Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου, 2021

Δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου: ψήφισμα με τις διεκδικήσεις για το Πανεπιστήμιο

Δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου: ψήφισμα με τις διεκδικήσεις για  το Πανεπιστήμιο

Τα ζητήματα των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου, υπό το πρίσμα των χρόνιων προβλημάτων αλλά κυρίως των τελευταίων εξελίξεων, απασχόλησαν την χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Σε αυτή έδωσε το «παρών» ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης αλλά και η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών  Βενετσάνα Κυριαζοπούλου καθώς και  ο αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων Ν.Καραμάνος  όπως και πρόεδροι των πανεπιστημιακών τμημάτων. Παρόντες και εκπρόσωποι φοιτητών του τμήματος ΔΠΠΝΤ καθώς εκπρόσωποι τοπικών φορέων.  Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε από τις αντιπαραθέσεις των φοιτητών με τους εκπροσώπους της ακαδημαϊκής αρχής.

Τα δύο βασικά ζητήματα  της συζήτησης περιέγραψε εξαρχής ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου: στήριξη του αιτήματος της επανίδρυσης του Τμήματος  Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών και ακύρωση της αναστολής  έναρξης λειτουργίας του τμήματος  Γεωργικής Βιοτεχνολογίας της Γεωπονικής Σχολής.

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την έγκριση- κατά πλειοψηφία- Ψηφίσματος με το εκφράζονται οι διεκδικήσεις της πόλης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση:  η επανίδρυση του Τμήματος  Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών  με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα , η παραμονή   στο Αγρίνιο του Ιστορικού Αρχαιολογικού  (σε κοινή σχολή με το ΔΠΝΝΤ), καμία μετακίνηση τμήματος στην Πάτρα, ακύρωση της απόφασης αναστολής έναρξης λειτουργίας  του Τμήματος  Γεωργικής Βιοτεχνολογίας της Γεωπονικής Σχολής και τελικός στόχος η επανίδρυση  του Πανεπιστήμιου με έδρα το Αγρίνιο. Το ψήφισμα δεν έλαβε τη στήριξη των δυο συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης και του ενός του Ανυπότακτου Αγρινίου.

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα συζητηθεί εν συνεχεία στη σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών, όπως  πρότεινε η Πρύτανις. 

Ενδιαφέρουσα υπήρξε η αρχική τοποθέτηση της Πρυτάνεως Βενετσάνας Κυριαζοπούλου (αναλυτικά ΕΔΩ) .Αποδόμησε το επιχείρημα της υπουργού για την αναστολή έναρξης λειτουργίας του τμήματος  Γεωργικής Βιοτεχνολογίας της Γεωπονικής Σχολής ενώ ανέφερε πως  για το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών το βασικό ζήτημα είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα των φοιτητών. Υπεραμύνθηκε της απόφασης της Συγκλήτου για μεταφορά στην Πάτρα των Τμημάτων Μηχανικών Περιβάλλοντος και Ιστορίας-Αρχαιολογίας. Η πολιτική ηγεσία αποφασίζει, πάντως ξεκαθάρισε…

Την αποφασιστικότητα της περιφερειακής αρχής να στηρίξει τις διεκδικήσεις του Αγρινίου εξέφρασε με έμφαση ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης στην αρχική του τοποθέτηση.
«Νοιώθω άβολα, καθώς όσο θυμάμαι τον εαυτό μου συζητάμε για το πανεπιστήμιο, Είναι κρίμα», ανέφερε αρχικά υπογραμμίζοντας τη σημασία της παρουσίας στη συζήτηση της ακαδημαϊκής αρχής. «Συμβολικά εξάλλου καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι, ενώπιον της κοινωνίας, όχι πίσω από κλειστές πόρτες», υπογράμμισε κάνοντας λόγο για «μια καλή αρχή που είναι στο χέρι μας να έχει και καλό τέλος».
Εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ο κ. Φαρμάκης υπογράμμισε πως το Αγρίνιο βιώνει το αποτέλεσμα παθογενειών πολλών ετών, αλλά και το γεγονός ότι η τοπική κοινωνία δια των εκπροσώπων της, ποτέ δεν διαμόρφωσε μία στρατηγική έναντι της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, μέσα από μία σοβαρή και συντονισμένη διαβούλευση, αποφορτισμένη από πολιτικές σκοπιμότητες.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτό μπορούμε να το αλλάξουμε. Γιατί όλοι θέλουμε να υπηρετήσουμε τον στόχο μας και τον τόπο μας. Και όλοι καταλαβαίνουμε ότι τα στοιχεία που μας ενώνουν είναι πολλά. Σήμερα, αυτοδιοίκηση και πανεπιστημιακή κοινότητα βρίσκονται εδώ μαζί, ενώπιον της τοπικής κοινωνίας και όχι πίσω από κλειστές πόρτες. Και συντονισμένα, αυτοδιοίκηση και πανεπιστημιακή κοινότητα, μπορούμε να κάνουμε πολλά για να εδραιώσουμε την παρουσία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στο Αγρίνιο, αλλά και να διεκδικήσουμε έναντι της κεντρικής εξουσίας τη λειτουργία των νέων Τμημάτων» ανέφερε ο Περιφερειάρχης, τονίζοντας πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα σταθεί στο πλευρό του Πανεπιστημίου αλλά και της τοπικής κοινωνίας, παρέχοντας κάθε τεχνική και οικονομική βοήθεια που θα απαιτηθεί, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.

