Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Διαφορετικά Θεοφάνεια: Με πιστούς οι εκκλησίες και χωρίς αγιασμό των υδάτων-εικόνες στο Αγρίνιο

Διαφορετικά Θεοφάνεια: Με πιστούς οι εκκλησίες και χωρίς αγιασμό των υδάτων-εικόνες στο Αγρίνιο

Tα Θεοφάνεια του 2021 εορτάζονται δυστυχώς διαφορετικά, στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι λειτουργίες ωστόσο τελέστηκαν με πιστούς παρά την απόφαση της Κυβέρνησης και στο Αγρίνιο αν και δεν έγινε Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Ειδικότερα, οι εκκλησίες λειτούργησαν με πιστούς παραβαίνοντας την έκτακτη απόφαση που έλαβε η Κυβέρνηση το περασμένο Σάββατο και οι λειτουργίες έγιναν με «μοντέλο» Χριστουγέννων όπως προέβλεπε η ΚΥΑ πριν τις γιορτές.

Το «αντάρτικο» της Εκκλησίας ήταν… μισό ενώ και η Κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω αποφεύγοντας την πόλωση και δίνοντας εντολή για διακριτική αστυνόμευση και αποφυγή προστίμων.

Θυμίζουμε πως μετά την συνάντηση που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, έπεσαν οι τόνοι μεταξύ των δύο πλευρών, με τον αρχιεπίσκοπο να στέλνει εγκύκλιο χθες το απόγευμα, τονίζοντας στους μητροπολίτες της χώρας πως θα πρέπει να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα στην προσπάθεια να περιοριστεί η πανδημία.

Οι εκκλησίες λοιπόν λειτούργησαν με βάση τις οδηγίες της εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου που είναι οι εξής:

• Δεν θα γίνει λιτανεία και αγιασμός σε εξωτερικό χώρο
• Υποχρεωτική η χρήση μάσκας εντός των ναών
• Ενας πιστός ανά 15 τ.μ. με αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των παρευρισκομένων
• Μέγιστος αριθμός πιστών σε εκκλησίες τα 25 άτομα
• Μέγιστος αριθμός πιστών σε μητροπολιτικούς ναούς τα 50 άτομα

Σε γενικές γραμμές αυτή ήταν η εικόνα και στις εκκλησίες του Αγρινίου όπου υπήρξε μεν προσέλευση πιστών (μεγαλύτερη του προβλεπόμενου σε κάποιες περιπτώσεις ) ωστόσο δεν υπήρξαν εικόνες συνωστισμού ενώ πολλοί πιστοί έμειναν και στους εξωτερικούς χώρους όπως στην περίπτωση της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Χριστοφόρου.

Mεγάλη παντως υπήρξε η προσέλευση και κατά πολύ πέραν του προβλεπόμενου σε πολλές εκκλήσιες χωριών της ευρύτερης περιοχής.

Από την πλευρά της η Αστυνομία επέλεξε τη διακριτική παρουσία αποφεύγοντας, λόγω της ημέρας, τις αντιπαραθέσεις με τους πολίτες ελπίζοντας να τηρηθούν τα μέτρα για την αποφυγή φαινομένων συνωστισμού.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου προέβη στην ακόλουθη δήλωση  για την Εορτή των Θεοφανείων:

 «Σήμερα είναι μια λαμπρή ημέρα για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό. Η νίκη του φωτός απέναντι στο σκοτάδι και ένα νέο ξεκίνημα της ανθρωπότητας που σηματοδοτείται από το χριστιανικό βάπτισμα και τον αγιασμό των υδάτων. Με αυτούς του ισχυρούς συμβολισμούς ας ενώσουμε την προσευχή μας  και ας ευχηθούμε  το φως των Θεοφανείων να φωτίσει την Ανθρωπότητα. Χρόνια πολλά, καλή φώτιση με υγεία».

Αγία Τριάδα Αγρινίου

 

Αγιος Χριστόφορος Αγρινίου
Αγιος Δημήτριος
Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ζωοδόχου Πηγής
Άγιος Δημήτριος
Αγία Βαρβάρα
Αγία Τριάδα Αγρινίου
Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ζωοδόχου Πηγής
Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ζωοδόχου Πηγής
Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Δοκιμίου
Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Δοκιμίου

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.