H σημερινή ημέρα, Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025, θα αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του Θέρμου λόγω όσων συνέβησαν στην εκδήλωση για το έργο αντλησιοταμίευσης στην Τριχωνίδα που σχεδιάζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Μεγάλη ένταση προκλήθηκε από τους πολίτες που αντιδρούν έντονα στο έργο αυτό που η εταιρεία (αραβικών πλέον συμφερόντων) δρομολογεί αν και πλέον είναι αμφίβολο το αν θα επιμείνει καθώς το κορυφαίο στέλεχος της, η κυρία Τσικνάκου, δεν έκρυψε τη δυσφορία της για την αντιμετώπιση.
Πανό, αποδοκιμασίες, συνθήματα συνέθεσαν ένα «μπάχαλο», διάλογος δεν κατέστη εφικτό να γίνει με όρους θεσμικούς και η εκδήλωση έληξε άδοξα. ΄
Ο δήμαρχος Σπύρος Κωνσταντάρας υπήρξε ιδιαίτερα αυστηρός και επικριτικός με όσους εμπόδισαν την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης παρουσίασης του έργου αντλησιοταμίευσης, «ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ 1» στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Θέρμου.
Στελέχη της εταιρείας επιχείρησαν να παρουσιάσουν το πλάνο τους αλλά όσα έλεγαν περνούσαν σε δεύτερη μοίρα λόγω των άκρατων αποδικιμασιών ενώ δεν έλειπαν και ύβρεις.
Η κινητοποίηση πολιτών και φορεών που αντιδρούν στο φαραωνικό αυτό έργο ξεκίνησε πριν την έναρξη της εκδήλωσης.
Συγκεντρώθηκαν έξω απο το δημαρχείο με πανό που αναγράφουν «κάτω τα χέρια σας απο την Τριχωνίδα», «σώστε την Τριχωνίδα» και «δεν πουλάμε τον τόπο μας». Στη συνέχεια η ένταση μεταφέρθηκε στο εσωτερικό της αίθουσας.
«Θα φύγουμε όποτε θέλουμε-μας θέλουν πολύ σε άλλα μέρη»
Αξιοσημείωτη είναι η στάση της Διευθύντριας ΥΗΕ της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Γιούλας Τσικνάκου, που δεν έκρυψε τη δυσφορία της. «Μία σοβαρή επένδυση πρέπει να την αγκαλιάσει ο κόσμος. Υπάρχουν και άλλα μέρη που μας θέλουν πάρα πολύ», είπε σε κάποιο σημείο.
«Επιστήμονες δεν είναι αυτοί που συμφωνούν με εσάς. Η επιστήμη έχει αντικειμενικότητα. Όλη η χώρα έχει ρήγματα. Κατ’ αυτήν την έννοια δεν έπρεπε να γίνονται έργα στη χώρα. Λυπάμαι αλλά δεν θα μπορέσετε να μας εξευτελίσετε. Αυτό να καταλάβετε. Θα φύγουμε όποτε θέλουμε. Είναι δικαίωμά μας να υπερασπιστούμε το έργο και την εταιρεία», ανέφερε σε άλλο σημείο μην κρύβοντας την ενόχληση της.
Καθώς η ένταση δεν μειώνονταν η κύρια Τσικνάκου έδειξε τάση αποχώρησης «για την αξιοπρέπεια μας»…
Προς το παρόν η εκδήλωση συνεχίζεται σε κλίμα έντασης με τον δήμαρχο να εγκαλεί με έντονο τρόπο όσους αποδοκιμάζουν και δεν αφήνουν να συνεχιστεί η διαδικασία και τους αντιδρώντες να φωνάζουν «αίσχος».
Κωνσταντάρας: Θέλω να είμαι υπεύθυνος απέναντι στην ιστορία
Καθηγητής Γεωλογίας προς ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: «Προσέξτε τις γεωλογικές μελέτες»
Ο Καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Αβραάμ Ζεληλίδης, ο οποίος ηγείται της επιστημονικής ομάδας που θα εκπονήσει, για λογαριασμό του Δήμου Θέρμου τη μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις του έργου, υπήρξε κάθετα αρνητικός για τη μελέτη της ΤΕΡΝΑ.
