Χάρι Κέιν και Μόρτεν Χιούλμαντ διαμόρφωσαν το 1-1 μεταξύ Δανίας και Αγγλίας, με τους Σκανδιναβούς να παίζουν πλέον «τελικό πρόκρισης» με τους Σέρβους και τα Τρία Λιοντάρια να απέχουν μια ισοπαλία με την Σλοβενία από το εισιτήριο για τους «16» και, πιθανόν, την πρωτιά του τρίτου ομίλου.
Η πρόκριση στους «16» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ακόμα και ως τρίτη στον όμιλο, δεν ξεφεύγει από την Αγγλία. Για δεύτερο σερί ματς, όμως, τα Τρία Λιοντάρια προβλημάτισαν με την απόδοσή τους και η μαχητική Δανία πήρε με το σπαθί της το ισόπαλο 1-1 στην Φρανκφούρτη.
Υπό το βλέμμα του Πρίγκιπα της Αγγλίας Ουίλιαμ και του Βασιλιά της Δανίας, Φρειδερίκου, οι δύο ομάδες κυνήγησαν μια νίκη που δεν ήρθε, με τα πάντα να κρίνονται την τελευταία αγωνιστική, το βράδυ της Τρίτης (25/06, 22:00), στις αναμετρήσεις Αγγλία – Σλοβενία και Δανία – Σερβία.
Με μια αλλαγή σε σχέση με το πρώτο ματς κόντρα στην Σλοβενία ο Κάσπερ Χιούλμαντ, με τον Γιόακιμ Μέλε να παίρνει την θέση του Αλεξάντερ Μπα στην θέση του δεξιού μπακ – χαφ για τους Σκανδιναβούς.
Με την ίδια ενδεκάδα της πρεμιέρας παράταξε την ομάδα του ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, ο οποίος δεν μπορεί να έχει ακόμα στην διάθεσή του τον Λουκ Σο, αφού ο αριστερός μπακ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έφτασε τραυματίας στην διοργάνωση και υπέστη (ελαφριά) υποτροπή, όντας ανέτοιμος.
Γκολ ο Κέιν, γκολάρα ο Χιούλμαντ!
Οι δύο ομάδες έδειξαν από την αρχή διατεθειμένες να πατήσουν στην αντίπαλη περιοχή, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία στα πρώτα λεπτά. Με την συμπλήρωση του πρώτου δεκαλέπτου, ο Κάιλ Γουόκερ γλίστρησε και χτύπησε στον αστράγαλο.
Ο δεξιός μπακ και αρχηγός της Μάντσεστερ Σίτι χρειάστηκε ιατρική βοήθεια, επέστρεψε στο ματς και, αφού οι Άγγλοι απείλησαν σχετικά με σουτ του (σαφώς πιο δραστήριου σε σχέση με το πρώτο ματς) Φιλ Φόντεν, κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ στο 18’, ύστερα από πολύ ωραία ενέργεια του… Γουόκερ.
Εκμεταλλεύτηκε αδράνεια του Γιόακιμ Άντερσεν, του έκλεψε την μπάλα, μπήκε στην περιοχή από τα δεξιά, την γύρισε προς τα πίσω και, μετά από κόντρες, αυτή κατέληξε στον Χάρι Κέιν, ο οποίος από κοντά πλάσαρε τον Κάσπερ Σμάιχελ, φτάνοντας τα 50 γκολ φέτος (!), τα 13 σε μεγάλες διοργανώσεις και τα πέντε σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, δύο μακριά από τον πρώτο Άγγλο σκόρερ σε Euro, τον Άλαν Σίρερ.
Έγινε, μάλιστα, ο τέταρτος Άγγλος που σκοράρει σε τέσσερις διαφορετικές διοργανώσεις (Μουντιάλ 2018, Euro2020, Μουντιάλ 2022 και Euro2024), μετά τους Μάικλ Όουεν και Γουέιν Ρούνεϊ.
Η Δανία προσπάθησε να αντιδράσει, για αρκετά λεπτά δεν τα κατάφερε αλλά, στο 34’ ο Μόρτεν Χιούλμαντ με εξαιρετικό, συρτό σουτ από τα 28 μέτρα, έστειλε την μπάλα στο δεξί δοκάρι της εστίας του Τζόρνταν Πίκφορντ και από εκεί στο βάθος της αγγλικής εστίας.