«Εμείς θα βάλουμε πλάτη για να μπει τέλος στην χρόνια έλλειψη υποδομών και να παραμείνουν εδώ τα Τμήματα. Και θα ζητήσουμε και τη δημόσια δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας. Είμαι αισιόδοξος, αλλά θέλω να είμαι και συγκρατημένος. Όμως, σε κάθε περίπτωση, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα είναι στο πλάι σας, αλλά και μπροστά για κάθε τι που θα προάγει το Πανεπιστήμιο και τον τόπο μας. Και θέλω να ξέρετε πως αυτό που μπορούμε, θα το κάνουμε μέχρι τέλους…» κατέληξε.

«Τελικά αυτή η κυβέρνηση τι θέλει να κάνει για το πανεπιστήμιο;Δεν είναι κανείς  βουλευτής της εδώ για να μας απαντήσει», ήταν μια χαρακτηριστική αναφορά της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χριστίνας Σταρακά.
Η κυρία Σταρακά εξέφρασε έκπληξη για την αναφορά προλαλήσαντων πως «ξεκινά κύκλος συζητήσεων» αναφέροντας πως αυτός ο κύκλος κρατά 20 χρόνια και πως «είμαστε στο ίδιο έργο θεατές».Προέβη σε ιστορική αναδρομή της πονεμένης υπόθεσης του πανεπιστημίου στο Αγρίνιο αναφέροντας πως αναδεικνύεται ο εμπαιγμός, η προχειρότητα και η ανευθυνότητα διαχρονικά.
Έστρεψε τα βέλη της στην υπουργό Νίκη Κεραμέως λέγοντας πως διέψευσε τον εαυτό της καθώς «ως τομεάρχης της ΝΔ ήρθε στο Αγρίνιο και ανέφερε πως δεν θα διαταράξουμε αλλά  θα ενισχύουμε τα τμήματα του Αγρινίου» ενώ χαρακτήρισε υποκριτική την επιχειρηματολογία για την αναστολή έναρξης λειτουργίας του πανεπιστημιακού τμήματος
«Σε αυτή την αίθουσα δεν είδα το όραμα και το σχεδιασμό. Ποιο είναι το όραμα για το πανεπιστήμιο;», αναρωτήθηκε η κυρία Σταρακά που ζήτησε επανίδρυση του Τμήματος ΔΠΠΝΤ και κάλεσε τους αρμοδίους  να βρουν τον  τρόπο  αυτό να έχει επαγγελματικά δικαιώματα.Επισήμανε εξάλλου την αναγκαιότητα λειτουργίας ολοκληρωμένης Γεωπονικής Σχολής που να είναι άρρηκτα συνδεμένη με τον πρωτογενή τομέα.

Την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών και την επανίδρυση του, συνυπάρχοντας με το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, ζήτησε και ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας Σταύρος Καμμένος.
Ζήτησε επίσης να μην προχωρήσει η μεταφορά του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος στην Πάτρα και την ενδυνάμωση της Γεωπονικής Σχολής. Έθεσε ωστόσο με έμφαση το κτιριακό ζητώντας και την αξιοποίηση της έκτασης των 178 στρεμμάτων στο παλαιό αεροδρόμιο Αγρινίου που έχουν παραχωρηθεί για το σκοπό αυτό στο Πανεπιστήμιο.
Ο Πρύτανις Β.Κυριαζοπούλου αναφορικά με τη μεταφορά του Μηχναικών Περιβάλλοντος υπεραμύνθηκε της απόφασης της Συγκλήτου τονίζοντας πως τα τμήματα δεν μπορούν να λειτουργούν μόνα τους σε απόσταση από την έδρα της Σχολής αλλά επανέλαβε πως η τελική απόφαση ανήκει στο υπουργείο.
Με κατηγορηματικό τρόπο επανέλαβε την πάγια θέση της πρυτανικής αρχής περί αδυναμίας να χρηματοδοτήσει την ανέγερση εγκαταστάσεων στο παραχωρηθέντα χώρο ρίχνοντας το γάντι στους αυτοδιοικητικούς.

