Δύο ακόμη βραβεία απέσπασε το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Αγρινίου στον διεθνή διαγωνισμό «Κύπρος – Ελλάδα – Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες».
Το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Αγρινίου συνέπραξε με άλλα σχολεία και απέσπασε το 1ο βραβείο στη κατηγορία «Τραγούδι» και το 1ο βραβείο στη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους.
Αναλυτικά:
Οι μαθητές του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Αγρινίου ένωσαν τις φωνές τους με 4 σχολεία και τραγούδησαν για τη Κύπρο.
Το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Αγρινίου συνέπραξε με τα σχολεία
Λύκειο Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου
4ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης (Θεσσαλονίκης)
19ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης (Μαράσλειο)
1ο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Θέρμης (Θεσσαλονίκης)
στη δημιουργία και ερμηνεία του τραγουδιού «Το γλυκοχάραμα». Το τραγούδι αναφέρεται στο δράμα της Κύπρου, υπό το φως της ελπίδα του λυτρωμού.
Οι μαθητές μας τραγουδούν πίσω από την προτομή του ήρωα Βασίλη Παναγόπουλου και είναι η δεύτερη συμμετοχή του σχολείου στο διαγωνισμό «Κύπρος- Ελλάδα- Ομογένεια Εκπαιδευτικές Γέφυρες.» Η σύμπραξη απέσπασε το 1ο βραβείο στη κατηογρία <<Τραγούδι>>.
Οι ήρωες είναι ζωντανοί ανάμεσά μας, πρεσβευτές και υπέρμαχοι της λευτεριάς. Μνημονεύουμε ενδεικτικά τρεις: τον Γρηγόρη, τον Ευαγόρα και τον Βασίλη.
Ο Βασίλης Παναγόπουλος είναι ο Αγρινιώτης πιλότος του «Νίκη 4». Πρόκειται για ένα από τα αεροσκάφη που συμμετείχαν στην καταδρομική επιχείρηση απόκρουσης της τουρκικής εισβολής το βράδυ 21/22 Ιουλίου 1974. Κατερρίφθη από φίλια πυρά λόγω κακής ενημέρωσης. Κατά τη μαρτυρία των πληρωμάτων άλλων αεροσκαφών, η φωτιά του Νίκη 4 που ήταν στο άκρο του αεροδιαδρόμου, ουσιαστικά ήταν αυτή που τους βοήθησε να προσεγγίσουν και να προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Το φως της θυσίας του φωτίζει τον δρόμο της λευτεριάς.
Ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης είναι ο δεκαοκτάχρονος μαθητής-ποιητής, ήρωας του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ. Τον απαγχόνισαν οι Άγγλοι στις 14 Μαρτίου 1957. Οι σημερινές μαθήτριες του σχολείου στο οποίο φοίτησε και στο οποίο άφησε το τελευταίο του γράμμα, ερμηνεύουν το τραγούδι μπροστά στον ανδριάντα του. Ο ανδριάντας βρίσκεται απέναντι από το σχολείο και το βλέμμα του είναι στραμμένο προς αυτό.
Ο Γρηγόρης Αυξεντίου είναι ο θρυλικός υπαρχηγός της ΕΟΚΑ. Μετά από δύο χρόνια αναζήτησης τον εντόπισαν οι Άγγλοι, με προδοσία, στη σπηλιά-κρησφύγετο του στα βουνά του Μαχαιρά. Στις 3 Μαρτίου 1957 μετά από πολύωρη μάχη και άρνησή του να παραδοθεί, τον έκαψαν ζωντανό περιχύνοντας την περιοχή με βενζίνη. Το φως της θυσίας του προμηνύει το φως του λυτρωμού.