Ο Χιούλμαντ, ο οποίος δεν έχει καμία συγγένεια με τον προπονητή του παρότι μόλις 206 άνθρωποι στην Δανία έχουν το συγκεκριμένο επώνυμο, σημείωσε το πρώτο του διεθνές γκολ και είναι ο πρώτος παίκτης της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας που σκοράρει σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα από τον άλλοτε προπονητή ΟΦΗ και Ατρομήτου, Ρικάρντο Σα Πίντο, ο οποίος το 1996 σκόραρε με κεφαλιά με την Πορτογαλία κόντρα στην… Δανία.
Η ισοφάριση με σουτ που έπιασε 114 χιλιόμετρα την ώρα έδωσε ώθηση στην Δανία, η οποία έψαξε την ανατροπή μέχρι την ανάπαυλα, χωρίς να απειλήσει την αγγλική εστία, με τον Φόντεν να προσπαθεί να κάνει την διαφορά για τα Τρία Λιοντάρια, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Δοκάρι ο Φόντεν, άντεξε η Δανία
Οι Άγγλοι μπήκαν αποφασισμένοι να επιβάλλουν το παιχνίδι τους και να πάρουν τη νίκη – πρόκριση – πρωτιά, με Ντέκλαν Ράις και Μπουκάγιο Σάκα να απειλούν από μακριά και από κοντά αντίστοιχα, προτού ο Φόντεν αγγίξει το 2-1, με συρτό σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής που σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι της εστίας του Σμάιχελ.
Η ομάδα του Σάουθγκεϊτ συνέχισε να επιτίθεται, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού οι Δανοί, εκτός από την τύχη, ήταν και πολύ καλά στημένοι στα μετόπισθεν, αντέχοντας χωρίς σημαντικά προβλήματα στην αντίπαλη πίεση.
Όπως και στο πρώτο ματς, ο ομοσπονδιακός προπονητής της Αγγλίας έσπευσε να γίνει παρεμβατικός με τις αλλαγές του, αφού έβαλε γρήγορα στο δεύτερο μέρος τον Κόνορ Γκάλαχερ αντί του Τρεντ Αλεξάντερ Άρνολντ (δεν είναι τόσο επιδραστικός ως χαφ, όπως ως δεξί μπακ – χαφ), ενώ λίγο πριν από το 70’ έκανε τριπλή (!) αλλαγή, ρίχνοντας μαζί Τζάροντ Μπόουεν, Εμπερέτσι Έζε και Όλι Ουότκινς αντί Φόντεν, Σάκα και Κέιν.
Ο ομόλογός του στην Δανία απαντούσε επίσης με πολλές αλλαγές, αλλά χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα στην επίθεση, με εξαίρεση δύο σουτ άουτ των Κρίστιαν Έρικσεν και Πιέρ Εμίλ Χόιμπιεργκ, αλλά και ένα πλασέ άουτ εξ’ επαφής του Αντρέας Κρίστενσεν ύστερα από κόρνερ, όταν το ματς πλησίαζε στο τέλος του.
Η Αγγλία ήθελε, αλλά απ’ ότι φάνηκε δεν μπορούσε. Έμεινε στο 1-1 και προβλημάτισε εκ νέου με την απόδοσή της, αλλά κρατάει την τύχη στα χέρια της, όπως άλλωστε και η Δανία.
Δανία (Κάσπερ Χιούλμαντ): Σμάιχελ – Άντερσεν, Κρίστενσεν, Βέστεργκααρντ – Μέλε, Χιούλμαντ (82’ Νόργκααρντ), Χόιμπιεργκ, Κρίστιανσεν (57’ Μπα) – Έρικσεν (82’ Σκοβ Όλσεν) – Βιντ (57’ Ντάμσγκααρντ), Χόιλουντ (67’ Πόουλσεν).
Αγγλία (Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ): Πίκφορντ – Γουόκερ, Στόουνς, Γκέι, Τρίπιερ – Αλεξάντερ Άρνολντ (54’ Γκάλαχερ), Ράις – Σάκα (69’ Έζε), Μπέλινγκχαμ, Φόντεν (69’ Μπόουεν) – Κέιν (69’ Ουότκινς).
Πηγή: gazzetta.gr Αλέξανδρος Λοθάνο