Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022

«Διχοτόμηση της Μητρόπολης: η Εκκλησία να αγνοήσει αυτούς που αντιδρούν»

«Διχοτόμηση της Μητρόπολης: η Εκκλησία να αγνοήσει αυτούς που αντιδρούν»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις! Το τώρα και το μακρινό 1965:Μια ευθεία γραμμή δρόμος!

Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Αυτή η φωτογραφία είναι από το Δήλεσι! Μετά τον εσπερινό ο Αρχιεπίσκοπος και οι περισσότεροι από αυτούς που πήγαν να του ευχηθούν για τα ονομαστήρια του αποσύρθηκαν στο σαλόνι του ιδρύματος για να τα πουν ιδιαιτέρως και να κεραστούν!

Εμείς μπορεί να μην είμαστε εκεί αλλά τα βλέπουμε όλα , τα απαθανατίζουμε και ασφαλώς τα σχολιάζουμε.. Κάποιες φορές εύστοχα και συναρπαστικά και κάποιες άλλες με δηκτική διάθεση γιατί δεν ανεχόμαστε την υποκρισία, η οποία δυστυχώς υπεροπλεονάζει στο χώρο της Εκκλησίας.

Αυτή τη φορά συλλάβαμε τον Μακ. Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σε ένα ιδιαίτερο φωτογραφικό ενσταντανέ με τον Σεβ. Δημητριάδος Ιγνάτιο( φωτό Γιώργος Φερδής). Θα μπορούσε να ήταν και να συζητά με τον οποιοδήποτε αλλά εν προμειμένω η στιγμή που συζητούν ο Αρχιεπίσκοπος και ο Σεβ. Δημητριάδος είναι σημαντική διότι ως γνωστόν υπάρχει ένα θέμα για το οποίο ενδιαφέρονται και οι δύο με την ίδια ένταση. Από την στάση του σώματος και των δύο φαίνεται ότι η συζήτηση είναι σοβαρή.

Ο Αρχιεπίσκοπος αφηγείται με ύφος σοβαρό και ο Ιγνάτιος τον ακούει με προσοχή και ελαφρώς συνοφρυωμένος. Και τα δύο χέρια του Ιγνατίου έχουν κλείσει την δεξιά χείρα του Αρχιεπισκόπου εντός τους, ενώ η αριστερή του πραγματοποιεί κινήσεις αμήχανες ως το προς συζήτηση θέμα.

Πρόκειται για το επίμαχο θέμα της διχοτόμησης της Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, το οποίο όπως μαθαίνω από πηγή που είναι κοντά στο κέντρο των αποφάσεων δεν περνά.Ή τουλάχιστον δεν περνά τώρα!

Η καθ´ύλην αρμόδια υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως ακολουθώντας την τακτική της προκατόχου της αείμνηστου Μαριέττας Γιαννάτου, προτείνει να το αφήσουν για αργότερα αλλά για την Εκκλησία το….αργότερα σημαίνει πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου όπου θα συγκληθεί η Ιεραρχία και θα γίνουν οι εκλογές των νέων Μητροπολιτών. Επομένως τι θα γίνει;

Αυτά συζητά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ειδικά με τον Σεβ. Δημητριάδος Ιγνάτιο δεδομένου ότι για την Μητρόπολη Αγρινίου προορίζεται ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος Αρχιμ.Δαμασκηνός Κιαμέτης.

Θα προχωρήσει η Ιεραρχία στην εκλογή ενός Μητροπολίτη για την ενιαία Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας υποχωρώντας έτσι στις αιτιάσεις του Δημάρχου Μεσολογγίου και μιας δράκας τοπικών παραγόντων οι οποίοι θέλουν να έχουν άποψη για την διχοτόμηση και από την άλλη φωνάζουν για διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους, ή θα τους αγνοήσει και θα κάνει αυτό που πρέπει;

Και τι θα πρέπει να κάνει εν προκειμένω η Εκκλησία αν σέβεται πράγματι η ίδια τον θεσμό που εκπροσωπεί;

Να προχωρήσει στις εκλογές των δύο νέων Μητροπολιτών( Αγρινίου και Μεσολογγίου) λαμβάνοντας υπόψη ως δεδομένη την διχοτόμηση κατά το σχέδιο νόμου που έχει καταθέσει η Εκκλησία δια της Συνόδου στο Υπουργείο Παιδείας και να αγνοήσει τους πειρασμούς που εμφανίζονται.Ας κάνει αυτό που πρέπει και ας αναγνωρίσει εκ των υστέρων το κράτος τις εκλογές.