Ανέφερε:
«Άκουσα με προσοχή την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και αν δεν ήξερα να διαβάζω ΜΠΕ θα είχα εντυπωσιαστεί. Θα έλεγα βεβαίως να γίνει το έργο εδώ. Διαβάζοντας τις διαφάνειές τους, κατάλαβα ότι δούλεψαν σκληρά και ολοκλήρωσαν μελέτες. Εγώ σαν γεωλόγος όταν μου ανατέθηκε να διαβάσω είχα μία μέρα και είπα να διαβάσω τις γεωλογικές μελέτες. Τις έδωσα σε τριτοετή φοιτητή μου και του είπα «αν σου ζητούσα να μου κάνεις γεωολογική έκθεση, τι θα έκοβες από αυτά;». Μου είπε ότι θα τα πετούσε όλα. Μου είπε ότι αυτός που έγραψε την γεωλογική μελέτη δεν ξέρει τι του γίνεται. Δεν υπάρχει βιβλιογραφία, δεν υπάρχει προσανατολισμός στις φωτογραφίες, δεν ξέρουν γεωλογία, μου είπε. Ξέρετε τι θα πει τουρορονικός ασβεστόλιθος; Δεν υπάρχει τέτοια έννοια. Την μετάφραση του τουρονίου στα αγγλικά έγινε έτσι. Σε αυτό τον γεωλογικό χάρτη της ΤΕΡΝΑ υπάρχουν τρεις μεγάλες επωθήσεις. Η Πίνδος χαρακτηρίζεται από 11 λέπια που πριν από 40 εκ. χρόνια το ένα μπλοκ ανέβηκε πάνω στο άλλο. Προφανώς ο μελετητής της μελέτης αυτής δεν ξέρει τι θα πει λέπια. Ξέρετε πού είναι στημένη η λίμνη; Πάνω σε επώθηση. Τα ρήγματα αυτά ενεργοποιούνται ξανά και ξανά. Θα γίνει διαστολή. Με τον πρώτο σεισμό το φράγμα θα σπάσει. Το ξέρει η εταιρεία; Επενδύετε σε ένα έργο με τρία ρήγματα πιθανά ενεργά και σκοπεύετε να πλημμυρίσετε τον κόσμο;
Το ξέρετε ότι το έργο θα αποτύχει γιατί τα ρήματα μπορεί να καταστρέψουν τα πάντα; Ο κατακόρυφος αγωγός σας είναι πάνω στο ρήγμα. Πάμε στα ενεργά όμως, στο σήμερα. Περιέργως έχετε ένα χάρτη με ενεργά ρήγματα στην περιοχή και χρησιμοποιείτε χάρτη, περιγράφετε μέσα ότι δεν ξέρετε πού είναι η ενεργότητα των ρηγμάτων. Σε εργασίες του 2017 σας δίνω πώς είναι τα επίκεντρα, τα ρήγματα, απλώς για να ενημερωθείτε που είναι. Και χάρτες και εργασία αναδημοσίευτη για να δείτε την επικινδυνότητα αυτού που πάτε να κάνετε. Δεν θα αναφερθώ στο χάρτη του 1:100.000 του κ. Λέκκα. Αν είναι σωστός το έργο στην Τριχωνίδα είναι πάνω σε διασταύρωση δύο ενεργών ρηγμάτων. Είναι επικίνδυνο που πάει να στηθεί το έργο από άποψη ενεργότητας σεισμών. Η λίμνη στο ψηλότερο σημείο είναι πάνω σε επώθηση. Έδρασαν πριν 40 εκ. χρόνια θα μου πει κανείς. Υπάρχουν ενεργά ρήγματα, με κινήσεις ενεργές σημερινές. Πιθανό κάποια να ζωντανέψουν. Έχουμε τρεις αναστροφές. Διαστολή, πίεση, διαστολή. Η Ελλάδα είναι ενεργειακό κέντρο σεισμών. Αν δεν ξέρεις γεωλογία γίνε περιπτεράς. Δεν γίνεται να υπογράφεις γεωλογική μελέτη χωρίς να ξέρεις γεωλογία. Ο φοιτητής στο τρίτο έτος να μου λέει «η μελέτη αυτή δεν περνάει. Δε γίνεται να στήνω έργο εκ του προχείρου με τιμές μέχρι το 2010. Δεσμεύομαι ότι εντός 10ημέρου θα έχω καταθέσει απάντηση για αυτή την ΠΕ. Προς την ΤΕΡΝΑ: Προσέξτε τις γεωλογικές μελέτες. Πάνω σε τρία ρήγματα θα χαθεί η επένδυσή σας».