Την επανίδρυση του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο ως κυρίαρχη διεκδίκηση έθεσε με έμφαση από την πλευρά του ο Νίκος Καζαντζής μαζί βέβαια και με τα επιμέρους αιτήματα.
Ζήτησε μάλιστα τη βοήθεια και τη συνεργασία της πρυτανικής αρχής προς αυτό το σκοπό. Η Πρύτανις έπραξε το αναμενόμενο, δεν… υποσχέθηκε σχετική βοήθεια και μάλιστα εξανέστη με τα λεγόμενα του Νίκου Καζαντζή υποστηρίζοντας πως το θέμα της συνεδρίασης ήταν η επανίδρυση του τμήματος ΔΠΠΝΤ . Διαφώνησε ο Ν.Καζαντζής που είχε άλλωστε δίκιο καθώς το δημοτικό συμβούλιο συνεκλήθη με θέμα γενικώς τις εξελίξεις για το Πανεπιστήμιο.

Το ευρύτερο σκεπτικό της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ) ανέπτυξε από την πλευρά του ο Τίμος Παπανικολάου που εκτίμησε πως «συνεχίζονται τα μικροπολιτικά παιχνίδια σε βάρος του λάου, των παιδιών που σπουδάζων, των γονέων που πληρώνουν».
Επέκρινε τους υπευθύνους που δεν φρόντισαν όλα τα χρόνια για τη φοιτητική μέριμνα και για την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων των φοιτητών του ΔΠΠΝΤ συμφωνώντας έτσι με το πανό τους «παίζετε με τις ζωές μας» και εισπράττοντας το χειροκρότημα τους.
Ζήτησε Γεωπονική Σχολή που θα παράγει επιστήμονες-γεωπόνους και όχι «φοιτητές-πελάτες» και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση.
«Η δημοτική αρχή οφείλει να βρίσκεται στο πλευρό του κάθε πολίτη για τα αυτονόητα και αναγκαία και κατά συνέπεια και των φοιτητών», υποστήριξε ο Στέλιος Μερμίγκης, σύμβουλος του Ανυπότακτου Αγρινίου που ζήτησε να στηθεί δίκτυ προστασίας και να συγκροτηθεί αγωνιστικό μέτωπο για τα αιτήματα των φοιτητών. Χαρακτήρισε αποκαλυπτικά και ειλικρινή τα λεγόμενα της πρυτάνεως παρατηρώντας πάντως πως «οι φοιτητές  πληρώνουν το μάρμαρο» .
Την αδικία που έχει υποστεί το Αγρίνιο, μόνη μεγάλη πόλη που δεν είναι έδρα Πανεπιστημίου ή Κοσμητείας , επισήμανε ο Γιώργος Καραμητσόπουλος κλείνοντας τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων που περιέγραψε και υατός το πλαίσιο των διεκδικήσεων. “Δεν είμαστε ούτε κρετίνοι, ούτε καράβλαχοι που θέλουν πανεπιστήμιο. Πρέπει σήμερα να σταθουμε στο ύψος των περιστάσεων”, σημείωσε.

Σε ενδιαφέρουσα παρέμβαση προέβη και ο αντιδήμαρχος Βασίλης Φωτάκης που πρότεινε την εκπόνηση μιας ολοκληρωμένης και τεκμηριωμένης πρότασης για την ίδρυση πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας βασισμένη σε αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια. Για το σκοπό αυτό πρότεινε τη συγκρότηση μιας ομάδας τεκμηρίωσης αποτελούμενη από ακαδημαϊκούς και ειδικούς του χώρου με σκοπό να ενταχθεί στον χωροταξικό σχεδιασμό του ΥΠΕΠΘ χωρίς αμφισβητήσεις.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πάνος Τσιχριτζής σε παρέμβαση του ανέφερε πως  και Γεωπονική Σχολή να γίνει, αυτήν θα την πάρει μετά η Πάτρα, όπως κάνει πάντα”.

Θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση. 

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

  1. Ανώνυμος

    Ντροπή στο πανεπιστήμιο Πατρών. Η κατάσταση των τμημάτων του Αγρινίου είναι καθαρή ευθύνη της κυρίας πρυτάνεως. Όταν τέθηκε το ζήτημα γιατί αρνήθηκε την έκταση στο αεροδρόμιο δεν την είδα να μίλησε. Όταν ειπώθηκε ότι υπάρχει δόλος στην κατάργηση του δππντ ώστε να το πάρει η Πάτρα δεν είπε κάτι. Το μόνο που έλεγε ήταν ότι μας κατάργησαν τη νομική. Όσοι είδαν και τις 4 ώρες του συμβουλίου κατάλαβαν πολλά. Συγχαρητήρια στους φοιτητές που την έστησαν στον τοίχο με επιχειρήματα. Καταργήθηκε ένα άριστο τμήμα και δεν είπε κουβέντα. Για τη νομική έκλαιγε 3 μήνες. Ο κόσμος βλέπει και κρίνει. Πριν καν υπάρξει νομική βγάλανε με τον φίλο τους τον Κατσιφάρα μελέτη για χρηματοδότηση για νέο κτήριο νομικής. Για το Αγρίνιο τίποτα. Πείτε μας επίσης κυρία πρύτανις πόσο χάλια είναι οι υποδομές στο Αγρίνιο ενώ στην Πάτρα στάζουν τα ταβάνια. Υποκριτές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.