Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου, 2021

Διαξιφισμοί Κοντοζαμάνη – Πολάκη στη Βουλή για τις προμήθειες της 6η ΥΠΕ

Διαξιφισμοί Κοντοζαμάνη – Πολάκη στη Βουλή για τις προμήθειες της 6η ΥΠΕ

Οι καταγγελίες του Παύλου Πολάκη για την υπερκοστολόγηση στολών και μασκών στην 6η ΥΠΕ έφτασαν στην βουλή με τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται σε «διαξιφισμούς» με τον Υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση με θέμα «Σκάνδαλο στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) με την υπερτιμολόγηση ατομικών μέτρων προστασίας.»
Κατά την ομιλία του ανέφερε πως πρόκειται η ηγεσία του Υπουργείου καλύπτει των Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κύριο Καρβέλη στην «αρπαχτή» που πήγε να κάνει για την απευθείας ανάθεση 1,5 εκατομμύριο ευρώ για μάσκες υψηλής προστασίας FFP3 με τιμή 20 ευρώ, την ίδια μέρα -περίπου γι’ αυτό- που η 1η ΥΠΕ παίρνει αυτές τις μάσκες με 5,2 ευρώ.

Συνεχίζοντας ο κύριος Πολάκης κατήγγειλε πως αφού απετράπη η συμφωνία λόγω συγγένειας του προμηθευτή με τον Διοικητή έρχεται «δεύτερο» επεισόδιο με την προμήθεια των στολών λέγοντας:
Είχαμε στήσιμο και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, διότι εμείς βάλαμε πλάτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πλάτη, όμως, στο άνθισμα και κάρπισμα «λεφτοδέντρων» σε κολλητούς δεν πρόκειται να βάλουμε.
Και θέλουμε συγκεκριμένη απάντηση, διότι είναι τρομερά προκλητικό. Και εμείς θα τα στείλουμε στον εισαγγελέα αυτά, όλα αυτά

Ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απάντησε λέγοντας τα εξής:
Κάποιοι προσπάθησαν ίσως να εκμεταλλευτούν την κρίση για ίδια οφέλη. Όλοι γνωρίζουμε τι έγινε αυτή την περίοδο και τι μάχη δόθηκε, προκειμένου να έχουμε επάρκεια υλικών στη χώρα.
Οποιαδήποτε προσπάθεια που έχει αποτύχει οφείλεται στους διοικητές των επτά Υγειονομικών Περιφερειών, ένας εκ των οποίων είναι και ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ο οποίος πράγματι έχει προσφύγει στον εισαγγελέα και έχει καταθέσει τα σχετικά έγγραφα. Και όχι μόνο αυτό, έχει προχωρήσει ακόμα παραπέρα, έχει καταθέσει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τα στοιχεία των εταιρειών και όλων των προϊόντων τους, τόσο αυτών που έχουν συμβάσεις με την Υγειονομική Περιφέρεια, όσο και αυτών των εταιρειών που απλώς παρείχαν προσφορές, προκειμένου να ελεγχθούν τόσο οι τιμές αγοράς αυτών των υλικών από τις εταιρείες όσο και οι τιμές πώλησης.
Επομένως, δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Το μόνο που δεν θα ανεχθούμε είναι τυχόν φαινόμενα αδιαφάνειας. Η εμπιστοσύνη μας στα πρόσωπα που στελεχώνουν τους φορείς του Υπουργείου Υγείας είναι σαφώς δεδομένη. Σε κάθε περίπτωση, οι χαρακτηρισμοί περί σκανδάλου θεωρώ ότι είναι αβάσιμοι και αδικαιολόγητοι.
Σε ό,τι αφορά τις προμήθειες μέσων ατομικής προστασίας στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια για τις μάσκες FFP3, να πω ότι προκηρύχθηκε διαγωνιστική διαδικασία, κατατέθηκαν προσφορές και τελικά κατακυρώθηκαν οι ζητούμενες ποσότητες στην τιμή των 16,40 ευρώ, που ήταν η πλέον συμφέρουσα.
Στάλθηκαν email σε δεκαπέντε –ούτε μία, ούτε δύο!- εταιρείες για κατάθεση προσφοράς. Η εταιρεία στην οποία κατακυρώθηκε η προμήθεια κλήθηκε να υπογράψει σύμβαση και να παραδώσει τις μάσκες, πράγμα που δεν έγινε για το σύνολο της ποσότητας και γι’ αυτό ζητήθηκε έγγραφη δήλωση της εταιρίας περί αδυναμίας εκτέλεσης της παράδοσης των μασκών.
Έτσι, λοιπόν, η διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας κατέληξε στην ανάκληση της κατακύρωσης και μη εκτέλεσης της σύμβασης. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο κακό εδώ. Έτσι έπρεπε να γίνει και έτσι έγινε. Να προχωρούσε η 6η Υγειονομική Περιφέρεια σε προμήθεια των μασκών χωρίς τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων και σε απροσδιόριστο χρόνο παράδοσης των υλικών; Τότε θα είχατε κάθε δικαίωμα να μας κατηγορήσετε. Τώρα όμως δεν έχετε.
Σε ό,τι αφορά τις στολές TYVEC, στη συγκεκριμένη δημόσια πρόσκληση για την προμήθεια στολών TYVEC κατατέθηκε μία μόνο προσφορά από μία μόνο εταιρεία. Η αναγκαιότητα της άμεσης προμήθειας των στολών τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, σε συνδυασμό με το αδιαμφισβήτητο γεγονός της μη ύπαρξης άλλων προσφορών, οδήγησε την 6η Υγειονομική Περιφέρεια σε κατακύρωση της προμήθειας σε αυτήν τη μία εταιρεία. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα είχαμε στολές για το προσωπικό των νοσοκομείων της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατά την δευτερολογία του ανέφερε πως ο Υφυπουργός Υγείας είναι υποχρεωμένος να καλύψει πολιτικά ένα πράγμα το οποίο είναι πασιφανές σκάνδαλο, ενώ τα πράγματα δεν είναι όπως ακριβώς τα προανέφερε ο Υφυπουργός κάνοντας αναφορά για λαθροχειρία και πλαστογραφίες ρωτώντας
Ποιος πλαστογράφησε; Ο κύριος στην 6η ΥΠΕ ή στο Υπουργείο; Ποιος πλαστογράφησε; Την ίδια μέρα δέκα χιλιάδες διαφορά στο πρωτόκολλο; Εδώ είναι, ορίστε. Η μία έχει αριθμό πρωτοκόλλου «2321» και η άλλη, την ίδια μέρα, αριθμό πρωτοκόλλου «11708»! Τι είναι αυτό; Ούτε ο Λευκός Οίκος δεν δέχεται τόσα έγγραφα την ημέρα!