«Θα δημιουργηθούν 1.100 θέσεις εργασίας, με προτεραιότητα στους κατοίκους της περιοχής»
14 Σχόλια
Η τερνα εδνδιαφερετε για το κερδος…ας αφησει την υποκρισια για τις θεσεις εργασιας ωςε δόλωμα για τους ιθαγενείς.Γνωστη η τακτική αυτή απο ολους με όλους…καταστρεφουν ολοκληρη περιοχη….για να κονομησει η τερνα.Σωστα αντιδρουν οι κατικοι,ναναι καλά και ο επιστήμονας που τους ξεσκεπασε.Ο δε δήμαρχος απαραδεκτη η σταση του,σταση απεναντι στους πολιτες…
Που στο διαόλου είναι αυτές οι 1500 θέσεις εργασίας;
Μπορεί η Τέρνα να ενδιαφέρεται για το κέρδος όμως αναρωτήθηκε κανείς γιατί να θέλει να επενδύσει στην Αιτωλοακαρνανία…Από την άλλη πλευρά κάποιοι συμπολίτες μας ΔΕΝ έχουν μάθει να ακούν και ΔΕΝ έχουν μάθει να κάνουν διάλογο ..ΛΥΠΑΜΑΙ γιατί έτσι μόνο ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ έχουμε και τελικά οι επιστήμονες θα αποφασίσουν.
Περισσεύει η υποκρισία κάποιων και λείπει η σοβαρότητα! Με το στείρο ” όχι” κάποιοι χτίζουν “αγωνιστικό” βιογραφικό αλλά ο τόπος χάνει ευκαιρίες.
Όσο για την περιβαλλοντική ευαισθησία για την Τριχωνίδα, μόνο και μόνο τα σκουπίδια που κατεβάζουν τα ρέμματα από παντού αρκούν να σκοτώσουν τη λίμνη σε λίγα χρόνια… Και για τα σκουπίδια είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι αλλά δεν βλέπω “αγωνιστικές” κινητοποιήσεις… Ίσως γιατί δεν πουλάει το θέμα…
Και για να δείτε που οδηγούν οι στείρες “αγωνιστικές ” κινητοποιήσεις, παραθέτω το ΤΡΑΓΙΚΟ παράδειγμα της Κέρκυρας όπου οι τυφλές ” αγωνιστές” κινητοποιήσεις δεν άφηναν λυθεί το πρόβλημα των απορριμάτων. Διαβάστε για να φρίξετε:——————————————————————————-Δύσκολα θα το περίμενε κανείς λόγω των τεράστιων τουριστικών εσόδων και της μεγάλης ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετιών, ωστόσο ο δήμος Κεντρικής Κέρκυρας έχει περιέλθει πλέον σε δεινότατη οικονομική κατάσταση. Σειρά λανθασμένων επιλογών επί μακρόν από την τοπική αυτοδιοίκηση, χαμένες ευκαιρίες αξιοποίησης κεφαλαίων και έλλειψη οράματος οδήγησαν σε μεγάλα προβλήματα που δύσκολα πια αντιμετωπίζονται με τις παραδοσιακές λύσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ήδη ο δήμος αποφάσισε μεγάλες αυξήσεις των δημοτικών τελών (ξεκινούν από 170% και φτάνουν στο 400%!) με αιτιολογία την κοστοβόρα διαχείριση των απορριμμάτων, τομέα στον οποίον καταγράφεται πλήρης αποτυχία της τοπικής αυτοδιοίκησης επί σειρά ετών. Δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου στην Ήπειρο (όπου μεταφέρονται τα σκουπίδια του νησιού) αναφέρουν για χρέος άνω του 1 εκατ. ευρώ του δήμου Κ. Κέρκυρας στον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Απορριμμάτων Ηπείρου. Μετά το φιάσκο επί ΣΥΡΙΖΑ, που σταμάτησε τον διαγωνισμό για τη μονάδα απορριμμάτων, σε κάνα 6μηνο η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Μεσόγειος αναλαμβάνει το έργο της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων της Κέρκυρας, οπότε κάποια στιγμή θα λυθεί το θέμα. Δεν είναι όμως μόνο αυτό: Το παμπάλαιο δίκτυο ύδρευσης υπολειτουργεί και το καλοκαίρι ολόκληρες περιοχές μένουν χωρίς νερό. Οι ντόπιοι έχουν συνηθίσει εδώ και χρόνια για το νερό με… δελτίο, αλλά οι τουρίστες όχι, με αποτέλεσμα στα social η δυσφήμιση του νησιού να είναι διαρκής. Σε όλα αυτά προσθέστε και τις διαρκείς διακοπές ρεύματος, τις υγειονομικές βόμβες με διαρροές λυμάτων, τους δρόμους-μπάχαλο και έχετε την εικόνα για την κατάσταση στο νησί που δεν φρόντισαν την επόμενη ημέρα.
Οι θέσεις εργασίας που αναφέρει η εταιρεία είναι για πολύ λίγο διάστημα, αντί να προσφέρουν αντισταθμιστικά για δωρεάν ρεύμα στην περιοχή που παρακμάζει επικαλούνται ότι είναι αλλού ευπρόσδεκτοι.
Στο καλό να πάνε, μάς θυμούνται μόνο για κερδίσουν από την φύση μας.
Προσφορά μηδέν, σε μία περιοχή με τραγικές υποδομές και υπογεννητικοτητα.
Τέλος τα βουνά, τα ποτάμια, οι λίμνες και η θάλασσα είναι δημόσια αγαθά και δεν μπορεί να ανήκουν σε τέσσερις οικογένειες Ελλήνων και Αράβων!!!
Υπάρχει χώρος να γίνει και δεύτερο παρόμοιο έργο στο Δήμο Αμφιλοχίας.
Na πάτε αλλού … Εκεί που σας θέλουν … Περιβαλλοντολογική μελέτη και φούμαρα. Δεν υφίστανται ποτέ πραγματικά κάτι τέτοιο, όλα αεριτζίδικες θεωρίες. Ξεκουμπίδια, να πάτε Παμβώτιδα.
Υ.Γ. Ανώνυμε Αμφιλοχιώτη, θα δεις τώρα “ανάπτυξη” και θέσεις εργασίας στην Αλευράδα,, όπου ρήμαξαν το τόπο … Κάτσε να τελειώσει το έκτρωμα, τράβα μετά για δουλειά και τουρισμό.
Ο δήμαρχος Αγρινίου γιατί δεν παίρνει θέση; Η Τριχωνίδα δεν είναι ιδιοκτησίας μόνο του Θέρμου. Πιθανόν θα είναι σύμφωνος με το έργο και κρύβεται για το πολιτικό κόστος.
Στατιστικά ένα κομούνι σκούζει όσο χίλιοι εξαγριωμένοι, οπότε δεν υπάρχει σωτηρία, βόσκηση αιγών ες αεί.
Για τα πανηγύρια.
Ο δήμαρχος είχε δικιο.
Από την άλλη ας δύσει επιπλέον αντισταθμιστικά η Τερνα και το κρέατος στην περιοχή.
Για τους σχολιαστές που μιλάνε για επένδυση και ανάπτυξη.
ΑΠΟ ΤΟ 1960 ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΠΡΏΤΟ ΦΡΑΓΜΑ, ΕΙΔΑΤΕ ΚΑΜΙΑ ΑΝΆΠΤΥΞΗ;
ΗΡΘΕ ΚΆΛΠΟΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΝΑ ΚΆΝΕΙ ΣΟΒΑΡΉ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΉ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΚΑΙ ΕΙΠΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΧΙ.
Σήμερα ευτυχώς δεν βρισκόμαστε στο 1960 , είμαστε στο 2025 εκτός αν επιθυμούμε να βρισκόμαστε 65 χρόνια πίσω!!! .Και μην ξεχνάμε ότι από το 1965-1970 κατασκευάστηκε και η γέφυρα Τατάρνας που συνδέει την Αιτωλοακαρνανία με την Ευρυτανία η οποία κατασκευάστηκε με την εκπόνηση μελέτης του καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών Α. Οικονόμου που πήρε τρία παγκόσμια βραβεία και είναι επισκεπτόμενη από Πανεπιστήμια και τουρίστες
Για να δείτε τι ισχύει για την γεωλογία και την ενεργή σεισμικότητα της Τριχωνίδας κατεβάστε σε bdf τη μελέτη του καθηγητή Άκη Τσελέντη
NIMERTIS_Karloukas(geo).
Τι απόλυτο φαραωνικό έγκλημα στην Τριχωνίδα.
Πόλοι έχουμε φύγει από αυτόν τον ευλογημένο και ιστορικό τόπο αλλά εκεί έχουμε τους τάφους των προγόνων μας και των αγαπημένων μας,τις ρίζες μας και μερικές ρίζες ελιές.
Πατριώτες αν χρειαστείτε βοήθεια καλέστε τους απανταχού Αιτωλούς
για συμπαράσταση