Κάποτε στο όχι τόσο μακρινό 1965, η Κυβέρνηση Στέφανου Στεφανόπουλου ( Σεπτέμβριος 1965- Δεκέμβριος 1966) δεν έδινε άδεια στην Εκκλησία για την πλήρωση των κενών Μητροπόλεων που υπήρχαν τότε και δεν ήταν λίγες.

Βρισκόμασταν στην προ δικτατορίας εποχή και η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη. Η συνεργασία Εκκλησίας και Κράτους δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Υπήρχαν πάνω από 15 κενά Μητροπόλεων , που έμεναν επί πολλά χρόνια με τοποτηρητές.

Το Νοέμβριο του 1965 η τότε ιεραρχία προέβη χάρη στην επιμονή και τόλμη του Γέροντος Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β ´ σε μαζικές εκλογές χωρίς μάλιστα τη σύμφωνη γνώμη της τότε Κυβέρνησης. Γιαυτό και οι εκλεγέντες το επίμαχο αυτό διάστημα, παρέμειναν για ένα έτος χωρίς να τους αναγνωρίζει το κράτος και να επιτρέπεται να έχουν δικαίωμα υπογραφής σε επίσημα έγγραφα.

Μεταξύ των Μητροπολιτών που εξελέγησαν εκείνη την εποχή ήταν οι σπουδαίοι και δυναμικοί Ιεράρχες Κορίνθου Παντελεήμων, Μεσσηνίας Χρυσόστομος Β ´, Σύρου Δωρόθεος Α ‘, Θεσσαλονίκης Παντελεήμων Β ´ ( ως Σάμου τότε), Πατρών Νικόδημος( ως Ζιχνών τότε),Αιτωλοακαρνανίας Θεόκλητος, Δράμας Διονύσιος, Μηθύμνης Ιάκωβος και έγιναν και σημαντικές μεταθέσεις όπως του Αργολίδος Χρυσοστόμου Ταβλαδωράκη στον Πειραιά, του Μηθύμνης Κωνσταντίνου στην Μητρόπολη Σερρώνκ.ά.

Η Εκκλησία μολονότι είχε μείζονα θέματα να αντιμετωπίσει και να λύσει εκείνη την εποχή,πήγε κόντρα στο ρεύμα και προχώρησε με το έτσι θέλω στις εκλογές των νέων Ιεραρχών.
Μάλιστα ο τότε Γέρων Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είχε πεί οτι “και πολύ αργήσαμε να τις κάνουμε”.

Οι μαζικές νέες αυτές εκλογές το 1965,άλλαξαν την σύνθεση της Ιεραρχίας και απέκτησε ο Αρχιεπίσκοπος μία ισχυρά δύναμη περιφρούρησής του για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις των ανακτόρων που ήθελαν να τον οδηγήσουν σε παραίτηση. Η Ιεραρχία τον στήριξε τότε σθεναρά, αλλά τον πρόδωσε η επισφαλής υγεία του(ήταν πολύ γέρων και σχεδόν 90 ετών) γιαυτό και παραιτήθηκε για να ανοίξει τον δρόμο στον Ιερώνυμο Α ´που ήθελαν τα ανάκτορα. Μάλιστα ενώ του ζητήθηκε να παραιτηθεί υπέρ του τότε Πρωθιερέως των Ανακτόρων Αρχιμ. Ιερωνύμου Κοτσώνη, εκείνος πρόσθεσε στην επιστολή του και τον Αρχιμ. Χρυσόστομο Γιαλούρη, δεινό ιεροκήρυκα και άφταστο λειτουργό, ο οποίος ανήκε στην Ι.Μητρόπολη Πειραιώς- λίγο αργότερα εξελέγη Μητροπολίτης Χίου, διαδεχόμενος τον Παύλο Πολυμερόπουλο, των 11 μηνών.

Να επισημάνουμε τέλος με την ευκαιρία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια χρονική συγκυρία η οποία επαναλαμβάνεται για Τρίτη φορά: το 1965 εξελέγησαν οι Μητροπολίτες Αιτωλοακαρνανίας Θεόκλητος και Δράμας Διονύσιος. Το 2005 εξελέγησαν οι Μητροπολίτες Δράμας Παύλος και Αιτωλοακαρνανίας Κοσμάς και τώρα 2022 θα εκλεγούν πάλι οι νέοι Μητροπολίτες για την Αιτωλοακαρνανία( ένας ή δύο, θα φανεί) και για την Δράμας. Αυτό είναι από τα γεγονότα που δεν πρέπει να περνούν χωρίς να τα επισημαίνουμε!

www.exapsalmos.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Theodore Anastos

    Το Αγρίνιο η επαρχία Τριχωνίδος και Βάλτου έχουν ανάγκη από έναν στιβαρό Μητροπολίτη που θα είναι σε θέση να διακονεί κοντά στους 200.000 πιστούς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.