Κυριακή, 1 Νοεμβρίου, 2020

Διαγραφή οφειλών στη ΔΕΥΑΑ για 58 δικαιούχους του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Σε εξέλιξη είναι- με εντάσεις- η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου. 

DSCN6705

Στην ημερήσια διάταξη του σημερινού δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου αρχικά υπήρξε σύγκρουση για την παλαιότερη απένταξη του πολεοδομικού σχεδίου του πρώην δήμου Θεστιέων. Ο πρώην δήμαρχος κ. Μοσχολιός ανέφερε ότι δεν θα τολμούσε κανείς να το απεντάξει με την προηγούμενη δημοτική Αρχή και περίμεναν να το απεντάξουν με την νέα Αρχή.
Απαντώντας ο κ. Παπαναστασίου τόνισε ότι το έργο απεντάχθηκε τον Σεπτέμβριο του ’14 γιατί η δημοτική Αρχή Μοσχολιού δεν είχε τρέξει το έργο και πως το έγγραφο της απένταξης αναφέρει ότι «διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις και λανθασμένες πιστώσεις». Παμψηφεί πάντως πέρασε το συγκεκριμένο θέμα.
Στο βασικό, ίσως, θέμα της μέρας υπήρξε διαγραφή οφειλών στη ΔΕΥΑΑ για απόρους που είναι στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Ο κ. Ρόκος έκανε λόγο για διαδικασία «εκδούλευσης» γιατί αυτού του είδους οι αιτήσεις δεν προβλέπονται από το νόμο για την συγκεκριμένη ομάδα και ουσιαστικά αυτή τίθεται σε ομηρία να κάνει διαρκώς αιτήσεις. Παρά ταύτα είπε ότι θα υπερψηφίσει το θέμα. Μαζί του συμφώνησε και ο κ.Κορδολαίμης δηλώνοντας ότι θα απέχει από την ψηφοφορία, όπως και έγινε τελικά. Παρόμοια θέση εξέφρασαν και οι κύριοι Αντωνάκος και Μερμίγκης ζητώντας διαφάνεια και κριτήρια για την τιμολογιακή πολιτική που είναι συγχρόνως και κοινωνική και να μην γίνεται αυτό μέσω φιλανθρωπίας. Απαντώντας ο κ. Καλαντζής είπε ότι δέχθηκε αιτήματα δικαιούχων του Κοινωνικού Παντοπωλείου που δεν μπορούσαν να πληρώσουν το νερό τους και απλά ζήτησε την συνδρομή της ΔΕΥΑΑ. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για 58 πολίτες.
Ο κ. Καζαντζής δήλωσε ότι δεν υπάρχει νομική κάλυψη στο θέμα αν δεν ψηφιστεί πρώτα η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΑ, κάτι που απέκρουσε ο κ. Σκορδόπουλος λέγοντας ότι ο νομικός σύμβουλος της ΔΕΥΑΑ έχει γνωματεύσει πως μπορεί να γίνει με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. «Αν θέλετε να ψάξετε για σκιές πείτε το» ολοκλήρωσε τη συγκεκριμένη συζήτηση ο δήμαρχος Αγρινίου, αναφέροντας ότι υπήρξε ανοιχτή πρόσκληση και δεν υπήρξε καμία εκδούλευση. «Ο δήμος υποκαθιστά το κράτος απέναντι στους πολίτες για να βοηθήσουμε και δεν θα βρείτε παλιές πρακτικές σε αυτή την δημοτική αρχή», κατέληξε υποσχόμενος ότι θα έρθει προς ψήφιση πολιτική για τις ευπαθείς ομάδες όταν ολοκληρωθεί η χωρική επέκταση της ΔΕΥΑΑ και τον υπόλοιπο δήμο Αγρινίου.

