Κυριακή, 19/08/2018

Παπακαμμένου Φροντιστήρια Αγγλικών τέντες μπινιάρος
PRAKTIKA Κρέατα ΑΥΦΑΝΤΗΣ Olonmas Φαρμακείο

Ο χάρτης των καμένων δασών της Αιτωλοακαρνανίας

xamenadasiaitoloakarnania
Χάρτης 1. Η καταστροφή των δασών στην Αιτωλοακαρνανία τα έτη 2000-2016.

Πολύ ενδιαφέρουσα οπτικοποίηση της καταστροφής των δασών ανά τον πλανήτη κάνει η η πλατφόρμα δεδομένων earthtime.  Τα δεδομένα προφανώς συνελέγησαν με δορυφόρο. Σε έρευνα του agrinionews.gr στην Αιτωλοακαρνανία, είχαμε μια γενική εικόνα των τελευταίων 18 χρόνων. Συγκεκριμένα όσο πιο παλιά προς το έτος 2000 είναι η καταστροφή δασών απεικονίζεται με κίτρινο. Αντίθετα όσο πιο πρόσφατη είναι προς το έτος 2016 απεικονίζεται με κόκκινο.  Έτσι  οι περιοχές που έχουν τον περισσότερο πορτοκαλί χρωματισμό ( καταστροφή προ πενταετίας αναλογικά) είναι το Ξηρόμερο και συγκεκριμένα η περιοχή πάνω από τον Οζερό καθώς και εκτάσεις της Μακύνειας και της περιοχής μεταξύ Μεσολογγίου και Ευήνου.  Οι παραπάνω χρωματισμοί παραπέμπουν σε αντίστοιχες μεγάλες φωτιές του παρελθόντος.  Πορτοκαλί σημεία καταστροφής υπάρχουν διάσπαρτα δυτικά του Αιτωλικού καθώς και σε διάφορα σημεία της Ορεινής Τριχωνίδας, όπου κατά καιρούς είχανε ξεσπάσει φωτιές.

Αντίθετα ελάχιστες εκτάσεις αναπληρώθηκαν και αυτές περισσότερο ήταν μεταξύ Αιτωλικού-Αστακού και στην περιοχή της Μακύνειας. Αυτές απεικονίζονται με γαλάζιο χρώμα στην παρακάτω εικόνα (πατήστε κλικ να μεγεθύνετε) σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα του earthtime.

xamenadasiaitoloakarnaniaanaplirosi
Χάρτης 2. Με γαλάζιο οι εκτάσεις που αναπληρώθηκαν.

Σίγουρα γεννάται το ερώτημα  για το κατά πόσο είναι η οπτικοποίηση αυτή αξιόπιστη. Μια ματιά στο συνολικό χάρτη της Ελλάδας  την ίδια περίοδο μάλλον πείθει  προς αυτή την κατεύθυνση, βλέποντας την Ηλεία, την Ζάκυνθο και την Αττική στην κυριολεξία όλες κίτρινες. Ο χάρτης 3 θυμίζει  προφανώς τις αντίστοιχες μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν εκεί την τελευταία 20 ετία. Κάνοντας μια σύγκριση, σχηματίζεται η εντύπωση ότι η Αιτωλοακαρνανία έπαθε σχετικά λιγότερες καταστροφές από εκείνες τις περιοχές. Ευχόμαστε να είναι και οι τελευταίες.

earthtimellada
Χάρτης 3: Η Ηλεία, η Ζάκυνθος και η Αττική όλη κίτρινη….

Διαβάστε επίσης

Facebook comments:

Σχολίασέ το

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.