Πέμπτη, Ιανουάριος 24, 2019

Δεν αποδέχεται ο Λεωνίδας Καβάκος την ανακήρυξη του σε Επίτιμο Δημότη Αγρινίου-Πώς το εξηγεί

Με επιστολή της η Διευθύντρια της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών γνωστοποιεί τις απόψεις του κορυφαίου βιολονίστα που φέρεται ενοχλημένος από την  αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο. Κάνει λόγο για μικροπολιτική. 

a_LIFO_Kavakos_2

To προσεχές Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018 το Αγρίνιο θα υποδεχτεί έναν από τους πιο περιζήτητους βιρτουόζους βιολονίστες της εποχής μας, τον Λεωνίδα Καβάκο, σε μια κορυφαία στιγμή πολιτισμού για την πόλη.
Πρόκειται για τη μία (και πρώτη) από τις συνολικά τέσσερις συναυλίες στις οποίες ο Λεωνίδας Καβάκος συμπράττει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.Θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου με σκοπό τη στήριξη φιλανθρωπικού έργου.
Ωστόσο επιβεβαιώνεται πλέον επισήμως η πληροφορία πως ο Λεωνίδας Καβάκος αποφάσισε να μην αποδεχτεί την τιμητική πρόταση της ανακήρυξης του σε Επίτιμο Δημότη της πόλης του Αγρινίου και να παραλάβει το Χρυσό Κλειδί της πόλης, ενοχλημένος από την αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο για ζητήματα σχετικά με τη συναυλία.
Η απόφαση του μάλιστα εκφράζεται σε επιστολή της Διευθύντριας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στον Δήμαρχο Αγρινίου Αλίκης Φιδετζή που αναφέρει πως «ο ίδιος επιθυμεί το βάρος να δοθεί στη μουσική ως αξία, προσφορά και παρακαταθήκη γνώσης για το μέλλον. Η εκτίμηση να μετατοπιστεί από τα πρόσωπα και τις εθιμοτυπίες (που συχνά γίνονται ερήμην τους υποκείμενα άσκησης μικροπολιτικής) στα μουσικά έργα». Ουσιαστικά αναφέρει ο κ.Καβάκος πως ερήμην του έγινε  υποκείμενο μικροπολιτικής.

Η επιστολή

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,
Για τον τιμημένο με τις ανώτατες μουσικές διακρίσεις παγκοσμίως Λεωνίδα Καβάκο προέχει η προσφορά μουσικής και η προσφορά στη μουσική. Το υψηλό επίπεδο της συναυλίας στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου το οποίο από κοινού διασφαλίσαμε, αλλά και ο φιλανθρωπικός χαρακτήρας της εκδήλωσης δείχνουν με σαφήνεια τις προτεραιότητες αλλά και τις αξίες τις οποίες ο «βιολιστής των βιολιστών», όπως τον έχει αποκαλέσει το μεγαλύτερο μουσικό περιοδικό TheStrad, Λεωνίδας Καβάκος αλλά και όλοι εμείς στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών προτάσσουμε.
Ο Λεωνίδας Καβάκος έχει μιλήσει θερμά για τη σημασία που δίνει στην προσφορά μουσικών συναυλιών, αντάξιων με αυτές που δίνονται στις μεγαλύτερες πόλεις και αίθουσες του κόσμου, στην ελληνική περιφέρεια. Μια πεποίθηση που γίνεται μουσική πράξη και εμπειρία για το κοινό του Αγρινίου, το οποίο εκτιμά και τιμά. Ο ίδιος επιθυμεί το βάρος να δοθεί στη μουσική ως αξία, προσφορά και παρακαταθήκη γνώσης για το μέλλον. Η εκτίμηση να μετατοπιστεί από τα πρόσωπα και τις εθιμοτυπίες (που συχνά γίνονται ερήμην τους υποκείμενα άσκησης μικροπολιτικής) στα μουσικά έργα. Ως εκ τούτου, ευχαριστούμε θερμά το Δήμαρχο Αγρινίου για την πρωτοβουλία του και παρακαλούμε η τιμητική προσφορά του Κλειδιού της Πόλης του Αγρινίου να παραμείνει για το μέλλον στο οποίο προσβλέπουμε και επενδύουμε.
Εκ της Διευθύνσεως της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,
Αλίκη Φιδετζή

Τι προηγήθηκε 

Όπως είχε γίνει γνωστό ο Λεωνίδας Καβάκος ήταν προβληματισμένος για το αν θα δεχθεί την τιμή για λόγους που μάλλον δεν εκπλήσσουν. Είχε γίνει γνώστης της σφοδρής αντιπαράθεσης που προκλήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου γύρω από τη συναυλία όταν η δημοτική αρχή γνωστοποίησε τις προθέσεις της. Αντιπαράθεση με διαφωνίες όχι βέβαια ως προς την αξία και το πρόσωπο του κορυφαίου βιολονίστα αλλά για τα επιμέρους ζητήματα, όπως για το ποιο σκοπό θα προσφερθούν τα έσοδα της συναυλίας.
Το γεγονός πως στο δημοτικό συμβούλιο σημειώθηκε αντιπαράθεση ακόμη και για το ζήτημα της συναυλίας είχε προκαλέσει εντύπωση στην τοπική κοινωνία. Αναπόφευκτα προκάλεσε εντύπωση και ενόχληση και στον ίδιο τον Καβάκο που φέρεται να ζήτησε μάλιστα το βίντεο της συνεδρίασης.
Τις τελευταίες ημέρες λοιπόν έχει διακινηθεί ο προβληματισμός του για την ανακήρυξη του σε Επίτιμο Δημότη και  αναμενόταν  ο ίδιος να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του . Αυτό έγινε με την επιστολή της Διευθύντριας της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών  .

Θέματα που ενδιαφέρουν

8 Σχόλια

 1. xristos5000

  Και καλά κάνει και δεν δέχεται , και εγώ που ήμουν εκεί και παρακολουθούσα τη συνεδρίαση μου έσπασαν τα νεύρα οι ίδιοι και οι ίδιοι να αντιδρούν , να πω ότι έλεγαν και σωστά πράγματα να συμφωνήσω..όλο κάτι άσχετα έλεγαν χωρίς νόημα….πάντως 3-4 άτομα ήταν απαράδεκτοι…τα ήξεραν όλα και είχαν άποψη για όλα….

 2. Pane-6

  Ο ΣΩΤΗΡΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΜΦΙΕΑΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΓΡΙΝΙΩΤΗΣ. ΕΤΣΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΒΡΙΖΟΥΝ. ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΧΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ.

 3. Τεμπελχανάς

  Ζμπουτσα μας και βαριεμαι να γραψω αλλα.

 4. Λαυρέντης

  Ο Τεμπελχανας εδωσε το στιγμα του επιπεδου της πολης και των «καλων» προθεσεων αυτων που εκπροσωπει.

 5. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  Η παρωδία που ονομάζεται δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου τώρα και στην πόλη σας.
  Τι άλλο να πούμε?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.