Παιδιά που ζουν σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, παιδιά που δεν μπορούν να γράψουν ούτε το όνομά τους, και εντελώς απροστάτευτα στον τομέα της υγείας.
Αυτή είναι η εικόνα που διαπίστωσε η Ελένη Σωτηροπούλου, πρόεδρος του προγράμματος «Υγεία για Όλους», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και του Πανεπιστημίου Αθηνών, που βρέθηκε σε καταυλισμούς Ρομά στην Ηλεία, στο πλαίσιο δράσεων εμβολιασμού των παιδιών.
Τα παραπάνω προκαλούν ερωτήματα και έντονο προβληματισμό, καθώς εν έτη 2024 η πολιτεία έχει αποτύχει παταγωδώς στο να λύσει το ζήτημα της ένταξής τους στην κοινωνία.
Η Ελένη Σωτηροπούλου, που χθες βρέθηκε στην Αμαλιάδα, μίλησε για όλα όσα έχει διαπιστώσει από τις επισκέψεις της, πρόσφατες και μη, κάνοντας έκκληση στην περιφέρεια και στους δήμους να ρίξουν το βάρος και να δουν σοβαρά τα προβλήματα των Ρομά.
«Τα προβλήματα που διαπιστώσαμε στην Ηλεία και ιδιαίτερα σε τρεις περιοχές του Πύργου είναι τραγικά. Παιδιά που ζουν μέσα στα ποντίκια και στα φίδια. Την περασμένη Τρίτη σε ένα προάστιο ήταν ένα φίδι δύο μέτρα. Αντιλαμβάνεστε ποια είναι η κατάσταση και πως ζουν αυτοί οι άνθρωποι. Σε μια ημιάγρια κατάσταση. Κάτι πρέπει να γίνει για αυτούς τους ανθρώπους. Μιλούν για σεμινάρια ενδυνάμωσης της γυναίκας Ρομά. Ποια ενδυνάμωση, εάν δεν κάνεις focus μέσα στον καταυλισμό; Όπως εμείς με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχαμε την κινητή μονάδα και πήγαμε από καταυλισμό σε καταυλισμό. Τα παιδιά σε κάποιες περιοχές δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου, δεν είχαν ούτε βιβλιάριο υγείας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, η κα Σωτηροπούλου αποκάλυψε ότι μεγάλος αριθμός παιδιών Ρομά φέρουν το όνομα του ίδιου πατέρα, ενός αλλοδαπού, υπηκόου Πακιστάν, τονίζοντας ότι πρέπει να παρέμβουν στο ζήτημα αυτό οι αρμόδιες αρχές. «Διαπιστώθηκε ότι παιδιά έφεραν όνομα αλλοδαπού, το όνομα ‘’Σίνκ’’. Ενώ στο βιβλίο αναγραφόταν το όνομα του βιολογικού πατέρα και της μητέρας. Στο σύστημα του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών που περνάμε τα στοιχεία φαινόταν το όνομα ‘’Σίνκ’’. Εγώ έχω διαπιστώσει σε Ηλεία και Αχαΐα περίπου 46 παιδιά, χωρίς όνομα πατέρα ή μητέρας, χωρίς κανένα άλλο στοιχείο, μόνο το όνομα αυτό. Κάποιες μητέρες είναι σε απόγνωση, έκαναν λευκούς γάμους και θέλουν να προσβάλλουν την πατρότητα. Ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χριστοδουλόπουλος υποσχέθηκε ότι θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση αυτή. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο εμείς. Είναι θέμα της πολιτείας, έχουμε ενημερώσει εγγράφως το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας, τους δήμους, και από εκεί και πέρα είναι θέμα των αρχών. Ο δήμαρχος ήταν πολύ πρόθυμος στο να προσπαθήσει να διαλευκάνει το θέμα».