Έχοντας τέτοια πρότυπα και τέτοιους πρεσβευτές είμαστε βέβαιοι για το γλυκοχάραμα της λευτεριάς, για την Αναστάσιμη μέρα που ξημερώνει.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
ΔΗΜΑΚΗΣ ΜΑΡΙΟΣ ΠΕ11
ΖΑΦΕΙΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΕ79.01
ΜΠΕΣΙΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΕ03
ΤΟΛΙΑ ΜΑΡΙΑ ΠΕ06
ΤΣΟΥΚΑ ΣΩΤΗΡΙΑ ΕΒΠ
ΜΑΘΗΤΕΣ
ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΚΑΠΕΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
ΤΣΙΛΙΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΝΗ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΘΕΩΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΣΤΑΜΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΚΟΥΤΡΑ ΝΙΚΗ
ΤΑΣΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΤΣΑΜΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΜΑΝΔΡΟΥΚΑΣ ΒΙΚΤΩΡΑΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΝΤΑΛΑΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΗΛΙΑΣ
ΓΙΟΛΔΑΣΗ ΜΑΡΙΛΕΝΑ
ΤΣΑΜΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ
ΖΑΡΑΙΔΩΝΗ ΑΝΘΟΥΛΑ
ΓΙΑΝΝΟΓΙΑΝΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΜΟΥΣΚΑΙ ΑΛΕΞΗΣ
ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΤΖΙΜΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΜΥΓΔΑΚΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΣΙΑΦΑΚΑ ΕΙΡΗΝΗ
Για το 1ο βραβείο στη κατηγορία «Ταινίες τεκμηρίωσης» το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Αγρινίου σε σύμπραξη με τα σχολεία:
4ο Γυμνάσιο Σταυρούπολης
19ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης (Μαράσλειο)
1ο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Θέρμης
δημιούργησε την ταινία μικρού μήκους: «Κυριάκος Μάτσης: ένας υψιπέτης ανάμεσά μας». Στο πλαίσιο της συμπεριληπτικής νοοτροπίας, στη σύμπραξη συμμετείχαν τόσο σχολεία γενικής παιδείας, όσο και ειδικής αγωγής. Η ταινία απέσπασε το 1ο βραβείο στη κατηγορία <<Ταινίες τεκμηρίωσης>> στο διεθνή διαγωνισμό Κύπρος -Ελλάδα-Ομογένεια: Εκαπιδευτικές Γέφυρες.
Στόχος της δράσης ήταν η ανάδειξη της προσωπικότητας του Κύπριου αυτού ήρωα, ο οποίος έζησε και έδρασε στην Ελλάδα κατά τις σπουδές του στη γεωπονική σχολή του ΑΠΘ. Είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα που συνδυάζει τον αγνό πατριωτισμό με την ευαισθησία στην κοινωνική δικαιοσύνη, τη δυναμικότητα με την ευαισθησία, τη λογική με την πίστη, την επιμονή με την υπομονή, τον έρωτα για τη ζωή με την αποφασιστική θυσία για το όραμα της λευτεριάς.
Είναι αυτός που απέρριψε το μυθικό ποσό του μισού εκατομμυρίου λιρών για να προδώσει το κρησφύγετο του στρατιωτικού αρχηγού της ΕΟΚΑ με τη φράση «Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής». Η ζωή, τα κείμενα και η θυσία του συγκινούν και αποτελούν πηγή έμπνευσης.
Από το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ Αγρινίου Συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί
Γούργαρη Ελένη ΠΕ 88.02, Δημάκης Μάριος ΠΕ 11, Δρόσος Νικόλαος ΠΕ 04.01,
Μήτσου Σοφία ΠΕ02, Μπεσίρη Δήμητρα ΠΕ03, Τσούκα Σωτηρία ΕΒΠ
Οι μαθητές
Σουλιώτης Στέλιος, Γεώργιος Τσάμης, Τσίνας Φώτης, Μαρία Ελένη Τσιλιγιάννη, Τριανταφύλλου Θεώνη, Χρήστος Γεωργίου ,Μαρία Καπελάκη