Ο Υφυπουργός κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε τα εξής:
Όλα εδώ είναι και θα εξεταστούν. Είπαμε, ο κ. Καρβέλης μόνος του προσέφυγε στη δικαιοσύνη, πήγε και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και θα δούμε τα σχετικά πορίσματα.
Θα ήθελα για μία ακόμη φορά να τονίσω το γεγονός -έχω και σχετικά στοιχεία εδώ, τα οποία μπορώ να σας αποστείλω αν θέλετε- ότι μάσκες FFP3 μάσκες δεν παραδόθηκαν στην ΣΤ΄ Υγειονομική Περιφέρεια/

arkadiaportal.gr

Για «έμμεση παραδοχή ευθυνών του Υπ. Υγείας» κάνει λόγο ο Π.Πολάκης που προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Εκτεθειμένη βγαίνει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας από την αμήχανη προσπάθεια του Υφυπουργού Β. Κοντοζαμάνη να στηρίξει τα καταφανώς αστήριχτα, απέναντι στα στοιχεία που παρέθεσε ο πρ. Αν. Υπουργός Υγείας και Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης νωρίτερα σήμερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο τελευταίος για τους στημένους διαγωνισμούς προμήθειας προστατευτικών μασκών και στολών για το υγειονομικό προσωπικό της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δ. Ελλάδας.

Πέραν της σαφούς παραδοχής που έκανε ο Υφυπουργός στην πρωτολογία του για «κάποιους που προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την κρίση για ίδιον όφελος», ενστερνίζεται στην πράξη τις καταγγελλόμενες λαθροχειρίες, πλαστογραφίες, καταστρατηγήσεις προθεσμιών και κάθε άλλου μέσου που επιστρατεύτηκε για να φτάσει ζεστό δημόσιο χρήμα σε τσέπες κολλητών. Αλλά κυρίως, απέναντι στα αδιάψευστα στοιχεία που αποδεικνύουν την επιδίωξη να αγοραστούν μέσα προστασίας για μια τόσο μεγάλη και εκτενή ΥΠΕσε τιμές 2 και 3 φορές πάνω από εκείνες που μία (1) ημέρα πριν πέτυχε μια άλλη μεγάλη ΥΠΕ (της Αθήνας), ο κ. Κοντοζαμάνης ήταν πολύ διαφωτιστικός…: «…η αυξημένη ζήτηση εκτόξευσε τις τιμές των προϊόντων. Απλοί κανόνες της αγοράς».

Ο Παύλος Πολάκης, αφού κατέθεσε στη Βουλή τα έγγραφα με τα αδιάσειστα στοιχεία που κατείχε για την υπόθεση, τα οποία θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν κάθε καλόπιστη εισαγγελική έρευνα, δήλωσε ότι αυτά θα κατατεθούν και στον αρμόδιο εισαγγελέα της Πάτρας. Στην δευτερολογία του ρώτησε ευθέως, απροσχημάτιστα και χωρίς περιστροφές τον Υφυπουργό αν η κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει στη θέση του τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Ιωάννη Καρβέλη και αν ναι, γιατί; Για να το ξανακάνει, μετά από τις αποδεδειγμένα τρεις (3) φορές που το επιχείρησε; Ενώ δεν παρέλειψε κλείνοντας να αναφέρει τον μοναδικό λόγο για τον οποίο σήμερα ο αμήχανος Υφυπουργός συνέχισε να στηρίζει τον ΥΠΕάρχη του, που δεν είναι άλλος από την πολιτική φιλία του Ι. Καρβέλη με τον διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Μπεκίρη.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Τσιγάρο

    Ας τρώνε κάποιοι…τι σημασία έχουν όλα αυτα….όταν ο Πολάκης.καπνίζει….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.