παράταξη του σημερα καλείται να εφαρμόσει μια πολιτική που θα δίνει μια πειστική πολιτική απάντηση των αναδυόμενων υλικών, μεταϋλιστικών και πολιτισμικών αιτημάτων: ανισότητες, υλική ασφάλεια, εθνική κυριαρχία και εθνική ασφάλεια, δικαιώματα, οικολογία, 4η βιομηχανική επανάσταση, κουλτούρα. Η ιδέα της προόδου μπορεί να ξαναγίνει έτσι μοντέρνα, εκφράζοντας τους χαμένους της παγκοσμιοποίησης, αυτούς που βρίσκονται έξω ή στις παρυφές του εργασιακού και προνοιακού συστήματος, το νέο εργατικό πρεκαριάτο. Καθώς επίσης τη δυναμική μεσαία τάξη και τις νέες γενιές που διατυπώνουν επιτακτικά αξιακά και πολιτισμικά ζητήματα και αναζητούν πολιτική εκπροσώπηση. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συναντηθεί με τα παραπάνω κοινά επιχειρώντας ένα άλμα στο χρόνο. Με πολιτικές για τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής και εξωστρεφούς οικονομίας, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δίκαιη μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα και ανθεκτικότητα, τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, τη συμμαχία και την αλληλεγγύη του κόσμου της δημόσιας και ιδιωτικής εργασίας με τον κόσμο της υγιούς επιχειρηματικότητας, τις προνοιακές πολιτικές για τη μείωση των ανισοτήτων, τη στήριξη στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, την υπεράσπιση της ανοιχτής κοινωνίας, τις ίσες ευκαιρίες χωρίς διακρίσεις.
Όλα τριγύρω μας στον κόσμο που ζούμε και σ’ αυτόν που θα ζήσουν οι επόμενες γενιές, «φωνάζουν» για μια πραγματικά προοδευτική απάντηση. Το ΠΑΣΟΚ, ο διαχρονικός φορέας των μεγάλων αλλαγών, οφείλει να φανεί για ακόμη μια φορά συνεπές στο ραντεβού του με την ιστορία και να αποτελέσει το δημοκρατικό κύμα που θα παρασύρει τον κόσμο, θα ξυπνήσει την ελπίδα και θα οδηγήσει τη χώρα σε νέους δρόμους ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης.