Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, 2022

Διατροφικά συμπληρώματα: αλήθειες και μύθοι

Διατροφικά συμπληρώματα: αλήθειες και μύθοι

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι σκευάσματα σε μορφή ταμπλέτας, κάψουλας, σκόνης ή υγρού, τα οποία περιέχουν θρεπτικά συστατικά και άλλα πρόσθετα έκδοχα, τα οποία μπορεί να μην προσλαμβάνονται σε επαρκείς ποσότητες με την καθημερινή διατροφή μας. Διατίθενται σε μορφή χαπιών, δισκίων, κάψουλας, υγρών κ.ο.κ.

Η χρήση των συμπληρωμάτων ανά χώρα ποικίλλει, εντούτοις η έρευνα καταγράφει ότι η παγκόσμια τάση είναι αυξητική. Σήμερα, ένας στους πέντε ανθρώπους παίρνει καθημερινά συμπληρώματα διατροφής. Στη Γερμανία και τη Δανία το 43% και 59% των ενηλίκων, αντιστοίχως χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής. Οι γυναίκες, μάλιστα, καταγράφονται ως συχνότεροι χρήστες από τους άνδρες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι λόγοι για τους οποίους καταναλώνονται: αρκετοί άνθρωποι παίρνουν συμπληρώματα διατροφής για να εξασφαλίσουν ότι λαμβάνουν επαρκή ποσότητα θρεπτικών συστατικών, άλλοι για την απόκτηση ενός όμορφου και καλλίγραμμου σώματος και, τέλος, κάποιοι για να επιτύχουν καλύτερες επιδόσεις στο άθλημα ή το χόμπι με το οποίο ασχολούνται.

Τα διατροφικά συμπληρώματα μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα, δεν είναι όμως όλα χρήσιμα για όλους. Τα άτομα πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά την ετικέτα και να βεβαιώνονται πως το εκάστοτε συμπλήρωμα είναι κατάλληλο γι’ αυτά. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει για τις εγκύους, που πρέπει να συμβουλεύονται πάντα τον γιατρό τους. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) περνά πλέον όλα τα συμπληρώματα διατροφής από έλεγχο, με εξέταση φακέλου, διασφαλίζοντας καταρχάς την καταλληλότητά τους.

Το συμπέρασμα; Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής πρέπει να έπεται μιας υγιεινής, ισορροπημένης δίαιτας και να γίνεται σε συνεργασία με κλινικό διαιτολόγο. Διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες στα συμπληρώματα και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα και αποφεύγουμε τη λήψη πολλαπλών δόσεων που ξεπερνούν τη συνιστώμενη. Επαναλαμβάνουμε: η συμβουλή ενός διαιτολόγου ή εξειδικευμένου γιατρού για την αναγκαιότητα λήψης και την επιλογή ενός συμπληρώματος διατροφής δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!

Η συντακτική ομάδα του Pharmacy2020

Οι πληροφορίες και τα άρθρα που δημοσιεύονται έχουν αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν ιατρικές συμβουλές. Η δημοσίευση των πληροφοριών αυτών δεν συνιστά άσκηση της ιατρικής και δεν υποκαθιστούν τις συμβουλές του γιατρού σας ή άλλου φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψης.

 www.olonmas.com/ 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.