Παρασκευή, Ιανουάριος 18, 2019

Διεθνές Συνέδριο «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα»

IMG_20171115_110057 (2)  διοργανώνει η ΠΔΕ στις 13,14 και 15 Δεκεμβρίου 2017

Τη διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου  με τίτλο : «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα» ανακοίνωσαν   σε Συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας.

Το Συνέδριο  που θα πραγματοποιηθεί στις 13,14 και 15 Δεκεμβρίου 2017, στον Πoλυχώρο Royal Theater Πάτρα, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, συνδιοργανώνεται από  την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και τη  Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

«Είμαστε  εδώ σήμερα για να παρουσιάσουμε την πορεία και κατάληξη – αλλά όχι τέλος –  μιας προσπάθειας που ξεκίνησε 2,5  χρόνια, στην καρδιά της περιόδου κρίσης χρέους της Ελλάδας. Είμαστε  εδώ σήμερα για να προαναγγείλουμε την υλοποίηση ενός 3μερου αναπτυξιακού συνεδρίου στην Πάτρα το διάστημα 13-15/12/2017 με άξονα την επιχειρηματικότητα ως επιστέγασμα της βράβευσης μας από την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών περιφερειών ως Ευρωπαϊκή επιχειρηματική περιφέρεια 2017» ανέφερε ο Περιφερειάρχης κι εξήγησε ότι  ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα  που βραβεύτηκε από την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών περιφερειών στηρίχθηκε σε τρεις άξονες:

α) την   αναγνώριση της  σπουδαιότητας των ΜμΕ στην δημιουργία θέσεων εργασίας, στην τοπική οικονομία την κοινωνική συνοχή , τη δημιουργία καινοτομίας και βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και των κινδύνων που οι ΜμΕ αντιμετωπίζουν σήμερα

β) την   θέληση να στηρίξουμε τις ΜμΕ της περιφέρειας, μια θέληση  που μεταφράστηκε στην ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών  και την κινητοποίηση σε αυτή την κατεύθυνση όλων των θεσμικών και παραγωγικών φορέων

γ) στην  εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας, μια εμπιστοσύνη  που μεταφράστηκε σε ένα απόλυτα ανοιχτό και συμμετοχικό μοντέλο στη διαμόρφωση και υλοποίηση των δράσεων του σχεδιασμού μας.

«Σε αυτό το χρόνο που πέρασε πετύχαμε πολλά με άξονα την δημιουργία του δικτύου της Συμμαχίας για την ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα στην Δυτική Ελλάδα. Πάνω από 25 φορείς της επιχειρηματικότητας  στοίχισαν τις δυνάμεις τους αυτή τη χρονιά δημιουργώντας ένα άτυπο δίκτυο που αποτελεί τον κινητήριο μοχλό για δημιουργικές πρωτοβουλίες στον χώρο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας  . Υλοποιήσαμε ή δρομολογήσαμε από κοινού με τους φορείς του δικτύου  μια σειρά πρωτοβουλιών όπως την  Ίδρυση γραφείου στήριξης ΜμΕ στην ΠΔΕ, την ενημέρωση για προγράμματα COSME, Horizon 2020, LIFE, Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, την ίδρυση Ειδικού Ταμείου μικροπιστώσεων, την παροχή δεξιοτήτων στον επιχειρηματικό κόσμο (σεμινάρια – κατάρτιση ) σχετικά με τη λογιστική, το μάρκετινγκ, τη λήψη αποφάσεων, την διεθνοποίηση των ΜμΕ, την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού με στοχευμένες παρεμβάσεις όπως πρόσφατα η συνάντηση για τη νανοτεχνολογία» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας.

Ως προς το περιεχόμενο του συνεδρίου, πρόσθεσε ότι  «έρχεται να επικυρώσει αυτή την προσπάθεια και να εδραιώσει  τη συνεργασία που έχουμε επιτύχει.  Θα ανταλλάξουμε απόψεις , θα λάβουμε πολύτιμη πληροφορία και θα κοινωνήσουμε ότι έχουμε πετύχει ως σήμερα σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στο συνέδριο την 1η ημέρα δίνουμε το λόγο στα ερευνητικά ιδρύματα που μας στήριξαν αυτό το χρονικό διάστημα και σε φορείς συλλογικής επιχειρηματικότητας από την περιοχή μας και όχι μόνο. Την δεύτερη ημέρα  κορυφαίοι θεσμικοί εκπρόσωποι  από Ελλάδα και εξωτερικό συζητούν γι αθέματα αιχμής με τα ίδια τα  μέλη της Συμμαχίας για την ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα στην Δυτική Ελλάδα να κλείνουν την ημέρα . Την τρίτη ημέρα Ευρωπαϊκές και Ελληνικές περιφέρειες σε μια σπάνια – αν όχι μοναδική – στιγμή ανταλλάσσουν εμπειρίες για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη».  

Από την πλευρά του ο Κώστας Καρπέτας, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, επεσήμανε:  «Διοργανώνουμε ένα διεθνές συνέδριο πολιτικό, επιστημονικό, επιχειρηματικό, αλλά και βιωματικό. Μεταξύ των προσκεκλημένων  μας είναι  διεθνείς προσωπικότητες, αλλά και αρκετές ευρωπαϊκές και ελληνικές Περιφέρειες οι οποίες πρόκειται να αναπτύξουν τις καλές ή κακές πρακτικές, τις θετικές ή αρνητικές εμπειρίες που είχαν όλα αυτά τα χρόνια σε σχέση με την επιχειρηματικότητα. Στόχος είναι να γίνει όσμωση και ανταλλαγή εμπειριών. Θέλουμε να είναι κορυφαία στιγμή για την περιοχή μας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε ό,τι προηγήθηκε  του Συνεδρίου, στο Δίκτυο Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα. «Πρόκειται για μια άτυπη σύμπραξη 32 φορέων της περιοχής μας.  Είναι κάτι πρωτόγνωρο για εμάς. Είμαστε η πρώτη ελληνική Περιφέρεια που το καταφέραμε, γιατί θεωρούμε ότι μόνο με την ένωση δυνάμεων μπορούμε να δώσουμε την ώθηση που χρειάζεται η  επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας. Προχωράμε πιστεύοντας ότι η επιχειρηματικότητα είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στη γνώση και την επιχειρηματική ανάπτυξη. Επιδιώκουμε να πετύχουμε και να προάγουμε τη συνεργασία.  Η Επιχειρηματική Περιφέρεια ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο. Στόχος είναι η Επιχειρηματική Περιφέρεια να αφήσει αποτελέσματα και εργαλεία».

Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στα αποτελέσματα που μέχρι σήμερα επετεύχθησαν, τονίζοντας: «Σε μια εποχή το πρόβλημα της κοινωνίας είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης, η συγκρότηση της Συμμαχίας για την Ανάπτυξη δημιούργησε μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ φορέων και επιχειρηματιών. Αυτό είναι το σημαντικότερο κεφάλαιο για την Περιφέρεια μας.  Αυτή η ένωση δυνάμεων μας είναι χρήσιμη για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Με τη «συμμαχία» και τη συνεργασία υλοποιούμε το σχέδιο μας και την ευθύνη που αναλάβαμε  με την βράβευση μας ως Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρειας  για το 2017. Η  βράβευσή μας δεν υπήρξε ποτέ αυτοσκοπός αλλά το μέσο να στηρίξουμε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην περιοχή μας. Γιατί όλοι αναγνωρίζουμε ότι ο ρόλος  της  μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι  καθοριστικός διαχρονικά στην διαμόρφωση του οικονομικού και  κοινωνικού  πλαισίου στην περιοχή μας».

Η ιστοσελίδα για την Επιχειρηματικότητα Δυτικής Ελλάδας

Στο μεταξύ, ο κ. Καρπέτας παρουσίασε την ιστοσελίδα για την Επιχειρηματικότητα Δυτικής Ελλάδας (http://www.pde.gov.gr/ependyseis/ ) όπου αναρτώνται όλα τα προγράμματα που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ήδη έχει αναρτηθεί η προδημοσίευση της δράσης εξωστρέφειας και διεθνοποίηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ η επίσημη πρόσκληση αναμένεται στις αρχές του έτους.  Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο πληροφόρησης.

Η ιστοσελίδα του Συνεδρίου για την Επιχειρηματικότητα Δυτικής Ελλάδας

Στον   ιστότοπο της ΠΔΕ υπάρχει ειδική ενότητα για το Συνέδριο Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα (http://www.pde.gov.gr/eer/) με το πλήρες πρόγραμμα, ενημερωτικό υλικό και όλες τις πληροφορίες για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ως «Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρειας 2017».

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.