Τετάρτη, Αύγουστος 21, 2019

Η Δανία του Νότου σίγουρα δεν είναι εδώ τριγύρω

lignitis

Δεν συμφωνεί κανένας-τουλάχιστον δεν έχει φανεί κάτι τέτοιο -με παραγωγή ρεύματος από  βιορευστά, όπως είδαμε,  ούτε στη θέση Γουργουβλή στον δήμο Ακτίου Βόνιτσας, ούτε στη θέση Φραξούλι. Αν συμφωνούσε κάποιος θα το μαθαίναμε. Επίσης δεν συμφωνεί κανείς(θα το είχε πει αν συμφωνούσε, έτσι δεν είναι;)ούτε σε ανάλογη κίνηση που έχει γίνει στον δήμο Μεσολογγίου. Όλα τα πανό και οι ανακοινώσεις που έχουμε δει από ομάδες ανθρώπων- και στις δύο περιπτώσεις- είναι εναντίον.

Το θέμα των βιορευστών είναι εξαιρετικά εξειδικευμένο και το παράξενο είναι ότι δεν έχουμε δει να υπερασπίζονται αυτές τις επενδύσεις ούτε καν οι ίδιοι οι φερόμενοι ως επενδυτές, να λένε κάτι προς την κοινή γνώμη. Θέσεις εργασίας όμως χωρίς τους εκάστοτε ντόπιους δεν υπάρχουν.

Από την άλλη, οικολογία χωρίς τους ντόπιους έχει υπάρξει πολλές φορές στην Ελλάδα με αποτέλεσμα η κοινή γνώμη να μην εχθρεύεται μόνο τα βιορευστά αλλά και κάθε προσπάθεια για ενέργεια καθαρή. Μοιάζει όποιος μιλάει για πράσινη ενέργεια να θεωρείται φίλος της αλήστου μνήμης κ. Μπιρμπίλη, κάτι σαν new age ξωτικό, ή στην καλύτερη περίπτωση μοιάζει να αγαπούν όλοι σε τούτη τη χώρα παθολογικά το πετρέλαιο που βγαίνει κάπου αλλού και-φυσικά-τον κρατικό μας λιγνίτη.

Ένα μεγάλο αιολικό πάρκο σχεδιάζεται στην περιοχή μας, δεν έχει και την καλύτερη έξωθεν μαρτυρία. Είναι κοντά στον Πεταλά, έχει άγρια άλογα, το φτιάχνει και ιδιώτης. Αυτό με τον ιδιώτη, δε, είναι το πιο ατράνταχτο επιχείρημα. Θα είναι σίγουρα μοβόρος και ανάλγητος ο ιδιώτης.

Ενώ στην λιγνιτική ΔΕη που έχει άλγος μεγάλο για μας και που δεν μπόρεσε τελικά να κάνει τους μπαταχτσήδες να πληρώσουν(παρά και πάλι μόνο όσους έχουν στοιχειώδες φιλότιμο)μια οικογένεια με έξι παιδιά έμεινε χωρίς ρεύμα εδώ στο γραφικό Αγρίνιο ενώ τα επιχειρηματικά νέα λένε κι άλλα: τους λογαριασμούς που θέλουν… εξατομίκευση θα τους πάρει η εταιρεία συστημάτων πληροφορικής Qualco προς διαχείριση.
Υπεργολάβοι στην βοήθεια αυτή στην κρατική εταιρεία με τους χιλιάδες υπαλλήλους θα είναι οι(αντιγράφουμε όπως το είδαμε δημοσιευμένο): « IBM Hellas A.E, Deutsche Bank London Branch, Estia Business Group, Deloitte Business Solutions A.E. , KPMG, Qualco UK Ltd., ΚΑΠΑ Research Α.Ε., και Νικόλαος Α. Ανδρικόπουλος και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία και η Finacity Corporation η οποία εμπλουτίζει το έργο της κοινοπραξίας με την εμπειρία της»!

Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν οικολόγο αλλά πρέπει να βάλω στην κουβέντα κάτι που διάβασα. Ανακοινώθηκε προ ημερών ότι, ενώ εμείς είμαστε ακόμη στον 20ό αιώνα, η Δανία κάλυψε τις ανάγκες της σε ρεύμα κατά 94%(!) από αιολικά πάρκα! Από τον αέρα! Και η Πορτογαλία-που νομίζουμε ότι μας μοιάζει-κατά 47%(!).

Προσοχή μην μας πάρει από κάτω η ανάπτυξη.

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.