Σάββατο, 17 Απριλίου, 2021

Δημόσιο: Ατομικές συμβάσεις, ευέλικτες προσλήψεις… πιλότος για τους εργαζόμενους

Δημόσιο: Ατομικές συμβάσεις, ευέλικτες προσλήψεις… πιλότος για τους εργαζόμενους

Πιλότο για σαρωτικές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς στις ΔΕΚΟ αποτελούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που προβλέπουν την καθιέρωση των ατομικών συμβάσεων εργασίας για τους νεοπροσλαμβανομένους στη ΔΕΗ. Ειδικότερα χθες δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και τη στήριξη των ΑΠΕ.

Οπως είχε ανακοινώσει και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, με τις αλλαγές που προτείνονται προς ψήφιση από τη Βουλή επιδιώκεται η άρση της μονιμότητας του προσωπικού που θα προσλαμβάνεται στη δημόσια εταιρεία από εδώ και στο εξής, όπως γράφουν σε δημοσίευμά τους «Τα Νέα Σαββατοκύριακο».

Με βάση το άρθρο 3 του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι «οι συμβάσεις αορίστου χρόνου που καταρτίζονται (σ.σ.: για προσλήψεις πάσης φύσεως προσωπικού της ΔΕΗ) διέπονται από τις κείμενες κάθε φορά διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ρυθμίζουν τις σχέσεις εργοδότη και εργαζομένου στον ιδιωτικό τομέα και από τις διατάξεις της προκήρυξης, κατά παρέκκλιση από την ισχύουσα στην επιχείρηση Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ή από τον Κανονισμό Κατάστασης Προσωπικού ΔΕΗ ή από οποιαδήποτε άλλη επιχειρησιακή συμφωνία, ρύθμιση ή συνήθεια, ιδίως ως προς τις αποδοχές των νεοπροσλαμβανομένων, τις άδειες, τις κάθε είδους προσαυξήσεις των αποδοχών, τα επιδόματα και λοιπές παροχές, καθώς και τους όρους και τη διαδικασία των απολύσεων. Ειδικότερα, συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου των προσλαμβανομένων που συνάπτονται μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος (σ.σ.: νόμου) σύμφωνα με τις παραγράφους, μπορούν να καταγγέλλονται σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της εκάστοτε ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας».

Οπως εξηγούν καλά πληροφορημένες πηγές, όσοι θα προσλαμβάνονται στη δημόσια εταιρεία θα συνάπτουν με αυτήν ατομικές συμβάσεις εργασίας ασχέτως με το αν είναι σε ισχύ η επιχειρησιακή σύμβαση με τη ΓΕΝΟΠ. Αυτό σημαίνει πως το νέο προσωπικό της Επιχείρησης θα αμείβεται με χαμηλότερους μισθούς (όπως αυτοί προβλέπονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) και με λιγότερα προνόμια σε σχέση με εκείνα που έχουν οι ήδη απασχολούμενοι στη δημόσια εταιρεία, τα οποία ορίζονται από την επιχειρησιακή σύμβαση.

Επιπλέον οι απολύσεις θα είναι πιο εύκολες… καθώς οι συμβάσεις θα καταγγέλλονται με βάση τις ισχύουσες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας και όχι με το προστατευτικό πλαίσιο της επιχειρησιακής σύμβασης της ΓΕΝΟΠ.

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως το συγκεκριμένο μοντέλο της ΔΕΗ αναμένεται να εφαρμοστεί και σε άλλες ΔΕΚΟ, όπως άλλωστε είχαν γράψει «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» στις 2 Νοεμβρίου. Με πιο απλά λόγια, για τους νεοπροσλαμβανομένους δεν θα ισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας αλλά ατομικές συμβάσεις.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.