Επίσης, σύμφωνα με την πρόεδρο του προγράμματος «Υγεία για Όλους», από μια έρευνα διαπιστώθηκε το γεγονός ότι το 90% των παιδιών δεν ξέρουν να γράψουν το όνομά τους. Όπως τόνισε η ίδια «πηγαίνουν στο σχολείο για να παίρνουν το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά δυστυχώς για αυτά τα παιδιά θα έπρεπε να έχει προηγηθεί προ νήπιο – νήπιο, τάξη ένταξης, για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν. Από εκεί θα προέλθει η ένταξη. Εμείς τονίζουμε προς τις μητέρες την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και πόσο σημαντικό είναι να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο. Την περασμένη Τρίτη είδαμε δέκα παιδιά σχολικής ηλικίας και κανένα δεν ήξερε να γράψει το όνομά του, Πρέπει οι φορείς να φροντίσουν, διαφορετικά τι κοινωνία θα έχουμε αύριο; Αυτά τα παιδιά πως θα ζήσουν, τι θα κάνουν; Δεν θα μπορούν να βρουν δουλειά, θα είναι στο περιθώριο. Εμείς δεν λέμε ότι οι Ρομά πρέπει να ξεχάσουν τη φυλή τους, τα ήθη, τα έθιμά τους, αλλά να μπορέσουν να ενταχθούν, να έχουν εργασία. Το ευχάριστο είναι ότι πολλοί από αυτούς δουλεύουν σε αγροτικές εργασίες και αυτό μας χαροποίησε ιδιαίτερα, όπως εργάζονται και στα ξενοδοχεία. Τουλάχιστον, τα παιδιά τους να ζήσουν καλύτερα από τους γονείς».
Δράση στο Νοσοκομείο Κρεστένων
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της, η κα Σωτηροπούλου αναφέρθηκε και στην ιατρική παρέμβαση προληπτικών εξετάσεων από τη Ν.Μ. Κρεστένων σε συνεργασία με την Εταιρεία Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας «Υγεία για όλους», στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.
Θα πραγματοποιηθούν:
-Καρδιολογικός Έλεγχος με χρήση υπερηχογράφου και ηλεκτροκαρδιογράφου από τους:
Παναγιώτη Αντωνακόπουλο, Καρδιολόγο από το Κ.Υ. Πύργου.
Γεώργιο Παναγούλια, Καρδιολόγο- Ιδιώτη, συνεργαζόμενο με την Ν.Μ Πύργου.
-Ουρολογικός Έλεγχος με χρήση φορητού υπερηχογράφου από τον Ιατρό:
Αργύρη Σιατέλη, Ουρολόγο – Διευθυντή της Ουρολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.«Αττικόν».
-Οφθαλμολογικός Έλεγχος από τον Ιατρό:
Ιωάννη Κατσιμπρή, Οφθαλμίατρο – Διευθυντή της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας ».
-Νευρολογικός Έλεγχος από τον Ιατρό:
Σωκράτη Παπαγεωργίου, Καθηγητή Ε.Κ.Π.Α-Νευρολόγο του Νοσοκομείου «Αιγινήτειο».
Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική Εξέταση, Ενδοκολπικός Υπέρηχος και pap test από τους Ιατρούς:
Ευθυμία Καραχάλιου Μ/Γυναικολόγο – Ιδιώτη.
Ιωάννη Κομιώτη Μ/Γυναικολόγο – Ιδιώτη.
-Παθολογικός – Διαβητολογικός – Ενδοκρινολογικός Έλεγχος από τον Ιατρό:
Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, Αν. Καθηγητή Ε.Κ.Π.Α/Παθολόγο-Διαβητολόγο του Π.Γ.Ν «Αττικόν».
-Παιδιατρικός Έλεγχος από την Ιατρό:
Σταυρούλα Κωσταρίδου, Παιδίατρο/ Αιματολόγο Συντονίστρια Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.Ν Παίδων Πεντέλης.
Οι δράσεις έχουν ξεκινήσει από το 2017, έχουν εμβολιαστεί περίπου 17.000 παιδιά, με 29.000 εμβόλια και παράλληλα γίνονται ιατρικές παρεμβάσεις προληπτικών εξετάσεων σε ορεινές περιοχές και άγονες γραμμές. Έχουν εξεταστεί περίπου 11.000 ενήλικες, έφηβοι και παιδιά, έχουν γίνει ΤΕΣΤ ΠΑΠ σε 1.700 περίπου γυναίκες. Σε γυναίκες Ρομά γίνονται σεμινάρια αντισύλληψης, θηλασμού, αγωγής υγείας και γίνεται προσπάθεια, μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, πέρα από τον εμβολιασμό, να φέρνουμε ειδικούς εκπαιδευτικούς για να προωθήσουμε τα παιδιά στο σχολείο.