Έγκριση της εισήγησης για το τιμολόγιο της ΔΕΥΑΑ

Ο κ. Σκορδόπουλος στο θέμα του καθορισμού του τιμολογίου της ΔΕΥΑΑ εξήγησε πως θα υπάρξει πρόβλεψη για τρίτεκνους, ανέργους και απόρους ενώ σε ότι αφορά τις προσλήψεις που σχεδιάζονται έκανε λόγο για έλλειμμα προσλήψεων από το 2008 και για σχεδιασμό αρχικά 8μηνων και στη συνέχεια μόνιμου προσωπικού και στις δύο περιπτώσεις μέσω ΑΣΕΠ. Για τιμολόγια βάσει ανταποδοτικότητας και με εταιρικά κριτήρια έκαναν λόγο η Λαϊκή Συσπείρωση και το Ανυπότακτο Αγρίνιο.
“Το τι είναι ανταποδοτικό και τι δεν είναι το καθορίζει η νομοθεσία του ελληνικού κράτους”, απάντησε ο δήμαρχος Αγρινίου απαντώντας στις παραπάνω αιτιάσεις, αναφέροντας ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό στον Αχελώο αλλά όχι με τις παροχές δικτύων και τις υπηρεσίες που πρέπει να πληρωθούν μόνο από λογαριασμό ανταποδοτικού χαρακτήρα σύμφωνα με τον νόμο, όπως εξήγησε. “Πρέπει το περίσσευμα να γίνεται επένδυση στην ποιότητα για διυλιστήρια και βιολογικούς”, κατέληξε κάνοντας λόγο για χρηστή λειτουργία και επιτυχία στη διαχείριση που θα βοηθήσει να βγουν τα νούμερα και να υπάρξουν παροχές προς τους ευπαθείς πολίτες.
Στην ψήφιση του θέματος υπήρξε ένταση πάντως καθώς υπήρξε αντιπρόταση από τον κ. Καζαντζή με συγκεκριμένα οικογενειακά και εισοδηματικά κριτήρια, την οποία προσυπέγραψε και ο κ. Ρόκος. Ο δήμαρχος Αγρινίου τόνισε ότι χρειάζεται απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑ και για αντιπρόταση πρέπει να υπάρξει διαδικασία από την αρχή.

Τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου

Ερωτήσεις που εκκρεμούσαν από προηγούμενες συνεδριάσεις ήταν το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου. Σε αυτές ο κ. Παπαναστασίου ανάφερε πως αύριο το πρωί έχει ραντεβού με τους εργαζόμενους, τους γονείς και άλλους εμπλεκόμενους στο ειδικό σχολείο της ΕΛΕΠΑΠ για το θέμα που ανέκυψε με την μη παράδοση αμαξιδίων που επρόκειτο να παραχωρηθούν σε αυτή καθώς και άλλα λειτουργικά προβλήματα που έχουν προκύψει.
Σε ότι αφορά το αίτημα καθαριστριών καθώς και άλλων κατηγοριών για διεύρυνση ωραρίου τους ο δήμαρχος Αγρινίου είπε ότι είναι θετικός αλλά πρέπει να συζητηθούν λεπτομέρειες καθώς πλέον δεν θα πληρώνονται από την Πολιτεία αλλά από τον προϋπολογισμό του δήμου.

Σε ερωτήσεις που έγιναν για την μη παρουσία μινι μπας στην πόλη από τον κ.Μοσχολιό αλλά και το γιατί δεν μπαίνει στο νοσοκομείο το Αστικό ΚΤΕΛ από τον κ.Μερμίγκη, ο δήμαρχος απάντησε ότι δίνεται μάχη για να ελεγχθούν οι γραμμές των αστικών ενώ προανήγγειλε προσπάθεια για γραμμή αστικού για τους επισκέπτες στο νεκροταφείο κάποιες μέρες.
Ερώτηση ήρθε(δημοσιεύτηκε και στον Τύπο) από Ανυπότακτο Αγρίνιο συνολικά για την Δημοτική Βιβλιοθήκη αλλά και την τοπική μόλυνση και γενική επιβάρυνση στην Λίμνη Τριχωνίδα. Όπως απάντησε ο κ. Παπαναστασίου αυτά θα απαντηθούν στο άμεσο μέλλον.
Ομόφωνα εγκρίθηκε επίσης δέσμευση 4.159 ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2017 για τις συνεχιζόμενες εκδηλώσεις που πρέπει να κλείσουν για το νέο έτος ώστε να ξεκινήσουν και ο φετινός ημιμαραθώνιος “Μιχάλης Κούσης”.
Εντύπωση έκανε το τρίτο εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα στο οποίο ήρθε ανακοίνωση/ πρόταση ψηφίσματος από τον κ. Αντωνάκο υπέρ του δημάρχου Πάτρας κ. Πελετίδη για δίκη που έχει διότι δεν διευκόλυνε δράσεις της Χ.Α στο παρελθόν. Το θέμα πέρασε οριακά με “κατά”, λευκά και αποχές από την πλειοψηφούσα παράταξη, ίσως λόγω φρασεολογίας ή για άλλους- προσωπικούς για τον κάθε σύμβουλο-λόγους.
dimotiko1

dimotiko2 dimotiko3 dimotiko4 dimotiko5 dimotiko6 dimotiko7 dimotiko8 dimotiko9 dimotiko10 DSCN6695 DSCN6697 DSCN6699 DSCN6701 DSCN6703 DSCN6705

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.