Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

«Δεν κουνιέται φύλλο στα μαγαζιά»

Δεν ξέρουμε αν οι εξαγγελίες που έκανε ο πρωθυπουργός και αφορούν σε μειώσεις φόρων και εισφορών από φέτος θα φρεσκάρουν λίγο την αγορά και θα αλλάξουν κάπως την ψυχολογία των καταστηματαρχών.

Το μόνο σίγουρο είναι πως μέσα στο τελευταίο διήμερο η στήλη είχε την ευκαιρία να μιλήσει με μαγαζάτορες καταστημάτων στην αναψυχή και την εστίαση και μάλιστα από την περιφέρεια του Αγρινίου, από εκεί όπου «ξεσκάει» το Αγρίνιο, προς την Τριχωνίδα.

Όλοι περιγράφουν μια πρωτοφανή πτώση στην κίνηση και μια αλλαγή όχι μόνο στις οικονομικές αλλά και στις κοινωνικές συνήθειες στο Αγρίνιο. Πολύ απλά, αν εξαιρέσεις ο γρήγορο φαγητό, όλοι οι άλλοι κλάδοι που συνδυάζονται με μια βόλτα λίγο πιο έξω από την πόλη έχουν τεράστια κρίση. Αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή δεν είναι μακριά η εποχή που η λίμνη δεν θα έχει κάπου να καθίσεις και απλά κουφάρια από ωραίους χώρους θα προκαλούν μελαγχολία. «Η λίμνη πεθαίνει, του χρόνου θα είναι κλειστά», ακούς συχνά και από κατοίκους των γύρω περιοχών.

Είναι χαρακτηριστικό πως όλα τα μεγάλα μαγαζιά το πρωί δεν ανοίγουν πλέον για καφέ ,παρότι είναι καλοκαίρι και μια βόλτα θα μπορούσε να την κάνει αρκετός κόσμος. Φταίνε και οι τιμές που ακόμη δεν έχουν προσαρμοστεί; Μπορεί , αλλά πώς να προσαρμοστούν με το τρομακτικό φορολογικό περιβάλλον που έχει ξεμείνει και πρέπει να αλλάξει ακόμη ταχύτερα και από τις σημερινές προγραμματικές εξαγγελίες;

Μέσα σε όλα τα άλλα έχουν αλλάξει και οι συνήθειες των πολιτών κι αυτό φαίνεται και στο Αγρίνιο. Για πρώτη φορά φέτος βλέπεις ψιλικατζίδικα αλλά και άλλα καταστήματα να είναι κλειστά το Σάββατο και ανοιχτά την Κυριακή! Η πόλη είναι άδεια από Παρασκευή απόγευμα(οι λίγες εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα) διότι πολύ απλά εκείνοι που δεν φεύγουν για αποδράσεις Σαββατοκύριακου δεν έχουν κίνητρο να βγουν σε μια πόλη που λείπει. Μπάνιο κάπου κοντά και ένα μικρό έξοδο σε πρόχειρο φαγητό κι αυτό είναι όλο. Συμφέρει να ανοίξεις Κυριακή απόγευμα που γυρίζει κόσμος και είναι και τα μεγάλα καταστήματα κλειστά.

Όλα αυτά δεν θα λυθούν με τις κεντρικές πολιτικές μόνο. Όντως, άπαντες περιμένουν σημαντική ελάφρυνση ακόμη σε φόρους και εισφορές. Όμως πρέπει και οι τοπικοί άρχοντες να καταστρώσουν άμεσα ένα σχέδιο που θα δώσει ζωή ειδικά στην Τριχωνίδα. Δεν υποστηρίζουμε ότι τα καταστήματα εκτός πόλης είναι πιο σημαντικά, απλά λέμε πως η περιοχή πρέπει να «σηκωθεί» συνολικά, πρέπει να αναδειχθεί κάτι, υπάρχουν τόσα που μπορούν να γίνουν ώστε να δοθεί συνολική ώθηση στο Αγρίνιο.

Αν δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο, να προωθηθούν έστω μερικές ιδέες που θα τις χειριστεί ο νέος Περιφερειάρχης. Αυτά πρέπει να γίνουν γρήγορα, του χρόνου θα είναι αργά. Η αδράνεια είναι αδικαιολόγητη.

Γ.Συμψηρής.

Θέματα που ενδιαφέρουν

8 Σχόλια

 1. βανιας

  περίμενε εσύ με τον πιτσαδόρο φίλο σου ανάπτυξη από τον petit koulis the neoliberal way ξέρεις εσύ…. με τα ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή και τα ευέλικτα ωράρια που τόσο επιθυμείτε

 2. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ

  Πάλι θλιβερά σχόλια από κάποιους… ! Προτάσεις , κύριοι, έχετε;

 3. Antikeimenikos

  Ούτε ένα ευρώ στο Αγρίνιο!!

  Αν είχαν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ πρόβλημα στο Αγρίνιο δεν θα ψήφιζαν ΠΑΛΙ ΣΥΡΙΖΑ οι Αγρινιώτες!!

  Αυτά είναι τα αποτελέσματα 5 χρόνια πολιτικής Σύριζα και ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν θα αλλάξει η κατάσταση σε 1 βδομάδα κυβέρνησης ΝΔ.

  Αλλά όταν οι πολίτες έχουν επίπεδο ΣΥΡΙΖΑίου πχ CHRISTOS ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ!!

 4. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ

  Φίλε, “αντικειμενικέ”, η οργή είναι κακός σύμβουλος. Για να πάει μπροστά η Πατρίδα, αλλά και η πόλη μας, χρειάζεται ομοψυχία και πολλή δουλειά. Και σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς…

 5. Αναρχοκαπιτάλας

  Σιγά τους πελάτες που χάσατε! Η πλειοψηφία των «Αγρινιωτών» (από τα γύρω χωριά είναι βασικά και όχι Αγρινιώτες) μάζεψαν κομπόδεμα στο δημόσιο που «εργάστηκαν», πήραν εφάπαξ ως προνομιούχοι του σοσιαλισμού και αγόρασαν εξοχικά στο Μύτικα και στη Λευκάδα. Όλο το καλοκαίρι κρύβονται εκεί τρώγοντας μακαρόνια κάθε μέρα χωρίς να αφήνουν φράγκο στα μαγαζιά και τον Αύγουστο πάνε για πρατίνα στα πανηγύρια του χωριού τους. Γι αυτό και δεν λείπουν και από τα μαγαζιά του Αγρινίου. Γνωστοί «κουβαρτάδες» όλοι τους που με δυο τσίπουρα βγάζουν ολόκληρο το βράδυ.

 6. Αγρινιωτης

  ο ζαιος δεν ειναι ψηφοφορος του Συριζα, ειναι κατηγορια ανθρωπου

 7. Ανώνυμος

  ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΘΑ ΤΡΩΜΕ ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ !!!!! CHRISTOS

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.