Σάββατο, 16 Ιανουαρίου, 2021

Διαφωνία της αντιπολίτευσης για την αύξηση 11,11% με το «τέλος έργων» στη ΔΕΥΑ Αγρινίου   

Διαφωνία της αντιπολίτευσης για την αύξηση 11,11% με το «τέλος έργων» στη ΔΕΥΑ Αγρινίου   

Η αναβληθείσα σύσκεψη της διοίκησης της ΔΕΥΑ Αγρινίου με τους επικεφαλής των παρατάξεων προκειμένου να ενημερωθούν για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής πραγματοποιήθηκε τελικά χθες το βράδυ.

Χωρίς πάντως αποτέλεσμα και χωρίς καμία δέσμευση από την αντιπολίτευση ότι αποδέχεται και πρόκειται να στηρίξει την φερόμενη ως «επέκταση τέλους έργων» που φέρνει αύξηση στους λογαριασμούς της επιχείρησης κατά 11,11% για τον υπόλοιπο δήμο(τους πρώην Καποδιστριακούς δήμους δηλαδή), όπως έχει ήδη συμβεί για τον αστικό ιστό του Αγρινίου εδώ και μερικά χρόνια.

Την ενημέρωση των επικεφαλής των παρατάξεων έκανε ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΑ Χρ. Κωστάκης ενώ στην σύσκεψη προήδρευσε ο αντιπρόεδρος του φορέα Κ. Κιτσοπάνος, χωρίς να αποφευχθούν οι εντάσεις πάντως. Από την αντιπολίτευση συμμετείχαν οι Σταρακά, Καζαντζής, Μερμίγκης και Καραμητσόπουλος ως επικεφαλής ενώ τον Στ. Καμμένο εκπροσώπησε ο κ. Κοντονάσιος.

Αυτό συνέβη γιατί οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης δεν φάνηκαν να πείθονται από τον λόγο που επικαλέστηκε η πλειοψηφία σχετικά με την συνάντηση, θεωρώντας πως η δημοτική αρχή τους φέρνει προ τετελεσμένων για να μπορέσει να είναι συνεπής με τον προϋπολογισμό που έχει καταθέσει.

Μάλιστα η διαδικασία σε κάποιες περιπτώσεις χαρακτηρίστηκε από λεκτική ένταση  όταν  ο προεδρεύων υπαινίχθηκε πω ς στο άμεσο μέλλον αν ο δήμος δεν μπορεί να κάνει έργα αυτό θα γίνει με υπαιτιότητα όποιου δεν εγκρίνει την συγκεκριμένη αύξηση! Αυτό συνέβη όταν ο κ. Καραμητσόπουλος αναρωτήθηκε γιατί δεν έγινε αυτή η αύξηση στο «τέλος έργων» εδώ και πέντε χρόνια, κατά τα οποία ο δήμος Αγρινίου έχει την ίδια Αρχή.

Οι ενστάσεις δεν έπαψαν ακόμη κι όταν ηρέμησαν τα πνεύματα με κάποιες από αυτές να εστιάζουν στο γεγονός πως ο αστικός ιστός του Αγρινίου έχει επιβαρυνθεί όλα αυτά τα χρόνια χωρίς η περιφέρει του δήμου να πληρώνει, αγγίζοντας ακόμη και το 95% σε εισπραξιμότητα, όμως οι υπηρεσίες δεν έχουν βελτιωθεί. Υπάρχουν, όπως αναφέρθηκε, περιοχές με μόνιμα προβλήματα πίεσης νερού ενώ πολίτες χρησιμοποιούν δικά τους μηχανήματα χωρίς να απολαμβάνουν καμιά έννοια ανταποδοτικότητας.

Ο τεχνικός διευθυντής αλλά και ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ υποστήριξαν ότι η επέκταση του συγκεκριμένου τέλους και στον υπόλοιπο δήμο είναι θέμα ισονομίας, πως θα αντιστοιχεί σε λιγότερα από δέκα ευρώ τον χρόνο για τον μέσο καταναλωτή και πως χωρίς αυτή δεν θα μπορούν να γίνουν έργα χωρίς να «μπαίνει χέρι» στο αποθεματικό της εταιρίας κάτι που δεν μπορεί να γίνεται πλέον. Υπενθύμισαν ακόμη ότι το “τέλος έργων” ισχύει από την σύσταση της ΔΕΥΑΑ καθώς και ότι το 2017 είχε παρθεί ομόφωνη απόφαση στο Δ.Σ. της επιχείρησης για επέκτασή του και με την σύμφωνη γνώμη μέλους από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση.

Αυτό που μένει να φανεί είναι το κατά πόσον θα περάσει από το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου η «επέκταση του τέλους έργων» καθώς η πλειοψηφία δεν έχει τις απαραίτητες ψήφους που απαιτούνται. Αν δηλαδή όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ψηφίσουν εναντίον της αύξησης όχι μόνο αυτή δεν θα εγκριθεί αλλά θα κινδυνεύει και ο προϋπολογισμός της ΔΕΥΑΑ ο οποίος έχει βασιστεί πάνω στην αύξηση του 11,11% για όλο τον δήμο. Το θέμα, δε, πρόκειται να έρθει ως ξεχωριστό θέμα στο συμβούλιο με ό, τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.