Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2020

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες απώλειες όρνιων»

Νεκρό όρνιο στο Θύριο Βόνιτσας που ευρέθη από εθελοντή της Ε.Ο.Ε (κ. Νίκο Μπούκα)
Νεκρό όρνιο στο Θύριο Βόνιτσας που ευρέθη από εθελοντή της Ε.Ο.Ε (κ. Νίκο Μπούκα)

Ο τελευταίος πληθυσμός όρνιων (Gyps fulvus) της Δυτικής Ελλάδας απειλείται με τον πιο εμφατικό τρόπο το τελευταίο χρονικό διάστημα. Τα τρία νεκρά όρνια που ανευρέθησαν στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού πλησίον του φαραγγιού της Κλεισούρας (περιοχή Χρυσοβεργίου) και έμπροσθεν του φαραγγιού του Παλαιορόλακκα – Κρεμαστής έγιναν δυστυχώς εφτά μετά την τελευταία ανεύρεση τεσσάρων ακόμα σε προχωρημένη σήψη από τον θηροφύλακα κ. Αλέξανδρο Φούντα του Κυνηγητικού Συλλόγου Μεσολογγίου στο φαράγγι του Παλαιορόλακα. Εντύπωση κάνει το γεγονός ότι και τα τέσσερα βρεθήκαν μέσα σε κλειστό τσουβάλι.
Οι απώλειες για αυτό το σπάνιο είδος δεν σταμάτησαν μόνο στο Εθνικό Πάρκο αλλά συνεχιστήκαν και εκτός στην υπό ένταξη στον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου- Αιτωλικού προστατευόμενης περιοχής των Ακαρνανικών Ορών με την ανεύρεση δύο ακόμα όρνιων από εθελοντή της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (κ. Νίκο Μπούκα) . Και εκεί ο Φορέας , με συντονιστή τον κ. Γιάννη Κασβίκη, ενήργησε άμεσα με την κλήση του Δασαρχείου Αμφιλοχίας, όπου με την συμμετοχή θηροφυλακής και προέδρου κοινότητας Θυρρείου προχώρησε η περισυλλογή τους και η απομάκρυνση αυτών και άλλων παρακείμενων νεκρών ζώων (δύο αλεπούδες, μία αγελάδα) από το εν λόγω σημείο.
Παράλληλα, έχει ξεκινήσει από τον Απρίλιο, σε συνεργασία όλων των αρμόδιων υπηρεσιών και εθελοντών, μία έντονη προσπάθεια αναζήτησης τυχόν δηλητηριασμένων δολωμάτων όπου όπως διαπιστώνεται, αποτελεί το πλέον πιθανό σενάριο αποβίωσης αυτών των ειδών, αναμένοντας φυσικά και τα επίσημα εργαστηριακά αποτελέσματα του Κέντρου Κτηνιατρικού Ιδρυμάτων Αθηνών.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα πραγματοποιείται από τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου σε συνεργασία με τον Κυνηγητικό Σύλλογο Μεσολογγίου αναλυτική ενημέρωση στα καφενεία των γύρω περιοχών που ευρέθησαν τα νεκρά είδη με στόχο την ενημέρωση των κτηνοτρόφων και λοιπών κατοίκων για την σπουδαιότητα και την αξία αυτού του είδους. Επίσης γίνονται τακτικές περιπολίες προς έλεγχο όλης της περιοχής όπου σε τυχόν παρεκκλίσεις θα υπάρχει η ανάλογη ποινική δίωξη. Η σχετική ενημέρωση προς τους κτηνοτρόφους θα μεταφερθεί επίσης σε Θύριο και Μοναστηράκι (Ακαρνανικά) προς αποσόβηση νέων δυσάρεστων καταστάσεων.
«Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες απώλειες», υπογραμμίζει ο Φορέας που καλεί τους τοπικούς κατοίκους να προστατέψουν οι ίδιοι το περιβάλλον καθώς η φύση είναι δικαίωμα όλων και η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων (παράνομη σε κάθε περίπτωση και ποινικά διοκώμενη) θα πρέπει να σταματήσει οριστικά.
Σε περίπτωση εντοπισμού όρνιων ή άλλων νεκρών ζώων ή χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, παρακαλούνται οι πολίτες να ενημερώνουν:
τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου (Φ.Δ/Λ.Μ) στο τηλ.2632055094 και στο 6972358506 (Απόγ. ώρες – Σαβ/κο) ή το οικείο Δασαρχείο Μεσολογγίου ή Αμφιλοχίας στα τηλ. 2631028878 και 2642022220 αντίστοιχα ή τον Κυνηγετικό Σύλλογο Μεσολογγίου στα τηλ. 2631022645 και 6942055259ή την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε.) στα τηλ. 2108228704 και 2108227937 ή στο 6936615842 (Απόγ. ώρες – Σαβ/κο).

Όρνια μέσα σε τσουβάλι
Όρνια μέσα σε τσουβάλι

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.