Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020

Διαβάζοντας Κοιμήση για τον επερχόμενο “Κλεισθένη”

KOIM;HSEDIW

 

Ο δήμαρχος Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης είναι ένας δύσκολος χαρακτήρας και ένας πολιτικός που θεωρείται ολίγον… στριφνός, όμως ακόμη κι αν είσαι ορκισμένος αντίπαλός του παραδέχεσαι ότι από Αυτοδιοίκηση ξέρει.

Μάλιστα θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι ακριβώς εκείνος ο τύπος αυτοδιοικητικού πολιτικού που εξοργίζει αφάνταστα την σημερινή κυβέρνηση πρώτον γιατί έχει πολλά χρόνια στο κουρμπέτι και δεύτερον ακριβώς γιατί ξέρει πολλή αυτοδιοίκηση, όπως λένε ξέρει πολλή μπάλα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον κ. Κοιμήσει να μιλά προ 20ετίας για «εγγύτητα και επικουρικότητα» και να μην ξέρει σχεδόν κανείς τι εννοεί;

Ο «Κλεισθένης», το νομοσχέδιο που έφερε για ολίγες ώρες σε διαβούλευση η κυβέρνηση- θα μπορούσε κανείς να πει πως- έχει ως στόχο του το ξεκαθάρισμα του τοπίου από του πολιτικούς σαν τον Απόστολο Κοιμήση. Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη και οπαδοί δεν το κρύβουν, το λένε ευθέως, πως θέλουν να τελειώνουν με αυτή τη γενιά πολιτικών ακόμη κι αν δεν έχουν δημιουργήσει την δική τους γενιά στελεχών, ειδικά στην Αυτοδιοίκηση. «Να τελειώνουμε με το παλιό» και σε αυτό τον τομέα, άσχετα αν δεν έχουμε βρει τι θα βάλουμε στη θέση του παλιού.

Και μέχρι εδώ όλα καλά. Στη Δημοκρατία υπάρχουν κι αυτά, μπορείς ακόμη και να μετέλθεις τεχνασμάτων για να φτιάξεις έναν νόμο που θα λέει ότι αλλάζει το τοπίο αλλά στην πραγματικότητα θα θέλει να συνταξιοδοτήσει τους αντιπάλους που έχουν πείρα  και επιρροή στις τοπικές κοινωνίες που διαπερνά κάθετα όλα σχεδόν τα κόμματα.

Ο κ. Κοιμήσης λοιπόν έδωσε ένα κείμενο στην δημοσιότητα με το οποίο εξηγεί όλες τις ενστάσεις που έχει για τον Κλεισθένη. Και πρέπει να πω πως μέσα σε αυτό το κείμενο έμαθα δυο πράγματα που δεν τα γνώριζα. Δεν είναι μόνο η αδυναμία λήψης αποφάσεων που-λέει πως- θα προκύψει, ούτε η κατάργηση της πλειοψηφίας ως έννοια. Ούτε καν η θεοποίηση των μειοψηφιών και η υπερ-προβολή των κοινοτήτων που θα φέρει νομοτελειακά νταραβέρια και  φέουδα, ειδικά στα χωριά.

Είναι η απίθανη, αντιδημοκρατική πρόβλεψη πως όποιος σήμερα είναι κοντά σε δημοτική αρχή( γραμματέας, ή ειδικός σύμβουλος) στις επόμενες εκλογές δεν θα έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι! Και είναι και η κρατικίστικη πρόβλεψη για τον Επόπτη(λέξη που αν την είχε βάλει σε νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση άλλη κυβέρνηση θα αναβίωναν οι κρεμάλες και τα ναζιστικά μουστάκια) ΟΤΑ που τελικά θα ορίζεται από τον υπουργό κατά τα πρότυπα των κομματικών γραμματέων και φαρισαίων για να κάνει το τελικό κουμάντο πάνω στον δήμο.

Οι αλλαγές που γίνονται «για τον λαό» φοράνε τον μανδύα της συλλογικής έκφρασης και της αμεσότητας με κάμποσα δημοψηφίσματα. Υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα ανελευθεριών που πέρασαν γιατί τις ήθελε σαν τρελός ο εκάστοτε λαός. Το πρόβλημα είναι πως οι σημερινοί κρατούντες ξέρουν πως «το παλιό» όσο και να φωνάξει δεν θα το ακούσει κανείς. Όσο δεν εμφανίζεται κάτι αληθινά νέο οι πιο ορκισμένοι θα εκλαμβάνουν την απάθεια του κόσμου ως άδεια για να κάνουν πράξη τα δικά τους «οράματα»…

 

Γ.Σ.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.